Logo image
Logo image

Cum puteți face economii la încălzire?

4 minute
Știți cum să faceți economii la încălzire? Vă vom spune cum să faceți acest lucru, astfel încât să evitați să fiți surprinși de factura la electricitate și gaze în timpul iernii.
Cum puteți face economii la încălzire?
Scris de Ana Luzardo
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Încălzirea este un sistem utilizat pentru creșterea temperaturii unui loc. Se folosește în timpul iernii în locuri foarte reci. Prin urmare, dacă locuiți într-o zonă cu aceste caracteristici, s-ar putea să vă întrebați cum puteți face economii la încălzire pentru a nu încărca facturile în timpul iernii.

Deși încălzirea este necesară, 67% din energia totală consumată într-o casă este utilizată pentru încălzire și apă caldă. Deci, pentru a reduce facturile și a ajuta mediul, trebuie să învățați cum să economisiți la încălzire.

Opriți încălzirea când nu o folosiți sau mențineți o temperatură constantă?

Oprirea sistemului de încălzire costă mai mult decât lăsarea acestuia pornit. Prin oprire și pornire, radiatorul trebuie să înceapă din nou întregul proces și acest lucru consumă mai multă energie.

Cel mai bine este să mențineți o temperatură constantă și să opriți căldura doar atunci când plecați de acasă pentru intervale lungi de timp, cum ar fi să mersul la serviciu. De asemenea, o puteți opri atunci când mergeți la culcare, deoarece veți fi înveliți și o temperatură cuprinsă între 15 și 17 grade Celsius este suficientă pentru odihnă.

Vă recomandăm:

Metodă orientală de a economisi bani acasă

Cum puteți face economii la încălzire? 8 sfaturi utile

Este posibil să învățați să economisiți la încălzire și să evitați să vă speriați la sosirea facturii la electricitate sau gaz. Vă oferim 8 sfaturi pentru a menține căldura în timpul iernii fără a distruge finanțele familiei. Nu trebuie să vă mai fie frică de iarnă!

1. Folosiți-vă de lumina soarelui

Soarele poate fi de ajutor în timpul iernii. Țineți jaluzelele deschise în timpul zilei, astfel încât mobilierul și podelele să absoarbă căldura.

Când soarele apune, închideți jaluzelele pentru a nu ieși căldura. În afară de căldură, veți avea și lumină și nu veți aprinde becurile, aceasta fiind o cheltuială suplimentară.

Some figure
Lumina soarelui trebuie folosită întotdeauna, dar mai ales iarna, când orele de zi sunt reduse.

2. Folosiți perdele și jaluzele

Dacă nu aveți sticlă groasă la ferestre, este recomandat să folosiți perdele și jaluzele. Acestea acționează ca un fel de pătură sau barieră împotriva frigului care poate pătrunde prin sticlă. Sticla tinde să se răcească foarte repede, deci este convenabil să le folosiți noaptea.

3. Puneți un sistem de izolare termică pe ferestre

Izolația termică este definită ca fiind capacitatea de a controla transmisia căldurii. Este recomandat să instalați un sistem de izolare. Puteți folosi materiale simple, cum ar fi folia cu bule. Pentru a utiliza acest plastic ca izolație, decupați o bucată de dimensiunea ferestrei. Cu ajutorul unui spray, aplicați un strat subțire de apă pe sticlă și apoi lipiți plasticul cu bulele îndreptate spre interior. Apa va face ca folia să se lipească de fereastră.

4. Instalați un termostat

Termostatul este un dispozitiv care este conectat la o sursă de căldură și care permite reglarea automată a temperaturii, menținând întotdeauna o valoare constantă, cu variație mică. Au fost inventate termostate programabile și digitale, care pot menține temperatura la diferite niveluri, în funcție de intervalul orar.

5. Nu acoperiți sistemul

Nu puneți mobilier lângă sau îmbrăcăminte deasupra sistemelor de încălzire. Procedând astfel, întregul mecanism funcționează mai mult și consumă mai multă energie.

6. Întrețineți sistemul de încălzire

Pe lângă prelungirea duratei de viață a sistemului de încălzire, o bună întreținere economisește bani prin creșterea performanței. Întreținerea reduce consumul de energie cu 10% – 20%.

7. Nu încălziți încăperile goale

Dacă este posibil, distribuiți căldura în zonele locuite ale casei. Pentru ce aveți nevoie de căldură în camere pe care nu le folosiți? Dacă folosiți mai puțină căldură, veți cheltui mai puțini bani.

8. Cumpărați un sistem care garantează eficiența energetică

Eficiența energetică se referă la cantitatea de energie consumată de un aparat. Există o clasificare pentru a stabili capacitatea unui dispozitiv de a-și îndeplini toate funcțiile cu cel mai mic consum de energie posibil:

  • Consum foarte eficient: A+++, A++ și A+
  • Consum moderat: A și B
  • Consum mai puțin eficient: C și D

Vedeți mai mult:

Cum să economisești apă și curent în bucătărie

Some figure
Clasificarea consumului de energie al aparatelor este utilă pentru a defini achiziția.

Faceți economii la încălzire pentru a avea grijă de mediu și de buget

Este recomandat să căutați un sistem care să aibă consum eficient și să reducă factura la minim. Aceste dispozitive sunt mai scumpe decât cele care consumă mai mult, dar pe termen lung veți economisi o sumă mare de bani.

Deci, dacă aveți ocazia să investiți într-un sistem de încălzire care este eficient și care reduce impactul asupra mediului, nu stați pe gânduri. Este o decizie conștientă!

Alte modalități de a economisi la încălzire sunt utilizarea apei calde numai pentru duș și nu pentru întreaga baie, de exemplu. De asemenea, opriți robinetul atunci când nu îl utilizați. Amintiți-vă că, prin aceasta, nu numai că veți reduce costurile, ci veți reduce și amprenta asupra mediului înconjurător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ministerio de industria, turismo y comercio. Consumo eficiente de energía en el hogar para consumidores y usuarios. Disponible en https://www.facua.org/es/documentos/hogar_idae.pdf}
  • Huffstetler, E. (2022, Dic 14). 15 Tips for Reducing Home Heating Costs. The Spruce. Recuperado de: https://www.thespruce.com/how-to-save-on-heating-costs-1388212

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.