Coronavirusul provoacă AVC la tineri
Pandemia de COVID-19 a început în Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019 și acum face ravagii în întreaga lume. Noi date privind boala apar zi de zi. Echipele de cercetare devin tot mai atente la simptome și par să descopere noi efecte secundare ale coronavirusului. În ultimele săptămâni, s-a descoperit faptul că coronavirusul provoacă AVC la tineri.
Într-un articol apărut în The Washington Post, medicii din Statele Unite raportează o creștere dramatică a numărului de accidente vasculare cerebrale. În mod îngrijorător, acest lucru se întâmplă mai ales la tinerii infectați cu coronavirus.
Acest lucru se adaugă la rapoartele din China, unde neurologii din Wuhan au descoperit că până la 36% dintre pacienții internați cu SARS-CoV-2 au prezentat anumite simptome neurologice. Aceasta denotă o afectare a creierului și a neuronilor.
Teoriile privind creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale la pacienții cu coronavirus se concentrează pe trei mecanisme posibile:
- Neurotropismul coronavirusului, care poate infecta neuronii și, în acest context, produce modificări ale sistemului nervos central. Acest lucru duce apoi la apariția simptomelor neurologice, punând creierul în pericol.
- Coagulopatiile derivate din infecții prin funcționarea defectuoasă a trombocitelor și a factorului de coagulare.
- O furtună de citokine, care este o afecțiune rară ce constă într-o reacție bruscă a sistemului imunitar în lupta sa împotriva infecției. Efectele secundare includ modificări ale coagulării sângelui.
Coronavirusul poate afecta creierul?
Știm că noua tulpină de coronavirus țintește în principal celulele din alveolele pulmonare. Acesta pătrunde în celule folosindu-se de proteina ACE2, care funcționează ca un receptor pentru spicele de pe suprafața virusului.
Cu toate acestea, avem receptori ACE2 și în alte celule. Din această cauză, cercetătorii suspectează faptul că SARS-CoV-2 poate intra și în alte țesuturi, la fel ca pe calea pulmonară. În ceea ce privește neuronii, intrarea virală nu este complet dovedită prin studii științifice. Însă simptomele pacienților sunt îndreptate în această direcție.
Prezența accidentelor vasculare cerebrale la tinerii cu coronavirus ar putea fi inclusă pe lista simptomelor și tulburărilor neurologice înregistrate la pacienți. Ar trebui, desigur, să includem și anosmia. Nu există nici o îndoială că acesta este un prim simptom neurologic la persoanele asimptomatice.
Citește mai mult:
Coronavirusul provoacă AVC la tineri: probleme de coagulare
Rapoarte medicale care au fost emise acum mai puțin de o săptămână arată faptul că există cazuri în care pacienții cu COVID-19 au probleme de coagulare a sângelui. Acestea implică coagulopatii și detectarea anticorpilor antifosfolipidici.
Atunci când o persoană are probleme de coagulare, indiferent de boala care stă la baza lor, există un risc ridicat de afectare a unuia dintre organele sale vitale. Acest lucru ar putea provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral, de exemplu.
Posibilitatea ca pacienții infectați cu coronavirus să aibă un accident vascular cerebral, chiar dacă sunt tineri, este ridicată. În ciuda faptului că are un sistem imunitar puternic, un adult în vârstă de 30 sau 40 de ani nu poate face nimic pentru a opri formarea cheagurilor în sistemul sanguin.
Nu uita faptul că există două tipuri de accidente vasculare cerebrale: ischemice și hemoragice. În cazul celor ischemice, vasele de sânge se blochează cu cheaguri. Ca urmare, irigarea cu sânge într-o anumită zonă a creierului este întreruptă. În cazul accidentelor vasculare cerebrale hemoragice, un vas de sânge se rupe, cu rezultate similare celor produse de AVC-urile ischemice.
Furtuna de citokine
Există trei ipoteze care pot explica accidentele vasculare cerebrale provocata de coronavirus: neurotropism, probleme de coagulare și furtuni de citokine. „Furtuna de citokine” este un termen folosit în lumea medicală pentru a face referire la un proces comun în rândul pacienților cu sepsis. Acestea sunt persoane care au o infecție răspândită în tot corpul. Infecția generalizată este însoțită de un răspuns imunitar scăpat de sub control.
Citokinele sunt substanțe utilizate de sistemul imunitar uman pentru a comunica. În general, celulele de apărare fac unul din două lucruri. Fie creează aceste citokine pentru a trimite un mesaj altor celule aflate la depărtare, fie activează proteinele și receptorii. Dacă acest mijloc de comunicare trimite prea multe mesaje de acest tip din cauza unei infecții deosebit de puternice, atunci apare o activare inflamatorie uriașă.
Furtuna de citokine este severă și dificil de controlat cu medicamente. Este strâns legată de decesele produse de COVID-19. O mare parte a cercetărilor științifice se concentrează pe a descoperi medicamente inhibitoare de citokine.
Într-un scenariu de furtună de citokine, implicarea neurologică și accidentele vasculare cerebrale sunt posibile din cauza coronavirusului. Chiar dacă ești tânăr, dacă te confrunți cu o furtună de citokine, corpul tău nu o va putea opri cu ușurință.
Îți recomandăm:
Oamenii tineri trebuie să-și facă griji cu privire la accidentele vasculare cerebrale provocate de coronavirus?
În general, cheia rezolvării situației este detectarea timpurie. Medicii care au vorbit cu The Washington Post au menționat faptul că mulți pacienți au întârziat să se prezinte la camera de gardă, de teama de a nu se infecta cu noul coronavirus. Totuși, aceștia erau deja infectați.
Dacă prezinți simptome care sunt în concordanță cu un accident vascular cerebral, nu amâna mersul la camera de primiri urgențe. Dacă ai dureri de cap severe, modificări ale vederii sau furnicături și paralizie la nivelul feței sau la nivelul membrelor, atunci trebuie să contactezi imediat serviciile de urgență.
Faptul că noua tulpină de coronavirus ar putea provoca accidente vasculare cerebrale este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să avem foarte multă grijă în aceste momente dificile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mao, Ling, et al. “Neurological manifestations of hospitalized patients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective case series study.” (2020).
- Hoffmann, Markus, et al. “The novel coronavirus 2019 (2019-nCoV) uses the SARS-coronavirus receptor ACE2 and the cellular protease TMPRSS2 for entry into target cells.” BioRxiv (2020).
- Castellón, Roberto León, Juan Enrique Bender del Busto, and Luis C. Velázquez Pérez. “Afectación del sistema nervioso por la COVID-19.” Anales de la Academia de Ciencias de Cuba 10.2 (2020).
- Han, Huan, et al. “Prominent changes in blood coagulation of patients with SARS-CoV-2 infection.” Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM) 1.ahead-of-print (2020).
- Zhang, Yan, et al. “Coagulopathy and antiphospholipid antibodies in patients with Covid-19.” New England Journal of Medicine (2020).
- Mehta, Puja, et al. “COVID-19: consider cytokine storm syndromes and immunosuppression.” The Lancet 395.10229 (2020): 1033-1034.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.