Cultivarea și îngrijirea chiparosului Chamaecyparis
 

Cultivarea și îngrijirea chiparosului Chamaecyparis

Impresionantul chiparos necesită o atenție sporită. Descoperiți totul despre cultivarea și îngrijirea chiparosului Chamaecyparis!
Cultivarea și îngrijirea chiparosului Chamaecyparis

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

La început, poate fi dificil, dar odată ce rădăcina se dezvoltă, îngrijirea chiparosului Chamaecyparis nu este foarte solicitantă. Nu înseamnă că puteți neglija planta, dar nu va mai avea nevoie de la fel de multă supraveghere.

În general, chiparoșii sunt iubitori de soare, tolerează frigul, rezistă la secetă și adoră solurile ușor acide. Vă vom explica cum să asigurați condițiile necesare pentru ca plantele să prospere. Înainte de asta, să vedem care sunt caracteristicile acestei plante!

Chiparos Chamaecyparis

Chiparosul Chamaecyparis este un arbust veșnic verde înalt sau pitic. Speciile pitice sunt folosite pentru gard viu. Frunzișul este asemănător cu cel al cedrului; culoarea variază între verde, galben și albastru-verde sau gri. Scoarța este maro intens.

În ceea ce privește dimensiunea, aceasta variază de la 2 la 20 m; înălțimea este determinată de specie. Chiparosul se folosește adesea pentru decorarea teraselor de Crăciun. Este o plantă ornamentală, motiv pentru care este cultivat adesea în parcuri și grădini.

Cultivarea și îngrijirea chiparosului Chamaecyparis

Există mai mult de 70 de tipuri de chiparos. Există versiuni piramidale, pitice, ovale și globulare. Pentru a-si păstra volumul și splendoarea, chiparoșii au nevoie de o îngrijire specială. În acest scop, vă împărtășim un ghid simplu de cultivare și îngrijire a chiparosului Chamaecyparis!

Lumină

Frunzele acestui arbust iubesc expunerea la soare. Dacă intenționați să plantați un chiparos în grădină, acesta trebuie să aibă lumină directă sau umbră parțială, mai ales dacă este vorba despre soiul auriu.

Există cercetări pe această temă. Revista Forest Science and Technology a raportat într-un studiu faptul că, atunci când acest tip de plantă crește în condiții optime de lumină solară și fertilizare, se obțin exemplare de bună calitate. Pentru o creștere optimă, umbra nu trebuie să depășească 35%.

Protecție împotriva vânturilor puternice

Deși chiparosul rezistă la temperaturi scăzute și vânturi puternice, este posibil ca aceste condiții de mediu să-i ardă frunzișul. Pentru a evita deteriorarea, puneți mulci pe pământ în jurul plantei și montați un perete de plasă de protecție.

Cultivare și transplantare cu grijă în ghivece

Puteți crește chiparosul în ghivece, dar amintiți-vă că unele specii ajung până la 20 m. Asigurați-vă că este un soi pitic.

Alegeți un ghiveci suficient de mare. Dacă veți transplanta planta, înclinați recipientul într-o parte. Scoateți ușor chiparosul și plantați-l în pământ hrănit și drenat.

Sol fertilizat

Grădina Botanică din Missouri afirmă faptul că chiparosul crește bine în soluri cu drenaj bun și umiditate medie. Substratul trebuie să fie bogat. Folosiți humus, pietriș, nisip și pământ, deoarece acest lucru favorizează drenajul.

Irigare

Chiparosul tânăr iubește apa, care îl ajută să aibă rădăcini puternice. Când crește, irigați-l doar în anotimpurile secetoase.

Atenție la ciuperci

Una dintre bolile care poate ataca acest arbore este „cangrena chiparosului”. Ghidul de management integrat al dăunătorilor coniferelor explică faptul că această infecție este cauzată de o ciupercă patogenă care este letală pentru familia chiparoșilor.

Ciuperca Seiridium Cardinale duce la deformarea trunchiului și moartea plantei. În anotimpurile cu umiditate mai mare, cum ar fi toamna și primăvara, ciuperca acționează puternic.

Folosiți materie vegetală, precum scoarța de pin maritim, în jurul copacului pentru prevenirea cangrenei. Unele studii, precum cel publicat în revista Forests, menționează proprietățile antifungice, antibacteriene și antioxidante ale pinului împotriva anumitor tipuri de ciuperci.

Informații suplimentare

Dacă preferați să semănați de la zero și să nu cumpărați o plantă din pepinieră, acordați atenție acestei secțiuni. Universitatea Autonomă din Hidalgo recomandă ca chiparosul să fie transplantat în aprilie sau mai dacă este format prin butășire. Această metodă se pune în aplicare toamna.

Tăiați o crenguță de aproximativ 10 cm lungime. Curățați frunzișul, udați-o cu apă și înmuiați-o în hormoni de înrădăcinare.

Puneți crenguța într-un sol umed și drenat. Acoperiți-o cu o pungă din plastic și lăsați-o la soare până când prinde rădăcini. Când se întâmplă acest lucru, verificați dacă rădăcinile sunt rezistente. Așa veți ști dacă procedura a funcționat.

Dacă plantarea se face prin semințe, înmuiați-le o zi întreagă într-un borcan cu apă. Luați-le doar pe cele care se scufundă, înfășurați-le într-un prosop de hârtie și păstrați-le în frigider într-o pungă de plastic. După 2 luni, semănați-le. Semințele au nevoie de un an pentru a încolți și în tot acest timp au nevoie de umbră parțială.

Plantarea chiparosului necesită răbdare; nu este o plantă care crește rapid.

Îngrijirea chiparosului: secretul

Secretul pentru îngrijirea chiparosului este întreținerea perenă. Nu necesită tăiere specifică, dar ocazional aceasta este benefică pentru modelare și controlul înălțimii.

Chiparosul poate fi tuns de câteva ori pe an. Puteți face acest lucru în orice anotimp, cu excepția tăierii vârfului, care este recomandată doar toamna sau primăvara.

Restul îngrijirii corespunde curățării obișnuite, cum ar fi îndepărtarea frunzișului uscat, verificarea ramurilor pentru a vedea dacă există bucăți deteriorate în interior, furnizarea de apă și menținerea pământului curat și hrănit. Acum vă puteți apuca de grădinărit!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.