Logo image
Logo image

Cum să ai o relație fericită și de lungă durată

5 minute
Timpul și rutina deteriorează adesea relațiile. Deci, ce poți face pentru a avea o relație fericită pe termen lung? Astăzi, îți vom împărtăși câteva secrete pentru o viață amoroasă sănătoasă și durabilă.
Cum să ai o relație fericită și de lungă durată
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Iubirea este ca o floare. Este important să o hrănești constant. Astăzi, vrem să-ți împărtășim secretele unei relații de cuplu de succes. Studiile indică faptul că există cel puțin patru elemente vitale de care trebuie să ții cont dacă vrei să știi cum să ai o relație fericită și de lungă durată.

Toate relațiile se schimbă

Totul este frumos la începutul unei relații. Însă, din păcate, acest sentiment pălește în timp. Multe relații se încheie în mod dureros pentru unul sau ambii parteneri.

Studiile indică faptul că relația romantică este una dintre cele mai semnificative și intense relații din viața noastră, dar este a doua după relațiile de sânge. Aceasta are un impact semnificativ asupra bunăstării – în bine sau în rău. Așadar, cum să ai o relație fericită și de lungă durată? Este posibil ca sentimentele să nu se deterioreze în timp?

Studiile științifice ne arată faptul că există patru componente esențiale într-o relație fericită: angajament, romantism, dragoste și intimitate. Dar, pe lângă aceste elemente, există și alți factori cărora trebuie să le acorzi atenție. Află mai jos despre ce este vorba!

Citește și:

Secretul relațiilor de cuplu de succes

Cum să ai o relație fericită și de lungă durată

1. Iubirea de sine

În primul rând, este crucial să ne iubim pe noi înșine pentru a-i putea iubi pe alții. A ne iubi pentru a deveni oameni mai buni este o necesitate.

De fapt, majoritatea conflictelor dintr-o relație apar din cauza propriilor noastre neajunsuri. Atunci când se întâmplă acest lucru, unul dintre parteneri începe să solicite de la jumătatea sa ceea ce numai el însuși își poate oferi. Este important să alungăm aceste idei limitative, care au rădăcini în miturile romantice, deoarece ne împiedică să iubim cu adevărat. De exemplu, există mitul unei jumătăți mai bune care ne va completa. Acest lucru este complet fals. Ne-am născut compleți și niciun partener nu ne poate completa.

Some figure
Pentru a avea o relație sănătoasă, trebuie să lăsăm deoparte gândurile romantice limitative. Trebuie să învățăm să ne iubim pe noi înșine înainte de a putea iubi o altă persoană.

2. Asumarea greșelilor

A fi capabil să te îmbunătățești este un aspect crucial. Recunoașterea, asumarea greșelilor și dorința de a te schimba este secretul unei relații sănătoase. La urma urmei, există întotdeauna ceva ce putem îmbunătăți. În plus, putem cere ajutor dacă simțim că nu putem face acest lucru singuri.

Nu-ți fie teamă să consulți un psiholog, deoarece acesta te poate ajuta să îmbunătățești anumite aspecte din viața ta pentru a deveni o persoană mai sănătoasă, mai fericită și mai bună. Este mult mai ușor să ai o relație sănătoasă atunci când înveți să-ți gestionezi corect gândurile și emoțiile.

3. Construirea intimității

Nu este vorba doar de sexualitate. Având un spațiu comun și construind intimitate ne permite să ne împărtășim reciproc visele, să ne exprimăm temerile și să vorbim despre iluziile noastre, printre altele. Făcând acest lucru, ne vom apropia de partener.

4. Minimizarea lucrurilor mici

Uneori, creăm catastrofe din nimic. Așadar, cel mai bun antidot pentru a dizolva argumentele meschine este să râzi și să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat.
Some figure
Este important să minimizezi lucrurile mici care creează disconfort într-o relație. Dialogul și colaborarea în proiecte comune vor ajuta la depășirea majorității dificultăților.

5. Crearea de proiecte comune

Lucrul împreună pentru un scop comun întărește relația de cuplu. Ne face să privim în aceeași direcție fără a neglija visurile celuilalt. Proiectele obișnuite pot varia de la efectuarea unei călătorii, renovarea casei și chiar începerea unei afaceri.

Citește mai mult:

Cum să întreții o relație de cuplu

6. Timpul liber

A-ți lua timp liber doar pentru a te bucura de romantism poate ajuta foarte mult relația de cuplu. Așadar, evadează din când în când și fugi de rutină pentru a te conecta din nou cu partenerul tău. Fă acest lucru fără un motiv anume și fără elemente care să-ți distragă atenția.

Multe cupluri așteaptă o zi specială pentru a evada, dar nu este nevoie de acest lucru. Nu aștepta o zi de naștere sau o aniversare pentru a-ți face bagajele și a merge într-o aventură alături de partener.

7. Dialogul

Unele cupluri comunică numai atunci când au probleme serioase de rezolvat. Cu toate acestea, dialogul este o necesitate în orice moment. Trebuie să discuți cel puțin zece minute în fiecare zi cu partenerul, astfel încât să vă puteți aminti de ce și cât de mult vă iubiți. De asemenea, lucrează la abilitățile tale de ascultare activă.

Some figure
Dialogul și ascultarea activă sunt decisive pentru a avea o relație fericită cu partenerul tău. Este important să exersezi aceste aspecte, chiar și atunci când nu există probleme.

8. Atenția la detalii

Detaliile întăresc relația de cuplu în fiecare zi, fie că este vorba de un mesaj romantic, un masaj, o cină surpriză sau altele. Aceste tipuri de detalii au un impact și mai mare atunci când partenerul nu se așteaptă să se întâmple nimic. La urma urmei, cui nu-i plac surprizele ?!

9. Respectul reciproc

Respectul este componenta principală a oricărui tip de relație. Cu toate acestea, trebuie să ne respectăm pe noi înșine la fel de mult pe cât îi respectăm pe ceilalți. Ne simțim mult mai bine atunci când facem acest lucru. Așadar, respectul este primul pas spre fericirea în cuplu.

Urmează instrucțiunile dacă vrei să știi cum să ai o relație fericită și de lungă durată. Nu este niciodată prea târziu să începi să iubești cu adevărat și profund.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Barroso, O. (2014). EL APEGO ADULTO: LA RELACIÓN DE LOS ESTILOS DE APEGO DESARROLLADOS EN LA INFANCIA EN LA ELECCIÓN Y LAS DINÁMICAS DE PAREJA. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia.
  • Ferrer, V., Bosh, E., & Navarro, C. (2010). Los mitos románticos en España. Boletín de Psicología.
  • Maureira Cid, F. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • Alzugaray, C., & García, F. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. La felicidad de los chilenos. Estudios sobre bienestar, 1.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.