Cum să ajungi sănătos la bătrânețe
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Nu este imposibil să ajungi sănătos la bătrânețe. Trebuie doar să începi chiar de acum să adopți anumite obiceiuri sănătoase. Cu cât faci mai devreme acest pas, cu atât îți mărești șansele de a preveni în viitor consecințele unor decizii proaste din trecut.
Multe persoane nu se gândesc că vor îmbătrâni în curând și vor suporta consecințele tuturor acțiunilor săvârșite de-a lungul vieții. Prin urmare, este important să adopți obiceiuri sănătoase chiar de acum.
În acest articol îți arătăm cum trebuie să procedezi ca să ajungi sănătos la bătrânețe.
Exercițiile fizice sunt esențiale
Fără îndoială, una dintre condițiile esențiale pentru a ajunge sănătos la bătrânețe este mișcarea. Nu este nevoie să devii un adevărat sportiv, însă este important să incluzi exercițiile fizice în rutina zilnică.
Îți poți face un abonament la sala de fitness sau poți participa la cursuri de aerobic, zumba sau spinning. O altă variantă ar fi să alergi în natură sau chiar să faci plimbări de cel puțin o jumătate de oră pe zi. Este de ajuns.
Pe lângă faptul că te ajută să arăți mai bine și să îți menții sănătatea fizică, sportul contribuie și la bunăstarea psihică. Exercițiile fizice combat stresul, te relaxează și ajută la eliberarea de oxitocină, un hormon care te face să te simți mai fericit și mai echilibrat.
Mănâncă sănătos
Ca să ajungi sănătos la bătrânețe, trebuie să acorzi o atenție deosebită alimentației. Nu este de ajuns să te îngrijești la exterior dacă neglijezi dieta. Nu uita că „ești ceea ce mănânci”.
Adaugă multe fructe și legume în alimentație, consumă alimente cât mai naturale și creează-ți propria versiune de fast food, cum ar fi burgeri sau pizza de casă, care sunt mai sănătoase decât cele achiziționate din comerț.
Totodată, este esențial să eviți băuturile dulci și să le înlocuiești cu apă simplă. Asta nu înseamnă că nu poți să te mai „răsfeți” din când în când. Este important să te bucuri ocazional de ceea ce îți place și să savurezi ceva delicios, dar mai puțin sănătos.
Cu toate acestea, trebuie să consumi cât mai rar produse de patiserie, băuturi bogate în zahăr și alimente procesate.
Grija deosebită față de alimentație și permisiunea de a gusta din când în când din alimentele „interzise” te ajută să eviți probleme precum colesterolul mărit, diabetul, intoleranțele alimentare, etc. Chiar dacă nu te confrunți cu aceste neplăceri în prezent, este posibil să ai parte de ele în viitor.
Citește și:
Evită obiceiurile dăunătoare pentru sănătate
Unele obiceiuri dăunătoare sunt acceptate în plan social, cum ar fi fumatul și consumul de alcool. Însă acestea nu sunt numai toxice, ci creează și dependențe care provoacă probleme grave.
- Poate cunoști persoane care fumează de mulți ani și care tușesc mereu, de parcă ar fi răcite.
- Tot așa, oamenii care beau cantități mari de alcool nu conștientizează daunele pe care acest obicei le produce asupra ficatului.
La fel ca în cazul alimentației, urmările obiceiurilor dăunătoare sunt vizibile pe termen lung. Astfel, un fumător înrăit de-a lungul vieții poate dezvolta cancer pulmonar la o vârstă mai înaintată.
O persoană care a consumat frecvent băuturi alcoolice poate avea probleme hepatice în viitor. Prin urmare, este important să încerci să renunți treptat la obiceiurile nocive.
Îți recomandăm să citești și:
Ca să ajungi sănătos la bătrânețe, trebuie să începi să iei măsuri chiar de acum
Dacă vrei să îți asiguri o calitate superioară a vieții și o stare bună de sănătate la bătrânețe, trebuie să începi să acționezi chiar de acum.
În concluzie: exercițiile, alimentația și obiceiurile proaste sunt principalele elemente asupra cărora trebuie să îți concentrezi atenția.
Desigur, există și anumite aspecte individuale, care țin de experiența personală a fiecăruia dintre noi. De exemplu, în cazul tău, obiceiurile proaste ar putea fi mâncatul în exces sau consumul excesiv de dulciuri, și nu băutul sau fumatul.
Îți dorești să ajungi sănătos la bătrânețe? Ți se pare că trebuie să mai aștepți ceva timp înainte de a te preocupa mai mult de acest aspect? În realitate, faptul că începi cât mai devreme să ai grijă de tine ar putea avea un impact semnificativ pe viitor.
Nu sta pe gânduri, începe chiar de azi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Virginia A. Aparicio (S/F). Ejercicio: longevidad, prevención y tratamiento de enfermedades asociadas con la edad (España). https://www.imserso.es/InterPresent1/groups/imserso/documents/binario/030afisica_vaparicio.pdf
- Manuel Antonio Ballén; Andrés Jagua Gualdrón; Deisy Lorena Álvarez; Alejandro Rincón (2006). http://www.scielo.org.co/pdf/rfmun/v54n3/v54n3a05.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.