Simptomele și tratamentul pielonefritei
Ca regulă generală, termenul pielonefrită este utilizat pentru a defini o tulburare care afectează tractul urinar superior. Infecția apare în această regiune și ajunge, de obicei, la pelvis și parenchimul renal. Astăzi, vom analiza simptomele și tratamentul pielonefritei.
De obicei, boala începe să se dezvolte în uretră sau vezică și apoi se extinde la rinichi. Infecțiile tractului urinar inferior apar mai frecvent decât această clasă de tulburări.
În multe probleme medicale, putem folosi un criteriu de clasificare în funcție de durată. Pielonefrita poate apărea brusc și poate dura o perioadă scurtă de timp. Uneori, infecția poate dura mult timp, tratamentul fiind dificil și calitatea vieții pacientului fiind serios afectată.
Medicul este cel care trebuie să identifice cele mai cunoscute simptome ale acestei probleme. Verificând circumstanțele pacienților și tulburarea în sine, acesta poate alege cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz.
Ce cauzează pielonefrita?
Deoarece aceasta este o infecție, își are originea în proliferarea microorganismelor patogene. Majoritatea cazurilor clinice au legătură cu o infecție de origine bacteriană.
În plus, prezența microorganismelor rezistente la anumite tipuri de medicamente sau a altor specii mai puțin frecvente poate provoca, de asemenea, pielonefrită.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale pielonefritei?
În mod normal, atunci când un pacient suferă o schimbare sau are o problemă medicală, acesta prezintă anumite simptome. Analiza acestor semne va ghida medicul în a identifica în mod corect cauza tulburării. În orice caz, printre cele mai frecvente simptome ale pielonefritei putem găsi următoarele:
- Febră care poate varia în intensitate
- Frisoane sau tremurături în diferite zone ale corpului
- Greață și vărsături
- Lipsa poftei de mâncare – ne referim la o scădere a poftei de mâncare care poate provoca pierderea neintenționată a greutății într-o perioadă redusă de timp
- Cefalee sau dureri de cap severe
- Disconfort puternic în zona lombară, care se poate extinde și în alte regiuni, cum ar fi abdomenul și chiar zona inghinală
- Mâncărime și disconfort la urinare – în plus, pacienții elimină o cantitate mai mică de urină decât de obicei; de asemenea, pot simți că nu au terminat urinarea sau că au nevoia urgentă de a merge la baie.
- Modificări ale caracteristicilor urinei – de exemplu, conține sânge sau puroi sau este diferită ca miros sau culoare, etc.
Care este tratamentul pielonefritei?
În zilele noastre, specialiștii efectuează o serie de analize medicale pentru a identifica factorul declanșator. Ei vor analiza simptomele pe care le-a dezvoltat pacientul. În orice caz, medicul va prescrie tratamentul pielonefritei în funcție de fiecare pacient și caz clinic. Printre cele mai utilizate tratamente, putem evidenția următoarele:
- Antibiotice. Acestea atacă bacteriile care cauzează infecții. În cele mai complicate cazuri, pacientul poate fi internat în spital pentru a se recupera. Acest lucru este necesar atunci când boala se agravează sau dacă antibioticele orale nu sunt o opțiune viabilă.
- Odihna sau o reducere temporară a activității fizice intense.
- Utilizarea altor tipuri de medicamente cu scopul de a ameliora simptomele aferente. Acesta este cazul febrei intense și greții frecvente.
- Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase care conține cantitatea potrivită de lichide.
Este important să respecți recomandările și tratamentele prescrise pentru a accelera recuperarea. În acest fel, vei avea șanse mai mari de a evita posibilele complicații. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil.
În orice caz, sperăm că am lămurit unele îndoieli cu privire la acest subiect. Dar, dacă ai vreun simptom sau suspectezi că ai putea suferi de pielonefrită, fie acută, fie cronică, este esențial să mergi imediat la medic pentru control.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Horcajada, J. P., & Smithson, A. (2003). Acute pyelonephritis in adults: An update. Reviews in Medical Microbiology. https://doi.org/10.1097/00013542-200310000-00003
- Ramakrishnan, K., & Scheid, D. C. (2005). Diagnosis and management of acute pyelonephritis in adults. American Family Physician. https://doi.org/10.1097/01.nrl.0000149975.39201.0b
- Cavorsi, K., Prabhakar, P., & Kirby, C. (2010). Acute pyelonephritis. Ultrasound Quarterly. https://doi.org/10.1097/RUQ.0b013e3181dc7d0b
- Craig, W. D., Wagner, B. J., & Travis, M. D. (2008). Pyelonephritis: Radiologic-Pathologic Review. RadioGraphics. https://doi.org/10.1148/rg.281075171
- Froehner, M. (2014). Pyelonephritis. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_43