Contrandicațiile și beneficiile maghiranului - Doza de Sănătate
 

Contrandicațiile și beneficiile maghiranului

Maghiranul este folosit într-o mare varietate de feluri de mâncare. Datorită proprietăților sale, este utilizat și pentru a proteja împotriva disconfortului digestiv și problemelor hormonale.
Contrandicațiile și beneficiile maghiranului
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Maghiranul (Origanum majorana) este o plantă cunoscută în bucătăria mediteraneană pentru natura sa aromatică. Planta aparține familiei Lamiaceae și a devenit populară în întreaga lume pentru utilizările sale medicinale. Ai auzit vreodată de beneficiile și contraindicațiile maghiranului?

După cum detaliază un articol publicat în Evidence-Based C o mplementary and Alternative Medicine, oamenii cultivă maghiran în țări precum Spania, Ungaria, Portugalia, Germania și Franța. În general, oamenii îl folosesc pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antibacteriene, gastroprotectoare și antioxidante.

În acest articol, îți vom spune pentru ce este folosit maghiranul și când nu ar trebui să-l consumi.

Beneficiile maghiranului: ce spune știința

Când vine vorba de gătit, poți folosi maghiran pentru a da o aromă bună supelor, salatelor și preparatelor din carne. În medicina tradițională, oamenii îl folosesc adesea pentru a stimula digestia și a calma simptomele menstruației. De fapt, oamenii susțin că are și alte beneficii.

Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi solide care să arate că maghiranul este un tratament de primă linie pentru anumite boli. Așadar, nu ar trebui să înlocuiască tratamentele medicale și nu este bine să îl folosești ca singură opțiune împotriva problemelor de sănătate.

Dacă te îmbolnăvești, cel mai bine este să consulți un medic. Acum că am clarificat acest aspect, să analizăm principalele utilizări, beneficii și contraindicații ale maghiranului.

Ajută la calmarea problemelor digestive

Persoană cu durere de stomac
Maghiranul poate ajuta la combaterea ulcerelor gastrice.

În medicina naturistă, unul dintre cele mai proeminente beneficii ale maghiranului are legătură cu sănătatea digestivă. Conform cercetărilor publicate în The American Journal of Chinese Medicine, această plantă are proprietăți antiulcerogene datorită conținutului său de uleiuri volatile, flavonoide, taninuri și alte substanțe.

În plus, un studiu efectuat asupra mai multor plante și publicat în Brazilian Journal of Microbiology a constatat faptul că maghiranul este util împotriva bolilor de origine alimentară. Acesta ajută la combaterea agentului patogen cunoscut sub numele de Clostridium perfringens.

Ajută la reglarea ciclului menstrual

Maghiranul este un aliat pentru sănătatea femeilor, mai ales atunci când acestea se confruntă cu modificări ale ciclului menstrual. Atât sub formă de extract, cât și sub formă de ceai, maghiranul a demonstrat efecte pozitive în restabilirea echilibrului hormonal.

De fapt, rezultatele unui studiu controlat randomizat publicat în Journal of Human Nutrition and Dietetics evidențiază faptul că ceaiul de maghiran este benefic pentru pacientele cu sindromul ovarelor polichistice. Acesta ajută la reglarea activității hormonale și a sensibilității la insulină.

Ajută la prevenirea infecțiilor

Multe dintre beneficiile maghiranului sunt atribuite proprietăților sale antimicrobiene și antifungice. Datorită acestui fapt, extractele de maghiran pot ajuta la prevenirea și tratarea anumitor tipuri de infecții. Într-un studiu publicat în Global Advances in Health and Medicine, maghiranul s-a dovedit util împotriva dezvoltării excesive a bacteriilor în intestinul subțire.

Mai mult, uleiul esențial de maghiran diluat are efecte interesante asupra infecțiilor fungice ale pielii. Momentan, avem nevoie de mai multe dovezi pentru a clarifica aceste utilizări, dar medicii consideră că maghiranul este un remediu sigur pentru majoritatea adulților sănătoși.

Contraindicațiile maghiranului

Femeie gravidă
Una dintre contraindicațiile maghiranului este utilizarea acestuia în timpul sarcinii.

Am descris deja beneficiile maghiranului. Acum, este important să clarificăm anumite efecte secundare și posibile interacțiuni pe care planta le poate avea. Dacă ai îndoieli cu privire la utilizarea acesteia, cel mai bine este să te adresezi medicului.

  • Femeile însărcinate sau cele care alăptează ar trebui să evite suplimentele sau ceaiul de maghiran. Potrivit unui articol apărut în International Journal of Obstetrics and Gynaecology, datorită influenței sale asupra activității hormonale, maghiranul poate fi dăunător în aceste situații.
  • Suplimentele din această plantă pot interfera cu coagularea sângelui. Prin urmare, medicii nu recomandă consumul de maghiran pacienților tratați cu anticoagulante.
  • Planta și extractele sale interacționează cu medicamentele pentru diabet, reducând nivelul glicemiei. Prin urmare, este bine să eviți administrarea acesteia, cu excepția cazului în care medicul permite acest lucru.

Cum să profiți de beneficiile maghiranului?

Dacă maghiranul nu este contraindicat în cazul tău, îl poți include în cantități mici în diverse rețete. Îl poți combina chiar și cu o lingură de ulei de gătit pentru a-l adăuga în supe, tocănițe, salate, legume la aburi, rețete cu carne, printre altele.

Dacă îl consumi ca supliment sau ceai, îți recomandăm să urmezi instrucțiunile producătorului. Ori de câte ori este posibil, consultă medicul înainte de a începe administrarea unui supliment alimentar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, Al-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S. Protective Effect of Origanum majorana L. ‘Marjoram’ on various models of gastric mucosal injury in rats. Am J Chin Med. 2009;37(3):531‐545. doi:10.1142/S0192415X0900703X
  • Radaelli M, da Silva BP, Weidlich L, et al. Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens. Braz J Microbiol. 2016;47(2):424‐430. doi:10.1016/j.bjm.2015.10.001
  • Haj-Husein I, Tukan S, Alkazaleh F. The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. J Hum Nutr Diet. 2016;29(1):105‐111. doi:10.1111/jhn.12290
  • Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, et al. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014;3(3):16‐24. doi:10.7453/gahmj.2014.019
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 109(3), 227–235. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2002.t01-1-01009.x
  • Yazdanparast R, Shahriyary L. Comparative effects of Artemisia dracunculus, Satureja hortensis and Origanum majorana on inhibition of blood platelet adhesion, aggregation and secretion. Vascul Pharmacol. 2008;48(1):32‐37. doi:10.1016/j.vph.2007.11.003
  • Yen HF, Hsieh CT, Hsieh TJ, Chang FR, Wang CK. In vitro anti-diabetic effect and chemical component analysis of 29 essential oils products. J Food Drug Anal. 2015;23(1):124‐129. doi:10.1016/j.jfda.2014.02.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.