Cum să ajuți o persoană cu anxietate?
 

Cum să ajuți o persoană cu anxietate?

Când cineva apropiat trece printr-o criză de anxietate, este important să știi cum să îi oferi sprijin pentru a-i calma simptomele.
Cum să ajuți o persoană cu anxietate?
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 05 mai, 2023

Anxietatea se caracterizează prin prezentarea unei senzații de disconfort subiectiv de mare intensitate, care declanșează simptome la nivel emoțional și comportamental. Persoanele care suferă de anxietate pot manifesta, printre altele, sufocare, tahicardie, dureri în piept, plâns necontrolat, tremor, tensiune musculară și teama de a muri. Cum poți să ajuți o persoană cu anxietate?

Prezența acestor simptome poate crea confuzie printre cei care nu cunosc suficient tulburările de anxietate. Institutul Național de Sănătate Mintală din Statele Unite afirmă faptul că anxietatea se dezvoltă lent și poate debuta în adolescență sau la vârsta adultă.

Printre altele, pacienții cu această tulburare sunt adesea nervoși în viața de zi cu zi, în ceea ce privește performanța la locul de muncă, finanțele, sănătatea, etc. Cei care locuiesc cu o persoană cu anxietate știu cât de dificilă poate fi această afecțiune. Din acest motiv, îți vom împărtăși câteva sfaturi utile pentru a ști cum să ajuți o persoană cu anxietate.

Ce simte o persoană cu anxietate?

Ca să ajuți o persoană cu anxietate, poți încerca mai întâi să afli ce simte. Unele dintre simptomele anxietății pot fi:

  • Îngrijorare excesivă pentru lucrurile de zi cu zi
  • Dificultate de a controla nervozitatea și grijile
  • Dificultate de relaxare
  • Probleme de concentrare
  • Sperieturi
  • Dificultate de a adormi sau de a rămâne adormit
  • Senzație frecventă de oboseală
  • Dureri musculare sau de stomac
  • Dureri de cap
  • Disconfort fără o explicație aparentă
  • Transpirație
  • Dificultate de a înghiți
  • Amețeli sau senzație de leșin, printre altele

După cum poți observa, simptomele anxietății pot interfera cu sarcinile zilnice. Din acest motiv, medicii sugerează, în anumite cazuri, tratamente farmacologice.

Cum să ajuți pe cineva cu anxietate

Familia și prietenii celor cu anxietate nu știu cum să facă față acestei situații. Trebuie să știi cum să acționezi pentru a evita atitudinile care pot intensifica disconfortul. Ce poți face?

1. Documentează-te

Pentru ca faptele să capete sens, este necesar să știi ce este anxietatea. Cea mai bună sursă este, în primul rând, persoana care suferă de aceasta. Citește texte de informare medicală adresate publicului larg. Desigur, te poți consulta și cu un profesionist în sănătate mintală.

2. Fii empatic

Încearcă să înțelegi persoana care suferă de anxietate . Dă dovadă de empatie. Empatia este importantă atunci când ajuți pe cineva cu anxietate. Acest lucru, într-un fel, o ajută să-și găsească calmul.

3. Ascultă

Uneori, persoana cu anxietate trebuie să fie ascultată. Arată-i că ești dispus să-i oferi ajutorul necesar.

4. Evită să judeci

Lasă deoparte comentariile dureroase sau judecățile. Nu minimiza și nu banaliza niciodată suferința celuilalt.

5. Evită vina

Acest lucru nu poate decât să sporească angoasa persoanei care suferă de anxietate. Este posibil ca persoana în cauză să nu poată controla situația, dar nu este vinovată de acest lucru.

6. Evită anxietatea proprie

Dacă arăți faptul că îți faci prea multe griji, imaginea va fi supradimensionată, iar persoana cu anxietate va deveni și mai agitată.

Cum ajuți o persoană cu anxietate în cuplu
A te arăta afectat nu face decât să agraveze simptomele persoanei în cauză. Este esențial să rămâi calm pentru a-l ajuta.

7. Ajută la realizarea unei analize obiective

O analiză obiectivă a ceea ce se întâmplă va fi de mare ajutor pentru ca persoana în cauză să facă față situației.

8. Oferă speranță

Amintește-i persoanei care suferă de anxietate că a rezolvat până acum mai mult probleme dificile. Așadar, va reuși și acum să depășească obstacolele.

Mai multe sfaturi ca să ajuți o persoană cu anxietate

Următoarele recomandări pot fi foarte utile în tratarea anxietății:

  • Sprijin: persoana în cauză trebuie să-și înfrunte temerile progresiv și să vadă progresul.
  • Evită supraprotecția: acest mod de a acționa este comun, deoarece vrei să protejezi persoana iubită, dar nu este recomandat pentru că poate duce la susținerea problemei în timp.
  • Evită să ceri cuiva să se calmeze: acest lucru nu face decât să crească tensiunea și nervozitatea, persoana anxioasă simțindu-se copleșită sau sufocată.
  • Oferă spațiu: acest lucru echivalează cu a spune clar că ești acolo pentru a o susține, dar nu atrage atenția mai multor oameni, de exemplu, dacă simptomele de anxietate apar pe stradă. Acest lucru crește nivelul de nervozitate.
Femeie care suferă de anxietate
Atunci când o persoană trece printr-o criză de anxietate, este important să știi cum să îi oferi spațiu pentru a se calma.
  • Caută un alt stimul: de exemplu, persoana anxioasă se poate concentra asupra respirației.
  • Faceți împreună exerciții de respirație: pot fi utile pentru a ameliora simptomul de hiperventilație.
  • Vorbește pe un ton calm: a asculta o voce calmă, dar fermă, poate ajuta la scăderea nivelului de excitare.
  • Amintește-i că totul va trece: încetul cu încetul, simptomele vor dispărea, în ciuda intensității inițiale.

Însoțește persoana cu anxietate la psiholog sau psihiatru

Pe lângă toate aceste recomandări, ajută persoana cu anxietate să ajungă la un profesionist în domeniul sănătății mintale. Există multe tipuri de terapie care pot fi eficiente în tratarea anxietății.

Mindfulness, de exemplu, oferă un control mai mare asupra propriei persoane în situațiile care provoacă anxietate. În orice caz, această problemă se tratează de către persoane instruite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.