Logo image
Logo image

Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament

4 minute
Deși aceste tratamente pot ameliora afecțiunea, este important să ceri opinia unui specialist și să nu renunți la medicamentele prescrise de medicul tău fără acordul acestuia. 
Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament
Ultima actualizare: 02 ianuarie, 2019

Colita ulcerativă este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită în zilele noastre. Aceasta este o boală inflamatorie care afectează întregul tract digestiv și care devine de cele mai multe ori cronică.

De obicei, colita ulcerativă este localizată în zona colonului, dar se poate extinde în tot aparatul digestiv. Colita ulcerativă cauzează dureri, disconfort și îți poate afecta în mod negativ calitatea vieții atunci când provoacă anumite crize.

Tocmai de aceea este important să fii permanent sub supraveghere medicală pentru a ține simptomele sub control.

În articolul de azi îți oferim mai multe informații utile privind colita ulcerativă, pentru a recunoaște prezența sa și pentru a ști ce remedii naturale pot suplimenta tratamentul prescris de medic.

Cauzele colitei ulcerative

Some figure

Încă nu se cunosc exact cauzele colitei ulcerative. Aceasta face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale, categorie în care este inclusă și boala Crohn.

Deși nu există date precise cu privire la cauzele acestei afecțiuni, există un acord general în rândul medicilor cu privire la anumite aspecte:

  • Colita ulcerativă este asociată cu un tip de boală autoimună. Asta înseamnă că organismul începe să atace anumite părți ale intestinelor – în acest caz, regiunea colonului – distrugând țesuturile și provocând ulcerații.
  • Stresul este un factor comun care agravează situația în cazul unui număr mare de pacienți.
  • Apare de obicei în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, fiind mult mai supărătoare după ce pacientul ajunge la 50-70 de ani.
  • Colita ulcerativă este de obicei declanșată de o inflamație a intestinului
  • Se consideră că este asociată cu un tip de bacterie sau virus care se găsește în colon. Deși boala nu se poate vindeca, singura modalitate de a o elimina complet în aproape 80% dintre cazuri este îndepărtarea colonului.

Simptomele colitei ulcerative

Some figure

Simptomele variază la fiecare persoană în parte. La început, persoana afectată suferă de diaree cu posibile urme de sânge. Alți pacienți acuză dureri abdominale severe.

Cu toate acestea, există câteva simptome generale care corespund următorului tipar:

  • Dureri abdominale severe. Sunt crampe care se manifestă cu intermitențe. Este posibil să auzi niște zgomote din zona intestinelor, ca atunci când ai gaze.
  • Prezența sângelui sau a puroiului în scaun.
  • Episoade de diaree.
  • Febră.
  • Pierdere progresivă în greutate.
  • Atunci când se agravează, colita ulcerativă poate provoca dureri articulare.
  • Afte bucale. 
  • Greață.

Îți recomandăm să citești și:

3 pași pentru a-ți menține colonul sănătos

Tratamente naturiste pentru colita ulcerativă

Some figure

Bineînțeles, trebuie întotdeauna să te bazezi pe medicul tău pentru a-ți prescrie tratamentul adecvat propriei tale situații și simptomelor acuzate. Așa cum am menționat deja, fiecare persoană reacționează diferit în cazul acestei afecțiuni, iar tratamentul trebuie să țină cont de vârsta pacientului și de alți factori.

Pentru a suplimenta acest tratament cu mijloacele pe care le ai la îndemână acasă, poți să urmezi anumite sfaturi simple pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Află mai multe din rândurile de mai jos.

Citește și:

Ameliorează colita cu 6 remedii naturiste

Asigură-te că ai un aport suficient de vitamine

Colita ulcerativă slăbește sistemul imunitar și împiedică asimilarea corectă a alimentelor. Aceste efecte sunt foarte periculoase, drept pentru care este important să iei măsuri.

Consumă anumite suplimente utile:

  • Spirulină: Spirulina este bogată în vitamine, fibre și proteine, ajutând la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea calității vieții.
  • Drojdie de bere: Acesta este un alt supliment care îți oferă nutrienții necesari zilnic, întărind în același timp sistemul imunitar. Găsești acest produs în farmacii și în magazinele naturiste.
  • Acid folic (vitamina B9):  Colita împiedică absorbția corespunzătoare a nutrienților, provocând un deficit de acid folic. Este recomandat să folosești un supliment cu acid folic.
  • Suc de aloe: Aloe vera contribuie la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea durerilor. Încearcă să bei suc de aloe vera în fiecare dimineață. Tot ce trebuie să faci este să adaugi o linguriță de gel de aloe vera (5 g) într-o cană cu apă (200 ml) și să bei amestecul.
  • Suc de morcovi: Este bogat în vitamine și excelent pentru ameliorarea durerilor intestinale.
  • O lingură de ulei de semințe de in: Începe ziua cu acest remediu. Uleiul de semințe de in este bogat în acizi grași omega-3 care reduc inflamațiile.
  • Ulei de luminița nopții: Acesta este un alt tratament eficient pentru simptomele colitei ulcerative. Se găsește în magazinele naturiste și în farmacii. Pentru a reduce inflamațiile și disconfortul asociate acestei boli, este indicat să consumi remediul pe stomacul gol.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • General, C. (2006). Conceptos actuales en colitis ulcerativa crónica inespecífica.
  • Otero Regino, W., González, A., & Gomez Zuleta, M. (2009). Prevalencia de diferentes tipos de colitis en personas adultas mayores. Rev Col Gastroenterol
  • Pérez Lázaro del Valle, Macías Abraham Consuelo, Torres Leyva Isabel, Socarrás Ferrer Bertha B, Marsán Suárez Vianed, Sánchez Segura Miriam. Effect in vitro of Spirulina on the immune response. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter  [Internet]. 2002  Ago;  18( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892002000200006&lng=es

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.