Logo image
Logo image

Cum este sexul după histerectomie?

3 minute
Cum este sexul după o histerectomie? Aceasta este una dintre întrebările pe care femeile și le pun adesea. În plus față de ameliorarea simptomelor, îți poți recupera capacitatea de a simți plăcere și s-ar putea să te simți chiar mai bine. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Cum este sexul după histerectomie?
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Sexul după o histerectomie este un motiv de îngrijorare pentru cupluri, având în vedere consecințele acestui tip de intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, întâlnirile intime nu trebuie să se încheie, deoarece calitatea vieții feminine se îmbunătățește. Femeile se recuperează și se pot distra chiar mai mult decât înainte. După cum poți vedea, viața sexuală nu se încheie după o histerectomie.

Ce este o histerectomie?

Some figure
Testul Papanicolau este necesar pentru femeile cu histerectomie parțială.

Histerectomia este o procedură chirurgicală în care un chirurg îndepărtează fie uterul complet, fie doar o parte a acestuia. În unele cazuri, îndepărtează și ovarele și/sau trompele uterine.

În funcție de organele afectate, sechelele fizice pot varia. Unele dintre cele mai notabile sunt:

  • Infertilitatea, în cazul îndepărtării uterului.
  • Menopauza (sau încetarea menstruației) și uscăciunea vaginală, dacă chirurgul îndepărtează ovarele.
  • Incontinența urinară (din cauza faptului că morfologia zonei se modifică după intervenția chirurgicală; exercițiile de întărire a podelei pelvine sunt utile, după cum indică cercetările dr. Chantale Dumoulin și ale altor autori.)

Eliminarea unei părți atât de importante a sistemului reproducător poate avea, de asemenea, un impact psihologic asupra femeilor. Acest tip de infertilitate timpurie forțată le poate afecta stima de sine și poate duce la depresie. Aceste sentimente sunt mai pronunțate în timpul vârstei fertile. Cercetări recente, precum studiul longitudinal dezvoltat de un grup de oameni de știință de la Universitatea din Queensland, Australia, oferă dovezi în această direcție. Nu ar trebui să subestimăm impactul psihologic al operației asupra femeilor.

Citește mai mult:

Principalele tipuri de histerectomie

Cum este sexul după histerectomie?

Este adevărat că există consecințe fizice și psihologice care afectează viața sexuală a unei femei după acest tip de procedură. Cu toate acestea, nu este sfârșitul erotismului. Orice femeie își poate relua viața sexuală și se poate bucura de ea după intervenția de histerectomie.

Desigur, atât ajutorul și înțelegerea iubitului, cât și sfaturile unui specialist vor fi esențiale pentru a depăși orice dificultăți din timpul recuperării. Să vedem acum câteva dintre aceste situații.

1. Dispareunie (durere în timpul sexului)

Some figure

O femeie poate face sex după aproximativ șase până la opt săptămâni după operație. Cu toate acestea, unele ar putea avea dureri. Motivele pentru care durerea apare sunt uscăciunea și scurtarea vaginului (depinde de metoda de histerectomie aplicată). Având în vedere această problemă, poți recurge la utilizarea lubrifianților ca alternativă pentru a facilita contactul sexual. Dar reține faptul că sexul este mult mai mult decât penetrare.

Acesta este momentul să ne concentrăm pe alte aspecte pentru a ne bucura și a experimenta noi senzații. Este o oportunitate de a explora alte forme de plăcere până când penetrarea plăcută devine viabilă.

2. Scăderea plăcerii sexuale

Unele femei raportează scăderea satisfacției sexuale după o histerectomie. Dar, în absența uterului, acesta este momentul pentru a explora alte modalități de a ajunge la orgasm. De exemplu, stimularea directă a clitorisului va duce cu siguranță la punctul culminant, iar femeia se va bucura enorm de contactele sale sexuale.

După cum poți vedea, este timpul să profiți de preludiu pentru a-ți întări relația. Acesta este momentul pentru a vă explora reciproc zonele erogene și a descoperi și alte modalități de a vă bucura de sex.

Citește și:

Miomatoza uterină gigantă: cum se tratează?

3. Dorință sexuală scăzută

Some figure

O altă consecință a histerectomiei este scăderea libidoului. Vestea bună este că unele tratamente farmacologice pot ajuta la echilibrarea oricăror modificări hormonale.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra beneficiile acestui tip de terapie, dar rezultatele sunt pozitive în cea mai mare parte, cel puțin conform unui studiu clinic condus de echipa lui Shalender Bhasin de la Școala de Medicină de la Universitatea din Boston.

Câteva gânduri despre sexul după histerectomie

Întâlnirile intime nu trebuie să se încheie odată cu îndepărtarea uterului sau a altor organe; doar intră într-o nouă etapă.

Mai mult, histerectomia poate duce chiar la o viață sexuală mai activă și mai plăcută, mai ales pentru că nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la anumite boli precum cancerul, sângerările sau chiar durerea. Acesta este un moment pentru a descoperi și experimenta diferite forme de plăcere.

Este posibil să ai nevoie de ajutor medical și consiliere psihologică pentru a depăși eventualele disconforturi și dificultăți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dumoulin, C., Cacciari, L. P., & Hay-Smith, E. (2018). Pelvic floor muscle training versus no treatment, or inactive control treatments, for urinary incontinence in women. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 10(10), CD005654. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005654.pub4
  • Froeding, L. P., Ottosen, C., Rung‐Hansen, H., Svane, D., Mosgaard, B. J., & Jensen, P. T. (2014). Sexual Functioning and Vaginal Changes after Radical Vaginal Trachelectomy in Early Stage Cervical Cancer Patients: A Longitudinal Study. The Journal of Sexual Medicine, 11(2), 595–604. https://doi.org/10.1111/jsm.12399
  • Huang, G., Basaria, S., Travison, T. G., Ho, M. H., Davda, M., Mazer, N. A., Miciek, R., Knapp, P. E., Zhang, A., Collins, L., Ursino, M., Appleman, E., Dzekov, C., Stroh, H., Ouellette, M., Rundell, T., Baby, M., Bhatia, N. N., Khorram, O., Friedman, T., … Bhasin, S. (2014). Testosterone dose-response relationships in hysterectomized women with or without oophorectomy: effects on sexual function, body composition, muscle performance and physical function in a randomized trial. Menopause (New York, N.Y.)21(6), 612–623. https://doi.org/10.1097/GME.0000000000000093; texto completo
  • Lonnée-Hoffmann, R., & Pinas, I. (2014). Effects of Hysterectomy on Sexual Function. Current Sexual Health Reports6(4), 244–251. https://doi.org/10.1007/s11930-014-0029-3
  • Wilson, L., Pandeya, N., Byles, J., & Mishra, G. (2018). Hysterectomy and incidence of depressive symptoms in midlife women: the Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Epidemiology and Psychiatric Sciences27(4), 381–392. https://doi.org/10.1017/S2045796016001220; texto completo
  • Ye, S., Yang, J., Cao, D., Zhu, L., Lang, J., Chuang, L. T., & Shen, K. (2014). Quality of Life and Sexual Function of Patients Following Radical Hysterectomy and Vaginal Extension. The Journal of Sexual Medicine, 11(5), 1334–1342. https://doi.org/10.1111/jsm.12498

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.