Terase și acoperișuri ecologice: 5 beneficii - Doza de Sănătate
 

Terase și acoperișuri ecologice: 5 beneficii

Opțiunile ecologice și prietenoase cu mediul devin din ce în ce mai populare, chiar și în decorarea casei. În acest sens, terasele și acoperișurile ecologice pot fi foarte benefice. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Terase și acoperișuri ecologice: 5 beneficii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Obiceiurile durabile și care respectă natura devin din ce în ce mai populare. Tendința ecologică domină diferitele scenarii ale agendei sociale pentru a garanta o perspectivă mai sănătoasă, atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Prin urmare, frumoasele terase ecologice și acoperișuri verzi sunt alternative benefice.

Deși poate părea o fantezie, adevărul este că practicile care ajută la reducerea poluării mediului contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea calității vieții. Mai mult, majoritatea orașelor mari sunt dominate de beton și asfalt. Aceste materiale provoacă o creștere dramatică a temperaturii.

De fapt, s-a demonstrat că un singur acoperiș asfaltic poate genera aproximativ 70 °C pe suprafața sa. Din acest motiv, căldura este abundentă în metropole, fiind un produs al junglei clădirilor, străzilor și altor zone poluante.

Această formă de a construi este cunoscută sub numele de „insulă de căldură urbană”. Majoritatea clădirilor păstrează și acumulează temperaturi ridicate timp de câteva zile.

Terase și acoperișuri ecologice: ce sunt?

Terasele și acoperișurile ecologice sunt ecosisteme durabile pe care le poți utiliza acasă. Există diferite tipuri, în funcție de caracteristicile acoperișului. Ele pot fi semi-extinse sau extinse. În general, acestea te ajută să prelungești durata de viață utilă a casei, facilitând o mai bună impermeabilizare și optimizând izolația termică.

Acestea fiind spuse, să aruncăm o privire la beneficiile lor.

Îmbunătățiri estetice

Acoperișuri ecologice cu plante și flori
Din punct de vedere estetic, grădinile ecologice și zonele verzi fac spațiile să pară vesele și atrăgătoare.

Terasele și acoperișurile ecologice sunt zone frapante estetic, fiind foarte frumoase. Sunt medii elegante și confortabile, încadrate într-o perspectivă ecologică.

Atmosfere mai reci datorită teraselor și acoperișurilor ecologice

Terasele și acoperișurile ecologice curăță aerul caselor, ceea ce implică o oxigenare mai mare și o căldură mai redusă în timpul verii. Această situație are un efect economic important, deoarece reduce cheltuielile cu aparatele electrice de reglare a temperaturii.

De asemenea, beneficiul direct al unei mai bune calități a aerului este reducerea problemelor respiratorii asociate cu excesul de monoxid de carbon și alte substanțe poluante care abundă în marile centre urbane.

Reciclarea și reutilizarea apei de ploaie

Fată la plimbare în natură
Capacitatea de filtrare a solurilor cu plante reduce semnificativ poluarea apei.

Colapsul canalizărilor, produs de ploi abundente, este o problemă relativ frecventă. Apa poluată în marile centre urbane este la cote alarmante.

Refacerea ciclului natural determină o scădere a inundațiilor care rezultă în urma ploilor, ceea ce reprezintă un alt mare avantaj al teraselor și acoperișurilor ecologice. De asemenea, acestea permit reutilizarea apei, după ce a fost purificată prin plantele care filtrează substanțele contaminate.

Mai puțin zgomot, mai multă liniște sufletească

Coabitarea este mult mai plăcută atunci când se reduc zgomotele supărătoare. Un acoperiș ecologic ajută la reducerea zgomotului exterior cu până la aproximativ 50 de decibeli.

Această situație ecologică îmbunătățește calitatea vieții oamenilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care suferă de tulburări nervoase sau lucrează de acasă, crescându-le productivitatea.

Economii

Bec economic
Zonele verzi economisesc energie datorită efectului lor izolator când vine vorba de excesul de frig și căldură.

Durata medie de viață a unui acoperiș protejat numai cu membrană de hidroizolare asfaltică este de 15 ani. Acest lucru se întâmplă din cauza expunerii directe la soare, precum și tuturor schimbărilor atmosferice, în principal din cauza variațiilor de temperatură.

În schimb, terasele și acoperișurile ecologice protejează în mod eficient, datorită faptului că vegetația reduce și ține la distanță căldura. Această situație crește utilizarea acoperișului până la aproximativ 25 de ani. Prin urmare, acest lucru se traduce printr-o reducere cu aproximativ 40% a cheltuielilor de întreținere.

Un număr tot mai mare de terase și acoperișuri ecologice în zonele urbane

Acoperișurile verzi înfrumusețează parcurile, grădinile și alte zone verzi din orașe. Pe lângă faptul că sunt opțiuni recreative, ele contribuie la rezolvarea problemelor cu efect de seră din lume.

În plus, sunt spații foarte utile pentru producerea și consumul intern de alimente vegetale, în special în zonele în care abundă clădirile. Beneficiile pot fi semnificative prin planificarea și angajamentul comunităților organizate.

Deci, ce mai aștepți? Găsește modalități de a-ți face acoperișul sau terasa cât mai ecologice!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.