Logo image
Logo image

Cum cureți un acvariu în mod simplu

4 minute
Dacă crezi că cel mai bun mod de a curăța acvariul este să scoți toată apa și să-l speli cu săpun sau detergent, trebuie să-ți spunem că faci totul greșit.
Cum cureți un acvariu în mod simplu
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Nu putem nega faptul că păstrarea acvariului curat este extrem de importantă pentru sănătatea și bunăstarea micilor înotători. Deci, dacă nu știi cum să cureți un acvariu pentru pești în mod simplu, ia un creion și notează-ți sfaturile pe care urmează să le primești în acest articol.

Cum cureți un acvariu în mod simplu

Peștii sunt creaturi cu adevărat sensibile, așa că trebuie să te asiguri întotdeauna că acvariul lor este curat. Nu este vorba doar despre cât de curat este, ci și despre modul în care îl cureți. Dacă nu o faci în modul corect, peștii ar putea avea probleme grave de sănătate.

Acestea fiind spuse, iată câteva sfaturi despre cum să cureți un acvariu în mod simplu!

Sfaturi pentru un acvariu curat: nu folosi săpun

Some figure
Evită utilizarea produselor de curățare ce conțin detergenți din cauza compoziției lor toxice care lasă reziduuri pe sticlă.

Nici să nu te gândești la utilizarea săpunului, a detergentului pentru mașina de spălat vase sau a altor produse de curățare pe care le-ai putea avea în casă. Aceste tipuri de produse pot lăsa reziduuri chimice care ar putea ucide micile noastre animale de companie din acvariu.

Folosește o racletă

Algele și mușchii au culoare verzuie și se pot acumula pe pereții sau obiectele din acvariu, deci ar trebui să folosești o racletă cel puțin o dată pe săptămână. Nu uita însă să nu folosești săpun sau produse de curățare.

Vezi și:

Care este cel mai bun animal de companie?

Alege pești sanitari

Some figure
Există unele tipuri de pești care se hrănesc cu alge și microorganisme care se depun pe pereții acvariului.

Probabil ai auzit deja despre peștii sanitari. Există specii de pești care se hrănesc cu deșeuri și murdărie și, prin urmare, mențin acvariul curat într-un mod natural și ecologic.

Cu toate acestea, trebuie să ții cont de două lucruri atunci când iei în considerare acești pești:

  • În primul rând, prezența peștilor sanitari în acvariu nu înseamnă că nu trebuie să-l cureți niciodată. Deși aceste tipuri de pești îl mențin curat, produc și excremente și deșeuri.
  • În plus, trebuie să te asiguri că peștii sanitari pe care îi introduci în acvariu sunt compatibili cu speciile pe care le ai deja.

Curăță filtrul

Dacă ai un filtru în acvariu, ar trebui să știi cât de important este să îl păstrezi curat. Ar trebui să-l cureți cel puțin la fiecare 15 zile. În plus, centrele specializate oferă instrucțiuni și instrumente și ustensile pentru curățare.

Nu uita că trebuie să cureți foarte bine filtrul, de preferință nu în același timp în care cureți restul acvariului.

Cum să cureți un acvariu pas cu pas

Some figure
Pentru a curăța acvariul cu pești, nu trebuie să golești complet apa din acesta. Schimbarea a trei sferturi din apă per curățare este suficientă.

Majoritatea oamenilor cred în mod eronat că modul adecvat de a curăța acvariul este de a îndepărta peștii și de a-l goli complet, apoi de a-l spăla cu apă și săpun. Însă acest lucru este departe de a fi modul corect de a curăța acvariul.

De fapt, apa ar trebui schimbată la fiecare două sau trei zile, dar nu ar trebui golită complet. Trebuie să schimbi doar aproximativ trei sferturi din apă.

Nu putem accentua suficient acest lucru: utilizarea săpunului poate lăsa în urmă reziduuri de detergent care ar putea fi toxice și letale pentru micii noștri înotători. Este mai bine să folosești produse naturale, cum ar fi oțetul.

Prin urmare, pentru o curățare corectă a acvariului, respectă acești pași!

  • În primul rând, scoate toate accesoriile (pietre, plante, ornamente) din acvariu și curăță-le cu multă apă de robinet. De asemenea, dacă este necesar, utilizează o racletă. Curăță-le bine până când apa rămâne curată.
  • Acum, trebuie să pui apa din acvariu și peștii într-un alt recipient. Pentru a face acest lucru, utilizează un recipient care nu are urme de săpun sau detergent. Transferă apa și peștii în recipientul respectiv.
  • Curăță pereții acvariului cu o racletă, asigurându-te că îndepărtezi algele sau resturile lipite.
  • Curăță acvariul cu puțin oțet și o cârpă curată. Curăță-l bine și apoi îndepărtează toate urmele de oțet cu multă apă. Lasă-l să se usuce bine.
  • Pune peștii în acvariu, dar numai cu o parte din apă (suficientă pentru ca aceștia să se miște).
  • Într-un alt recipient, pune cantitatea de apă proaspătă de care vei avea nevoie pentru a finaliza umplerea acvariului. Adaugă produsele specifice acvariilor. Aceste produse garantează faptul că apa este potrivită pentru pești, fără clor sau alte substanțe chimice dăunătoare.
  • Respectă instrucțiunile din trusa de tratare a apei și apoi, asigurându-te că a atins aceeași temperatură ca apa din acvariu, toarn-o deasupra.

Vezi și:

Beneficiile unui animal de companie

În concluzie

După cum poți vedea, nu este atât de greu. Nu uita că nu ar trebui să schimbi complet apa, deoarece acest lucru poate dăuna peștilor. Schimbă  aproximativ 3/4 din apă și asigură-te că toate accesoriile și pereții sunt curați și lipsiți de alge.

Un alt lucru important: nu utiliza săpun sau produse de curățare obișnuite, deoarece ar putea fi foarte periculoase pentru micii înotători. Mai presus de toate, acvariul curățat corect este o necesitate pentru sănătatea peștilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez, I. (2015). Así le afecta el cloro a nuestros peces. Retrieved May 17, 2019, from https://www.depeces.com/asi-le-afecta-el-cloro-nuestros-peces.html
  • García, F. M. (2018). 6 mascotas para niños que llevan poco trabajo. Retrieved May 17, 2019, from https://eresmama.com/6-mascotas-para-ninos-poco-trabajo/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.