Logo image
Logo image

Copilul nu vrea să se tundă: 9 sfaturi pentru a depăși frica

4 minute
Frica de tunsoare este comună la mulți copii, mai ales în primii ani. Cei mici se confruntă cu ceva necunoscut, așa că trebuie să-i ajuți să depășească teroarea.
Copilul nu vrea să se tundă: 9 sfaturi pentru a depăși frica
Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Copilul nu vrea să se tundă? Una dintre cele mai complicate sarcini pentru părinți este ca cei mici să-și depășească teama de a-și tunde părul. Spațiul necunoscut, zgomotul mașinilor și fețele noi cresc anxietatea copilului.

Frica domină, așa că este necesar să se folosească resurse care să liniștească micuțul și să faciliteze munca frizerului.

Unii părinți amână acest moment cât pot. Probabil că, înainte de 1 an, copilul nu va avea nevoie de o tunsoare. Dar, după această etapă, vor fi necesare unele ajustări. Copilul se plimbă și știe ce se întâmplă în jurul lui, așa că teama lui că se apropie de un străin cu dispozitive și lame este normală.

Motive pentru a tunde părul unui copil

În cazul fetelor, nu trebuie să mergi la salon la fiecare 2 sau 3 luni. Dar la băieți, părinții trebuie să se ocupe mai mult de estetică și igienă.

Odată ce începi să-ți duci fiul la salon, vorbește cu el despre importanța tunderii părului. Explică-i că nu nu-i va mai fi la fel de cald și că părul mai scurt ușurează controlul păduchilor.

Deși o tunsoare nu previne păduchii, sunt mai ușor de curățat cu mâinile. Procesul implică tratamente cu pediculicide și eliminarea mecanică a acestor paraziți, așa cum clarifică Clinica Universitară din Navarra.

Recomandăm: 6 remedii naturiste pentru păduchi

De ce le este teamă copiilor să se tundă?

Frica este un răspuns la sentimentul de pericol. În cazul copiilor, experții avertizează că fricile până la o anumită vârstă sunt relativ normale. Acest lucru este evidențiat de o publicație a Spitalului Sant Joan de Déu din Barcelona.

Copilul înțelege că trebuie sa se apere. Nu trebuie să ridiculizezi scenariul. Ia în considerare următoarele:

  • Pentru cel mic, este logic să se teamă de instrumente care „îi vor face rău”.
  • Stimulii vizuali și auditivi creează confuzie
  • A sta fără să te miști este enervant pentru oricine.
  • Copiilor le este teamă de schimbare.
Some figure

Copilul nu vrea să se tundă: 9 sfaturi pentru a depăși frica

A face copilul să-și depășească teama de a-și tunde părul este mai simplu dacă pui în practică următoarele sfaturi.

1. Ajută copilul să anticipeze ce se va întâmpla

Nu lăsa tunsul să-l surprindă. Chiar și cu câteva zile înainte, pregătește-l pentru vizita la salon. Spune-i că mergi într-un loc pentru a te tunde și descrie procesul.

Dacă ai foarfece acasă, arăta-i-le, astfel încât să se familiarizeze cu ele. Desigur, nu-l lăsa să le manipuleze.

2. Jucați-vă „La frizer”

Simularea a ceea ce se va întâmpla la coafor este de mare ajutor pentru ca cel mic să înțeleagă ce se va întâmpla.

Explică spălarea și descurcarea părului. Dacă este posibil, tunde părul unei păpuși. Imită sunetele mașinii, ale uscătorului și felul în care sunt manipulate foarfecele.

3. Promovează buna dispoziție

Dacă cei mici sunt descurajați sau iritabili, nu este convenabil să mergi la coafor. Alege o zi plăcută, asigură-te că doarme bine, că poartă haine confortabile și că a mâncat pentru a reduce disconfortul.

4. Alege un coafor potrivit

Nu trebuie neapărat să-l duci la un salon pentru adulți. Există frizerii speciale pentru copii. Decorul și scaunele în formă de mașini, avioane sau animale ajută la relaxare. Aceste locuri au jocuri, ecrane și personal instruit pentru a deservi copiii.

5. Ține copilul în brațe

Dacă salonul nu convinge copilul, așezându-l în poală îl va calma puțin. Cântă-i, citește-i, adu-i jucăria preferată. Colaborați pentru a-i calma nervii.

6. Nu cere o tunsoare radicală

Pe măsură ce copiii cresc, vor dori ca opinia lor să conteze. Întreabă-l cum i-ar plăcea să se tundă. Nu impune o schimbare radicală. Stabiliți un acord. Este o modalitate de a alina temerile.

La fete, funcționează ideea de sclipici, codițe și șuvițe false sau o coafură la modă. Aceste opțiuni le entuziasmează.

7. Laudă curajul celui mic

Călătoriile la coafor vor fi mai puțin traumatizante dacă aplauzi micile avansuri ale copilului. Depășirea fricii nu are loc întotdeauna peste noapte.

De fiecare dată când părăsește coaforul fără să plângă, laudă-i comportamentul curajos. Întărirea acestui comportament favorizează vizitele viitoare.

Recomandăm: Cum să ameliorezi anxietatea la copii

Some figure

8. Învață-l că nu doare

Arată-i că tăierea părului nu generează nicio durere. Poate prin tăierea unei șuvițe vei demonstra cât de rapid și nedureros este.

9. Identifică frica

Este posibil ca cei mici să respingă un anumit punct al tunsorii. Dacă detectezi motivul, vorbește cu frizerul pentru a-l evita. De exemplu, optează pentru cu foarfece și nu pentru o mașină.

Dacă tund părul copilului acasă?

Țipetele și plânsul copiilor în fața tunsorii nu se dezlănțuie doar la salon. Așteaptă să treacă criza de furie înainte de a continua.

Câteva recomandări în plus sunt să alegi o zonă în care amândoi vă simțiți confortabil, să urmărești videoclipuri ca să nu improvizezi, să-i faci baie imediat ce ai terminat și să scoți în evidență cât de chipeș este cu noua tunsoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pediculosis o infestación por piojos. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/cuidados-casa/pediculosis-piojos
  • Seis consejos para ayudar a los niños a superar sus miedos y fobias. Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. España; 2015. https://faros.hsjdbcn.org/es/articulo/seis-consejos-ayudar-ninos-superar-miedos-fobias#:~:text=Consejos%20para%20hacerle%20frente%20al%20miedo&text=Por%20extra%C3%B1o%20que%20te%20parezca,cruc%C3%A9is%20uno%20por%20la%20calle.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.