Cultivarea și îngrijirea chiparosului Chamaecyparis
La început, poate fi dificil, dar odată ce rădăcina se dezvoltă, îngrijirea chiparosului Chamaecyparis nu este foarte solicitantă. Nu înseamnă că puteți neglija planta, dar nu va mai avea nevoie de la fel de multă supraveghere.
În general, chiparoșii sunt iubitori de soare, tolerează frigul, rezistă la secetă și adoră solurile ușor acide. Vă vom explica cum să asigurați condițiile necesare pentru ca plantele să prospere. Înainte de asta, să vedem care sunt caracteristicile acestei plante!
Chiparos Chamaecyparis
Chiparosul Chamaecyparis este un arbust veșnic verde înalt sau pitic. Speciile pitice sunt folosite pentru gard viu. Frunzișul este asemănător cu cel al cedrului; culoarea variază între verde, galben și albastru-verde sau gri. Scoarța este maro intens.
În ceea ce privește dimensiunea, aceasta variază de la 2 la 20 m; înălțimea este determinată de specie. Chiparosul se folosește adesea pentru decorarea teraselor de Crăciun. Este o plantă ornamentală, motiv pentru care este cultivat adesea în parcuri și grădini.
Cultivarea și îngrijirea chiparosului Chamaecyparis
Există mai mult de 70 de tipuri de chiparos. Există versiuni piramidale, pitice, ovale și globulare. Pentru a-si păstra volumul și splendoarea, chiparoșii au nevoie de o îngrijire specială. În acest scop, vă împărtășim un ghid simplu de cultivare și îngrijire a chiparosului Chamaecyparis!
Lumină
Frunzele acestui arbust iubesc expunerea la soare. Dacă intenționați să plantați un chiparos în grădină, acesta trebuie să aibă lumină directă sau umbră parțială, mai ales dacă este vorba despre soiul auriu.
Există cercetări pe această temă. Revista Forest Science and Technology a raportat într-un studiu faptul că, atunci când acest tip de plantă crește în condiții optime de lumină solară și fertilizare, se obțin exemplare de bună calitate. Pentru o creștere optimă, umbra nu trebuie să depășească 35%.
Protecție împotriva vânturilor puternice
Deși chiparosul rezistă la temperaturi scăzute și vânturi puternice, este posibil ca aceste condiții de mediu să-i ardă frunzișul. Pentru a evita deteriorarea, puneți mulci pe pământ în jurul plantei și montați un perete de plasă de protecție.
Descoperiți: Evitați aceste 7 greșeli de grădinărit pentru ca plantele să înflorească!
Cultivare și transplantare cu grijă în ghivece
Puteți crește chiparosul în ghivece, dar amintiți-vă că unele specii ajung până la 20 m. Asigurați-vă că este un soi pitic.
Alegeți un ghiveci suficient de mare. Dacă veți transplanta planta, înclinați recipientul într-o parte. Scoateți ușor chiparosul și plantați-l în pământ hrănit și drenat.
Sol fertilizat
Grădina Botanică din Missouri afirmă faptul că chiparosul crește bine în soluri cu drenaj bun și umiditate medie. Substratul trebuie să fie bogat. Folosiți humus, pietriș, nisip și pământ, deoarece acest lucru favorizează drenajul.
Irigare
Chiparosul tânăr iubește apa, care îl ajută să aibă rădăcini puternice. Când crește, irigați-l doar în anotimpurile secetoase.
Atenție la ciuperci
Una dintre bolile care poate ataca acest arbore este „cangrena chiparosului”. Ghidul de management integrat al dăunătorilor coniferelor explică faptul că această infecție este cauzată de o ciupercă patogenă care este letală pentru familia chiparoșilor.
Ciuperca Seiridium Cardinale duce la deformarea trunchiului și moartea plantei. În anotimpurile cu umiditate mai mare, cum ar fi toamna și primăvara, ciuperca acționează puternic.
Folosiți materie vegetală, precum scoarța de pin maritim, în jurul copacului pentru prevenirea cangrenei. Unele studii, precum cel publicat în revista Forests, menționează proprietățile antifungice, antibacteriene și antioxidante ale pinului împotriva anumitor tipuri de ciuperci.
Descoperiți: 10 plante înalte cu flori pentru o grădină deosebită
Informații suplimentare
Dacă preferați să semănați de la zero și să nu cumpărați o plantă din pepinieră, acordați atenție acestei secțiuni. Universitatea Autonomă din Hidalgo recomandă ca chiparosul să fie transplantat în aprilie sau mai dacă este format prin butășire. Această metodă se pune în aplicare toamna.
Tăiați o crenguță de aproximativ 10 cm lungime. Curățați frunzișul, udați-o cu apă și înmuiați-o în hormoni de înrădăcinare.
Puneți crenguța într-un sol umed și drenat. Acoperiți-o cu o pungă din plastic și lăsați-o la soare până când prinde rădăcini. Când se întâmplă acest lucru, verificați dacă rădăcinile sunt rezistente. Așa veți ști dacă procedura a funcționat.
Dacă plantarea se face prin semințe, înmuiați-le o zi întreagă într-un borcan cu apă. Luați-le doar pe cele care se scufundă, înfășurați-le într-un prosop de hârtie și păstrați-le în frigider într-o pungă de plastic. După 2 luni, semănați-le. Semințele au nevoie de un an pentru a încolți și în tot acest timp au nevoie de umbră parțială.
Plantarea chiparosului necesită răbdare; nu este o plantă care crește rapid.
Îngrijirea chiparosului: secretul
Secretul pentru îngrijirea chiparosului este întreținerea perenă. Nu necesită tăiere specifică, dar ocazional aceasta este benefică pentru modelare și controlul înălțimii.
Chiparosul poate fi tuns de câteva ori pe an. Puteți face acest lucru în orice anotimp, cu excepția tăierii vârfului, care este recomandată doar toamna sau primăvara.
Restul îngrijirii corespunde curățării obișnuite, cum ar fi îndepărtarea frunzișului uscat, verificarea ramurilor pentru a vedea dacă există bucăți deteriorate în interior, furnizarea de apă și menținerea pământului curat și hrănit. Acum vă puteți apuca de grădinărit!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chamaecyparis pisifera ‘Golden Pincushion’. (s.f.). Missouri Botanical Garden. Consultado el 18 de abril de 2023. https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=a353
- Guía de gestión integrada de plagas coníferas. (2021). Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Gobierno de España. https://www.mapa.gob.es/es/agricultura/temas/sanidad-vegetal/coniferas_web_metadatos_protegida_tcm30-582459.pdf
- Kang, D. B., Sung, J. W., & Lee, D. H. (2021). Effects of shading and fertilizer treatments on the growth characteristics of Chamaecyparis obtusa (S. et Z.) Endlicher seedlings. Forest Science and Technology, 17(3), 125–134. https://doi.org/10.1080/21580103.2021.1957722
- Karličić, V., Zlatković, M., Jovičić-Petrović, J., Nikolić, M. P., Orlović, S., & Raičević, V. (2021). Trichoderma spp. from Pine Bark and Pine Bark Extracts: Potent Biocontrol Agents against Botryosphaeriaceae. Forests, 12(12), 1731. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/f12121731
- López Zepeda, G., Mateo Sánchez, J. (s.f.). Manual para la clonación de coníferas ornamentales. Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo. Consultado el 18 de abril de 2023. https://www.uaeh.edu.mx/investigacion/icap/LI_IntGenAmb/Juana_Fons/2.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.