Logo image
Logo image

Colica renală în sarcină: cauze și simptome

3 minute
Modificările pe care le suferă corpul femeii în timpul sarcinii facilitează apariția durerilor abdominale și a colicilor renale.
Colica renală în sarcină: cauze și simptome
Ultima actualizare: 16 aprilie, 2021

Colica renală în sarcină poate apărea din cauza mai multor factori. Trebuie să fii atentă la intensitatea durerii și la alte simptome pe care le-ai putea experimenta. Cel mai bine este să consulți medicul, astfel încât acesta să-ți poată efectua analizele adecvate și să-ți ofere un diagnostic precis.

În acest articol, vom analiza cauzele colicii renale în timpul sarcinii, atât cele mai frecvente, cât și cele mai grave. Acestea din urmă poate indica orice, de la sarcină ectopică până la naștere prematură.

Colica renală în sarcină: cauze

1. Implantarea embrionului

Pentru început, unul dintre semnele timpurii ale sarcinii este colica renală, deoarece poate indica implantarea embrionului în uter. Acest tip de durere durează de la una la două zile și este similară cu durerea menstruală.

Aceste tipuri de colici pot apărea în partea inferioară a abdomenului înainte de data obișnuită a menstruației. Cu toate acestea, s-ar putea repeta pe măsură ce copilul crește din cauza presiunii pe care o exercită asupra uterului.

Vezi și:

Ce cauzează secrețiile vaginale în sarcină?

2. Gazele și constipația

Some figure

Modificările fiziologice care apar în timpul sarcinii afectează adesea ritmul digestiv, ceea ce provoacă crampe și dureri abdominale.

În timpul sarcinii, apar multe modificări fiziologice, inclusiv digestia mai lentă. Acest lucru provoacă inflamație și acumulări de gaze, care pot genera un tip de colici care nu este grav.

De asemenea, intestinele se mișcă în sus pe măsură ce uterul crește în dimensiune în timpul sarcinii. Acest lucru încetinește tranzitul intestinal și poate provoca, de asemenea, dureri.

3. Contracțiile Braxton Hicks

Contracțiile Braxton Hicks sunt frecvente la multe femei însărcinate, în special în al doilea și al treilea trimestru. Acestea sunt sporadice și nu indică nașterea iminentă, ci sunt mai degrabă o pregătire a corpului pentru ziua cea mare.

Aceste tipuri de contracții sunt incomode, dar nedureroase, deși se pot intensifica pe măsură ce se apropie data nașterii. Le putem recunoaște deoarece sunt neregulate și rare.

4. Durerile musculare și ligamentare

Some figure
Prezența unui embrion în abdomen întinde ligamentele și mușchii.

După cum am discutat la primul punct, colicile renale apărute între săptămânile 16 și 20 de sarcină apar din cauza presiunii puse de bebeluș asupra mușchilor și ligamentelor. Mai exact, apar crampe în ligamentul rotund, care este responsabil de susținerea uterului.

Peste 70% din femeile însărcinate au acest tip de durere ascuțită în abdomenul inferior. Cu toate acestea, este un disconfort ușor care durează câteva secunde sau minute, fără risc pentru copil în majoritatea cazurilor.

5. Sexul

Raportul sexual este sigur în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, medicul poate recomanda abținerea de la acesta în sarcinile cu risc ridicat. Pot exista, de asemenea, dureri de tip colici după sex. În general, sunt ușoare și nu prezintă riscuri. Consultă medicul dacă durerile devin cronice.

Vezi și:

Rujeola în sarcină: simptome și tratament

Colici renale în sarcinile cu risc ridicat

 

Some figure
Există cazuri mai grave și durerea poate indica o cauză care necesită asistență medicală imediată.

În plus față de cauzele de mai sus, care nu sunt grave în majoritatea cazurilor, există unele care implică riscuri pentru sănătate, cum ar fi:

  • Sarcina extrauterină sau ectopică în care embrionul se implantează în afara uterului, în general într-una din trompele uterine.
  • Unele cazuri de colici severe însoțite de sângerări pot indica faptul că a existat un avort spontan, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil. Placenta care se separă de uter poate fi un simptom grav.
  • Colicile renale în abdomenul superior indică adesea preeclampsie. În acest caz, femeia însărcinată poate avea și hipertensiune arterială, iar urina ei conține proteine.
  • Durerea în timpul urinării este o modalitate de a detecta o infecție.
  • Abruptul placentar se manifestă prin colici intense și persistente.
  • Travaliul prematur are loc înainte de a 37-a săptămână de sarcină și implică dilatarea colului uterin.

Acum cunoști cele mai frecvente cauze ale colicilor renale în timpul sarcinii, precum și care sunt cele cu risc crescut. Nu ezita să consulți medicul în cazul oricărui simptom care nu dispare și aduce cu sine și alte disconforturi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bouyou, J., Gaujoux, S., Marcellin, L., Leconte, M., Goffinet, F., Chapron, C., & Dousset, B. (2015). Abdominal emergencies during pregnancy. Journal of Visceral Surgery. https://doi.org/10.1016/j.jviscsurg.2015.09.017
  • Constance, E. S., & Moravek, M. B. (2017). Diagnosis and management of ectopic pregnancy. In Handbook of Gynecology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17798-4_30
  • Kilpatrick, C. C., & Monga, M. (2007). Approach to the Acute Abdomen in Pregnancy. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.002
  • Raines, D. A., & Whitten, R. A. (2018). Braxton Hicks Contactions. StatPearls.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.