Cum să abordezi sexismul la locul de muncă - Doza de Sănătate
 

Cum să abordezi sexismul la locul de muncă

Sexismul continuă să fie prezent la multe locuri de muncă din întreaga lume. Multe femei, temându-se că vor fi concediate, se simt incapabile să facă față situației. În acest articol, descoperă cum să faci față sexismului la locul de muncă.
Cum să abordezi sexismul la locul de muncă
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ești victima sexismului la locul de muncă? Te-ai săturat de glume sexiste și comentarii inadecvate? Nu trebuie să le suporți și există modalități de a face față situației și chiar de a-i pune capăt. În acest articol, îți vom arăta cum să abordezi sexismul la locul de muncă!

Sexismul la locul de muncă

Sexismul există încă în zilele noastre în multe medii de lucru. Glumele sau comentariile „amuzante” sunt câteva forme de sexism la care pot participa unii colegi, indiferent dacă o fac în mod conștient sau inconștient. Chiar și după ce ți-ai manifestat deranjul, vei auzi comentarii precum „Nu fi așa, este doar o glumă”. Ei bine, nu. Nu este o glumă.

În alte cazuri, utilizarea poreclelor pentru femei este foarte populară. În cazurile extreme, femeile pot fi victime ale discreditării și discriminării. În orice caz, indiferent dacă este vorba despre glume sau comentarii necorespunzătoare sau dacă bărbații din cadrul personalului primesc un tratament privilegiat, nu trebuie înduri aceste comportamente.

Sexismul la locul de muncă afectează femeile
Comportamentele șoviniste masculine variază de la mici comentarii sau glume, la discreditare și chiar abuzuri.

Având în vedere că vinovații sunt colegii tăi și oamenii cu care petreci multe ore din zi, situația este complicată. De asemenea, femeile tind să caute un echilibru pentru a evita conflictele și a nu-și pune în pericol slujba.

Opiniile multor femei nu sunt luate în serios doar pentru că acestea sunt.. femei. Alte femei trebuie să suporte clasicul „Sigur este la menstruație”.

Sexismul la locul de muncă se manifestă și în alte moduri. Câte femei din lume nu au auzit „Vreau să vorbesc cu managerul”, deoarece clienții cred că acestea nu sunt capabile să le rezolve problemele? Trebuie să iei atitudine! Dacă nu reacționezi, vei permite ca lucrurile să ajungă mai departe și să primești din ce în ce mai puțin respect.

Clarifică-ți poziția cu privire la sexismul la locul de muncă

Doar pentru că glumele sau comentariile sexiste sunt o realitate în multe societăți, nu înseamnă că trebuie să le suporți. Din acest motiv, atunci când un coleg spune ceva sexist, exprimă-ți clar nemulțumirea.

De asemenea, dacă auzi comentarii precum „Nu fi așa” la reacția ta, enumeră motivele pentru care gluma nu este amuzantă, ci jignitoare.

Colegul poate să nu fie conștient de natura comentariului său. În acest fel, îți vei clarifica poziția și îți vei ajuta colegii să conștientizeze faptul că sexismul continuă să existe în multe aspecte ale culturii noastre, fiind extrem de ofensator.

Poți sa repeți asta?

Femeie care îți refuză șeful
Amintește-ți că ar trebui să-ți exprimi opiniile cu privire la ceea ce este sau nu ofensator pentru o femeie.

Ocazional, la locul de muncă, poți auzi comentarii sexiste și jignitoare. Cea mai bună strategie este de a-i cere colegului să repete comentariul cu voce tare. În acest fel, îl vei expune.

De asemenea, este și mai eficient să-i ceri să explice de ce comentariul său pare atât de amuzant sau adecvat. În acest fel, își va da seama că acesta a fost cu adevărat jignitor, sexist și complet deplasat.

Ai spune același lucru dacă aș fi bărbat?

De multe ori, colegii sunt sexiști fără să-și dea seama. Prin urmare, dacă te confrunți cu aceste tipuri de atitudini sau comentarii, este mai bine să-i faci să înțeleagă de ce acțiunile sau cuvintele lor sunt sexiste.

Cu toate acestea, cel mai bun mod de a face acest lucru nu este să le oferi explicații. Dimpotrivă, este mult mai bine să-i lași să înțeleagă că sunt într-adevăr sexiști. Așadar, atunci când te confrunți cu anumite acțiuni sau comentarii, întreabă: „Ați spune sau ați face același lucru dacă aș fi bărbat?”. Această întrebare îi va face să se gândească și să se îndoiască de propriul comportament.

O discuție privată pentru a clarifica sexismul la locul de muncă

Angajată sătulă de sexismul la locul de muncă
Teama de a fi concediată nu ar trebui să te paralizeze. Acționează pentru binele tuturor femeilor.

Dacă crezi că este o opțiune bună, poți opta pentru a vorbi în privat cu colegul sexist. Fără a fi nevoie să te expui sau să-l expui pe el, îi poți explica motivul disconfortului.

Fii clară și asertivă. Explică-i de ce comentariile, glumele sau acțiunile sale nu sunt deloc amuzante sau adecvate. Însă nu uita că nu negociezi nimic: este dreptul tău de a fi respectată ca egal.

Dacă problema este gravă, solicită ajutor și raportează

Se poate întâmpla ca, în ciuda clarificării poziției tale față de anumite comportamente sau cuvinte, sexismul să nu se oprească.

În plus, se poate întâmpla și ca propriul tău superior sau șef să fie sexist, lucru mult mai dificil de rezolvat. Dacă în ciuda faptului că ai vorbit în privat cu această persoană și ți-ai clarificat poziția, comportamentul sexist nu încetează, trebuie să te aperi!

Nu ezitați să trimiți un raport. Teama de a fi concediată nu ar trebui să fie un obstacol pentru a raporta faptul că ești hărțuită la locul de muncă. În multe țări, serviciile guvernamentale monitorizează egalitatea și eradicarea sexismului și a agresiunii la locul de muncă.

Prin urmare, nu ezita să raportezi incidentul autorităților. Nu o faci doar pentru tine, ci pentru toate femeile care au trecut sau trec prin același lucru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.