Logo image
Logo image

Cum afectează diabetul sănătatea mintală?

3 minute
Diabetul crește riscul de a suferi de depresie și anxietate, printre alte probleme.
Cum afectează diabetul sănătatea mintală?
Ultima actualizare: 18 octombrie, 2020

Diabetul este o boală care, din păcate, devine din ce în ce mai frecventă. Se estimează că aproximativ 422 de milioane de oameni din lume suferă de acesta. Însă mulți oameni nu știu încă întregul impact pe care diabetul îl are asupra organismului. Cum afectează diabetul sănătatea mintală? Continuă să citești pentru a afla!

Ce este diabetul?

Practic, diabetul înseamnă că organismul nu poate produce sau utiliza în mod corect insulina. Insulina este „cheia” care permite glucozei să pătrundă în celule, deoarece celulele au nevoie de acest nutrient pentru a obține energie.

Problema este faptul că glucoza rămâne în sânge și, dacă concentrația sa rămâne ridicată mult timp, aceasta provoacă leziuni ale țesuturilor. Prin urmare, este foarte important să ai controlul asupra nivelului de glucoză și să urmezi un tratament adecvat pentru această afecțiune.

Diabetul este o boală cronică în care organismul nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi pentru a lăsa glucoza să intre în celule. Există diferite tipuri de diabet, dar cele mai frecvente sunt tipul 1 și tipul 2.

Diabetul de tip 1 apare în mod normal în copilărie și este cauzat de pancreasul incapabil să secrete insulină. Din acest motiv, tratamentul constă în injectarea acestui hormon pentru a controla nivelul glucozei.

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent la vârsta adultă și apare atunci când organismul nu poate utiliza insulina produsă. Acesta este tipul care afectează cel mai mare număr de oameni, deoarece este strâns legat de obezitate și de un stil de viață sedentar.

Ambele tipuri de diabet pot apărea la orice vârstă și la orice persoană, deși este adevărat că există o influență genetică importantă. Marea problemă cu diabetul este numărul de complicații care pot apărea în timp, deoarece acesta crește riscul de a suferi de multe alte boli.

Te-ar putea interesa:

Caracteristicile diabetului juvenil

Some figure

Cum afectează diabetul sănătatea mintală?

Diabetul afectează multe aspecte ale vieții persoanelor care suferă de acesta, în principal pentru că tratamentul reprezintă o responsabilitate atât de mare. Tratamentul presupune administrarea de medicamente și insulină, schimbarea drastică a dietei și practicarea de exerciții fizice.

Din această cauză, este foarte frecvent ca această boală să provoace niveluri ridicate de stres. Acest stres face ca organismul să elibereze cortizol, un hormon care influențează și metabolizarea glucozei. La sfârșitul zilei, totul devine un cerc vicios și bolnavul se simte din ce în ce mai neputincios.

Persoanele cu diabet trebuie să evite anumite comportamente sau acțiuni. De exemplu, nu trebuie să bea alcool sau să mănânce orice i-ar plăcea. Acest lucru poate crește nivelul de anxietate, de exemplu.

În plus, diabetul este o boală imprevizibilă. Uneori, în ciuda efortului depus pentru a respecta toate regulile, este posibil să nu obții rezultatele scontate. Acest lucru poate determina creșterea notabilă a nivelului de frustrare.

Citește mai mult:

Călătorind cu diabet: 6 sfaturi utile

Some figure

Ce afecțiuni de sănătate mintală sunt legate de diabet?

Din păcate, diabetul este legat de sănătatea mintală. Se estimează că riscul de a suferi de depresie este de trei ori mai mare la o persoană cu această boală. De asemenea, tulburarea de anxietate generalizată este foarte frecventă la pacienții cu diabet zaharat.

Din toate aceste motive, este foarte important să înțelegi că această boală impune multe condiții, nu doar la nivel fizic. Medicii recomandă persoanelor diagnosticate cu diabet să se prezinte la terapie pentru a ajuta la dezvoltarea mecanismelor sănătoase de control al bolii.

Ar trebui să nu uiți faptul că organismul și mintea se influențează constant reciproc. Orice problemă mintală poate influența negativ evoluția unei alte boli, cum ar fi diabetul. Prin urmare, este important să ai grijă atât de sănătatea mintală, cât și de cea fizică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salud mental y emociones en pacientes con enfermedades crónico-degenerativas. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://www.redalyc.org/pdf/676/67621319013.pdf
  • Cómo Impacta la Diabetes tu Salud Mental. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://es.beyondtype1.org/como-impacta-la-diabetes-tu-salud-mental/
  • 5 formas en que la diabetes afecta la salud mental. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://sumedico.lasillarota.com/especialidades/5-formas-en-que-la-diabetes-afecta-la-salud-mental-salud-mental-depresion-ansiedad-diabetes/318454
  • Diabetes. (n.d.). Retrieved April 16, 2020, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.