De ce este important să tratezi imediat infecția tractului urinar?
 

De ce este important să tratezi imediat infecția tractului urinar?

Infecțiile urinare sunt foarte frecvente în societatea noastră și trebuie tratate la timp pentru a evita complicațiile. Unele dintre aceste complicații pot duce la deces.
De ce este important să tratezi imediat infecția tractului urinar?

Ultima actualizare: 06 septembrie, 2022

Această afecțiune este a doua cea mai frecventă infecție dobândită în afara spitalului. De obicei, apare de aproximativ 30-35 de ori mai des la femei decât la bărbați. Cu toate acestea, puțini cunosc complicațiile pe care le poate provoca. De ce este important să tratezi imediat infecția tractului urinar?

Înainte de a începe, trebuie să menționăm că există diferite infecții ale tractului genito-urinar, în funcție de partea afectată. Fiecare infecție trebuie tratată în funcție de cauză.

În acest articol, vom explica ce tipuri de infecții de tract urinar există și de ce trebuie să le diagnosticăm și să le tratăm la timp.

Tipuri de infecții urinare

Le putem grupa în:

  • Infecții ale tractului urinar inferior: sunt cele care apar pe drumul de la vezica urinară până la capătul uretrei, de unde iese urina. Infecțiile care pot apărea sunt următoarele:
    • Cistită: inflamație a vezicii urinare
    • Prostatită: inflamație a prostatei
    • Uretrită: inflamație a uretrei
  • Infecții ale tractului urinar superior: acestea afectează rinichii și structurile care elimină urina din aceștia și o transportă în vezica urinară, numite uretere. Aceste infecții sunt:
    • Pielonefrită: infecție a rinichilor.
    • Abces renal

Factori de risc

Femeie cu infecție de tract urinar

Tractul urinar este steril, adică nu există microorganisme în el grație a trei factori fundamentali:

  • pH-ul foarte acid
  • Existența ureei
  • Fluxul urinar continuu care previne proliferarea microorganismelor

Orice modificare a acestor factori poate determina urcarea bacteriilor în tractul urinar, ducând la infecții. De exemplu, o obstrucție, fie de la o mărire a prostatei, fie de la o piatră, determină oprirea fluxului urinar continuu și înmulțirea excesivă a bacteriilor.

Organele genitale externe, în special cele ale femeilor, conțin bacterii de tipul Lactobacillus care produc acid lactic, bactericide și peroxid de hidrogen. Aceste substanțe ucid orice microorganism patogen care vrea să urce în tractul urinar.

Lactobacillus sunt afectați dacă luăm antibiotice fără prescripție medicală, crescând riscul de infecție.

În plus, cateterizarea vezicii urinare este un factor de risc important. Cateterul, care este un tub care intră în vezică pentru a elimina urina, este o poartă perfectă pentru bacterii.

Cum ne afectează infecția de tract urinar în funcție de vârstă sau sex?

Infecții urinare recurente în primii ani de viață sunt legate de anomalii pe care copiii le prezintă în tractul urinar la naștere. Sunt un avertisment, deoarece pot necesita reparații chirurgicale.

Există diferite incidențe în funcție de sex:

  • De obicei, bărbații nu au infecții urinare până la vârsta de 60 de ani. Au uretra mai lungă, iar lichidul prostatic pe care îl secretă este acid și ucide bacteriile. Cu toate acestea, după 60 de ani, dimensiunea prostatei crește, iar riscul de infecție din cauza obstrucției tractului urinar se mărește.
  • Femeile prezintă un risc mult mai mare de a face aceste infecții. Uretra feminină este mult mai scurtă și microorganismele pot ajunge mai repede în vezica urinară. În plus, după menopauză, estrogenul scade și protecția împotriva agenților patogeni este redusă.

 

Cum să tratezi imediat infecția tractului urinar

Ce microorganisme sunt implicate?

Microorganismele care provoacă aceste infecții provin din tractul intestinal. Mai exact, majoritatea sunt bacterii; cea mai frecventă este Escherichia coli, indiferent de starea de sănătate.

Alte microorganisme implicate sunt bacteriile Klebsiella și Proteus. Dacă pacientul are infecții mai complicate sau are un cateter, trebuie luată în considerare posibila prezență a microorganismelor multirezistente.

De ce este important să tratezi imediat infecția tractului urinar?

Dacă avem o afecțiune a tractului urinar inferior, cum ar fi cistita, și nu o tratăm corect, este posibil ca bacteriile să continue să urce și să ajungă la rinichi.

Infecția rinichilor se numește pielonefrită. Dacă este depistată la timp, poate fi vindecată cu medicația corectă. Cu toate acestea, se poate complica, dând naștere la abcese renale.

Abcesele renale sunt mase în rinichi. Ele conțin microorganisme moarte și celule de apărare, generând o colecție de puroi. Acestea trebuie tratate cu antibiotice intravenoase; dacă sunt foarte mari, trebuie drenate.

Bacteriile care au cauzat infecția tractului urinar pot trece în sânge, provocând sepsis. Dacă se înmulțesc în continuare, pot provoca șoc septic și deces. Acest lucru se întâmplă deoarece trecerea microorganismelor în sânge activează răspunsul de apărare și acest lucru provoacă leziuni țesuturilor.

Nu uita să tratezi imediat infecția tractului urinar!

Din toate aceste motive, pentru a evita complicațiile, infecțiile urinare trebuie tratate la timp. Dacă ai simptome deranjante, trebuie să te adresezi medicului.

Unele dintre aceste simptome sunt:

  • Poliurie: creșterea numărului de micțiuni în timpul zilei
  • Disurie: durere la urinare
  • Tenesmus: dorința frecventă de a urina care te obligă să mergi de mai multe ori la baie
  • Urgențe urinare
  • Modificări de culoare a urinei: acestea pot indica prezența sângelui
  • Dureri de burtă

Specialistul este cel care poate prescrie tratamentul necesar. Dacă vă prescrie antibiotice pentru o anumită perioadă de timp, trebuie să le luați pentru a evita complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.