Conjunctivita este un simptom al coronavirusului?
În ultimele zile, au existat numeroase știri și articole despre conjunctivită ca nou simptom al infecției cu COVID-19. Deși acesta este un simptom care a fost raport încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință au început abia acum să-i acorde atenție. Așadar, conjunctivita este un simptom al coronavirusului?
În Statele Unite ale Americii, personalul din sistemul sănătate a început să trimită avertizări legate de acest nou simptom. Nici Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), nici Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a inclus deocamdată conjunctivita pe lista de simptome ale infecției cu coronavirus.
În literatura științifică, există două cercetări de specialitate pe această temă:
- Un studiu publicat în Journal of Medical Virology a descoperit SARS-CoV-2 în secrețiile oculare ale anumitor pacienți infectați cu coronavirus, sugerând faptul că acest virus determină apariția conjunctivitei.
- Un alt studiu publicat în New England Journal of Medicine a analizat simptomele persoanelor infectate care au testat pozitiv în China. Aproape 1% dintre aceste cazuri au implicat prezența conjunctivitei.
Conjunctivita este un simptom al coronavirusului?
Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente patologii oculare din întreaga lume. În general, aceasta reprezintă o infecție oculară ușoară care dispare rapid.
Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei ochiului, o membrană mucoasă foarte subțire. Aceasta se află sub pleoape și acoperă partea externă a globului ocular. Când este inflamată, vasele de sânge subțiri din interiorul său se umflă, iar ochiul pare a fi roșu.
Dacă este un nou simptom al coronavirusului, atunci conjunctivita trebuie să fie rezultatul infecției cu SARS-CoV-2. În afara pandemiei actuale, conjunctivita se poate dezvolta ca urmare a contactului cu bacterii și diferite substanțe iritante din mediu.
Așadar, avem de-a face cu un simptom care poate fi viral, bacterian sau alergic. Există, de asemenea, și alte patologii asociate cu conjunctivita, în afara infecției cu coronavirus (de exemplu, sindromul Sjogren, o afecțiune autoimună).
Citește mai mult:
Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei ochiului, globul ocular devenind roșu.
Care este poziția Academiei Americane de Oftalmologie?
Academia Americană de Oftalmologie a emis un comunicat de presă pe această temă după ce a sumarizat informațiile primite de la personalul medical. Aceasta afirmă faptul că medicii au dreptate și numesc conjunctivita un nou simptom al coronavirusului.
Picăturile provenite din sistemul respirator al pacienților infectați, prin care se răspândește COVID-19, ajung pe conjunctiva ochiului. Transmiterea acestui virus se produce prin contactul cu picăturile respiratorii care rămân suspendate în aer.
Infecția nu se produce doar prin transmitere directă. Trebuie să ținem cont de faptul că particulele pot persista și pe suprafețe. Ele ajung pe fața noastră prin contactul cu mâinile deja infectate. Prin urmare, dezinfectarea obiectelor din jur și a mâinilor este de o importanță fundamentală.
Conform Academiei Americane de Oftalmologie, dacă un pacient are conjunctivită și febră, precum și anumite simptome respiratorii, medicii trebuie să-l testeze imediat pentru coronavirus, mai ales dacă individul a intrat în contact cu persoane suspecte sau infectate sau a vizitat regiunile geografice afectate de pandemie.
Academia Americană de Oftalmologie recomandă personalului medical să-și protejeze ochii atunci când se apropie de pacienți, nu doar gura și nasul. Acest nou simptom al coronavirusului modifică regulile de protecție, făcându-le mai stricte.
Alte simptome noi ale coronavirusului
Conjunctivita este un simptom al coronavirusului nou descoperit. Dar, în afară de conjunctivită, numeroși medici avertizează asupra mai multor simptome care pot indica prezența coronavirusului în organism, pe lângă cele clasice. De exemplu, Societatea Spaniolă de Neurologie a sugerat izolarea persoanelor care se confruntă cu o pierdere bruscă a simțului mirosului, cu suspiciunea de infectare cu COVID-19.
De asemenea, au fost menționate și modificări digestive ca noi simptome ale infecției cu coronavirus (mai ales diaree, care este prezentă în aproape 50% dintre cazurile confirmate).
Citește mai mult:
Ținând cont de noile descoperiri, asociațiile medicale recomandă protejarea ochilor.
Ce măsuri pot fi luate în fața acestor noi simptome ale coronavirusului
Conjunctivita, pierderea bruscă a simțurilor gustului și mirosului și apariția diareei trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de diagnosticarea infecției cu coronavirus. Deși OMS nu le-a inclus pe lista principalelor semne ale îmbolnăvirii, asociațiile medicale recomandă testarea pentru coronavirus a celor care prezintă aceste simptome. Întrucât ne aflăm în mijlocul unei pandemii, trebuie să luăm măsuri specifice pentru a reduce rata de contaminare.
Dacă suferi de aceste noi simptome ale infecției cu coronavirus, trebuie să contactezi imediat medicul. Fiecare țară a pus în aplicare mecanisme specifice, astfel încât cetățenii săi să poată comunica cu echipele de sănătate înainte de a ajunge la unitatea de primiri urgențe. Respectarea acestor mecanisme de consultare este fundamentală în această perioadă de carantină.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Xia, Jianhua, et al. “Evaluation of coronavirus in tears and conjunctival secretions of patients with SARS‐CoV‐2 infection.” Journal of medical virology (2020).
- Guan, Wei-jie, et al. “Clinical characteristics of coronavirus disease 2019 in China.” New England Journal of Medicine (2020).
- Sun, M. D., et al. “Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study.”
- Altamirano, S., et al. “Recomendaciones para Médicos de Emergencias sobre la situación actual de Coronavirus (2019-nCoV) en Argentina.” (2020).
- Reviglio, Víctor Eduardo, et al. “2019-nCoV y oftalmología:¿ un nuevo capítulo de la misma historia?.” Oftalmología Clínica y Experimental (2020).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.