Cum poți ajuta pe cineva care se află într-o relație abuzivă
 

Cum poți ajuta pe cineva care se află într-o relație abuzivă

Relațiile abuzive au consecințe asupra stimei de sine. Victimele pot ajunge să creadă că sunt vinovate de ceea ce se întâmplă și să nu realizeze care este problema.
Cum poți ajuta pe cineva care se află într-o relație abuzivă
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 30 iunie, 2023

Izolarea, descurajarea, disconfortul permanent, schimbările în comportament și în modul de a relaționa, comentarii care par o glumă, dar ascund agresivitate sunt câteva dintre semnele care te fac să crezi că o persoană dragă suferă un abuz. Cum poți ajuta pe cineva care se află într-o relație abuzivă?

Sfaturi pentru a ajuta pe cineva care se află într-o relație abuzivă

Dacă știi pe cineva care ar putea trece prin această situație, poți să-i oferi o mână de ajutor și să-i sugerezi să discute cu un specialist. Iată principalele recomandări pentru a ajuta pe cineva care se află într-o relație abuzivă:

1. Nu judeca și nu comenta

Uneori, dorind să dai dovadă de empatie, comentariile tale se îndepărtează de această intenție și capătă un aer de superioritate. Chiar dacă nu-ți vine să crezi că acea persoană poate îndura atât de multă umilință, încearcă să înțelegi ce se află în spatele situației:

Poți să întrebi acea persoană ce sfat ți-ar da dacă tu ai fi persoana abuzată. De asemenea, o poți ajuta să vadă de ce o admiri, să aibă încredere în puterea ei și să ceară ajutor. Prietenii trebuie să dea dovadă de empatie, fără a judeca.

2. Nu renunța

De exemplu, după multe abuzuri, îi spui prietenei tale că, dacă va continua acea relație, ar trebui să evite să împărtășească ceea ce i se întâmplă. „Nu-mi mai spune” este o atitudine greșită.

Deși este necesar să ne distanțăm de situațiile care ne frustrează și ne fac să ne simțim neputincioși, dacă împiedici victima să vorbească cu tine, s-ar putea să o privezi de singura ei sursă de ajutor. Relațiile abuzive tind să izoleze persoanele implicate: abuzatorul se enervează dacă victima se întâlnește cu prietenii sau familia pentru că vrea să controleze totul.

Organizează o ieșire cu victima abuzului și fă-o să se simtă fericită. Dă dovadă de flexibilitate în ceea ce privește programul și nu anula ieșirea. Dacă întâlnirile față în față nu sunt posibile, păstrează legătura prin intermediul telefonului mobil sau al rețelelor de socializare.

În astfel de momente delicate, a ignora persoana abuzată înrăutățește situația.

3. Ajută victima abuzului să obțină ajutorul unui specialist

Violența este un fenomen complex influențat de mai mulți factori. În general, într-o relație abuzivă, apare așa-numitul ciclu al violenței, în care victima nu realizează că se află într-o relație dăunătoare.

Următoarele caracteristici arată că cineva este într-o relație abuzivă:

  • Calmul aparent. Este o situație în care totul este idealizat.
  • Acumularea tensiunii. Dezacordurile încep să iasă la iveală. Violența este deja prezentă, dar într-un mod ascuns prin agresiune pasivă, insinuări, comentarii provocatoare, etc.
  • Izbucnirea. De obicei, este acea etapă în care apar certurile. Este o fază de mare intensitate.
  • Luna de miere. Abuzatorul promite să se schimbe și începe să aibă anumite comportamente compensatoare.

Situațiile de violență sunt greu de recunoscut și rezolvat. De multe ori, abuzul este naturalizat. În cazul formei de abuz gaslighting, abuzatorul interoghează și invalidează victima. O face să se îndoiască de ea însăși și să se simtă vinovată. Acesta este un prim obstacol în recunoașterea violenței psihologice.

A normaliza abuzul duce la omiterea semnalelor de alarmă. De aceea, este important să ajuți victima să ceară ajutor profesional. Ea trebuie să recunoască problema, să-și dezvolte resursele personale și să-și recapete încrederea pentru a merge mai departe.

4. Nu insista

Dacă ai un prieten într-o relație abuzivă, evită să pui presiune asupra lui pentru a recunoaște ce i se întâmplă, pentru a face o plângere sau pentru a începe terapia. Dacă acționezi în acest fel, prin constrângere, vei replica același tipar pe care îl critici.

Trebuie să fii înțelegător, să înțelegi că fiecare persoană este diferită și să fii alături de ea atunci când își dă seama prin ce trece. Cei care văd situația din exterior cred că știu totul. Cu toate acestea, pentru victimă este foarte dureros să recunoască abuzul.

Dragostea nu trebuie să doară

De multe ori, relațiile abuzive sunt justificate de anumite credințe eronate legate de iubirea romantică. Am auzit de multă ori faptul că, dacă cineva îți controlează telefonul, o face pentru că te iubește sau dacă îți interzice să te întâlnești cu cineva, o face pentru că vrea să petreacă mai mult timp cu tine.

Romantizarea acestor comportamente înseamnă a-i permite celuilalt să aibă controlul asupra ta. Fără îndoială, asta te îndepărtează de calea unei relații sănătoase. Relațiile sănătoase se construiesc pe baza reciprocității, încrederii și ajutorului reciproc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.