Cum să depozităm produsele de curățare în siguranță
 

Cum să depozităm produsele de curățare în siguranță

Găsiți un loc sigur și ventilat pentru produsele de curățare. În caz contrar, acestea ar putea deveni un potențial risc. Descoperiți și alte sfaturi!
Cum să depozităm produsele de curățare în siguranță
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Depozitarea produselor de curățare este o activitate pe care mulți o ignoră. Este necesar să faceți acest lucru în siguranță. În acest fel, potenţialele riscuri de otrăvire sau intoxicaţie sunt evitate pentru toţi locuitorii casei, inclusiv animalele şi plantele. Cum să depozităm produsele de curățare în siguranță?

Produsele de curățare comerciale au componente toxice. De aici și importanța de a le manipula corect, chiar și atunci când nu sunt folosite. Să vedem câteva sfaturi pentru a le depozita corespunzător!

Cum să depozităm produsele de curățare în siguranță

Depozitarea optimă este importantă. Nu vreți să puneți în pericol siguranța celor dragi. Vă explicăm tot ce trebuie să știți.

1. Găsiți un loc sigur

Un spațiu ascuns este ideal. Produsele de curățenie ar trebui să nu fie vizibile pentru că majoritatea vin în recipiente viu colorate și atractive pentru copii. Sunt un risc și pentru deținătorii de animale de companie.

Soluția? Depozitați substanțele chimice într-o încăpere închisă și ventilată. Deși în multe locuințe acest lucru este imposibil, puteți opta pentru un dulap cu uși.

Cum să depozităm produsele de curățare în bucătărie

2. Aerisiți locul

Zona pe care ați ales-o pentru a depozita echipamentele și produsele de curățare poate fi holul, baia, bucătăria sau poate garajul. Acest lucru este în regulă atâta timp cât aerisiți locul în mod regulat.

Toate substanțele chimice degajă vapori care, dacă sunt concentrați, pot fi toxici. Aerisiți cel puțin o dată pe săptămână.

3. Atenție la datele de expirare

Orice produs expirat poate deveni periculos, indiferent dacă este ingerat sau nu. Componentele din care sunt fabricate substanțele chimice tind să reacționeze și să formeze un amestec foarte dăunător.

Astfel, o revizuire periodică a etichetelor este esențială pentru a elimina acele substanțe chimice a căror dată de expirare a trecut.

4. Folosiți întotdeauna recipientul original

Nu turnați conținutul produselor în alte recipiente, cu atât mai puțin dacă acestea sunt pentru alimente. Aceasta este o practică foarte comună. Mulți oameni consideră că ambalajul original este neatrăgător. Cu toate acestea, ar putea duce la consecințe grave, cum ar fi otrăvirea.

Este nevoie doar de o ușoară neglijență pentru a trece cu vederea că o substanță acidă este ingerată în loc de suc. În plus, nu este suficient să clătiți sticla cu un produs chimic pentru a o folosi pentru alte lucruri.

Rețineți că produsele de curățare sunt concentrate și se impregnează în suprafețe.

5. Folosiți organizatoare

Este indicat să aveți un coș sau un organizator mai mic. Acest lucru vă va permite să aveți la îndemână produsele pe care le folosiți frecvent pentru a le muta în grup în timpul treburilor casnice.

6. Păstrați ordinea

Organizați zona în care veți depozita produsele de curățare. Veți putea ține evidența articolelor. În acest fel, veți avea un control mai bun asupra a ceea ce aveți nevoie la următoarea vizită în supermarket.

7. Clasificați și ordonați după tipul de produs

A avea totul clasificat și organizat este o măsură foarte practică. Un criteriu utilizat pe scară largă este selectarea după funcția produsului. De exemplu, detergenți pentru sticlă, multifuncționale, bureți, etc.

Utilizați cutii de plastic transparente, adânci, cu capac. Etichetați-le în funcție de criteriile pe care le-ați ales.

Fată care știe cum să depozităm produsele de curățare

Câteva substanțe din produsele de curățare

Majoritatea agenților chimici din produsele de curățare sunt substanțe eficiente. Trebuie să le utilizați și să le păstrați conform instrucțiunilor producătorului.

  • Fosfații sunt utilizați în mulți detergenți de rufe.
  • Ftalații sunt o familie de substanțe chimice pe care le veți găsi în descrierea diferitelor produse de curățare de uz casnic.
  • Clorul este, fără îndoială, cel mai cunoscut. Este o componentă cheie a înălbitorilor de uz casnic.
  • Laurilsulfatul de sodiu este o altă componentă a produselor de curățare. Funcția sa principală este de a produce spumă.

Pentru mai puține riscuri, optați pentru produse de curățare alternative

Produsele alternative sunt foarte prezente în casele care caută să fie mai ecologice. Sunt de obicei mai ieftine, fără a prejudicia eficacitatea. Ingrediente precum bicarbonatul de sodiu și oțetul alb sunt folosite ca bază pentru aceste opțiuni ecologice.

Desigur, în timpul utilizării trebuie să depuneți puțin mai mult efort, pe lângă faptul că necesită un pas suplimentar de dezinfecție. În orice caz, sunt sigure, polivalente și pot facilita multe sarcini. Asigurați-vă că le manipulați similar cu produsele comerciale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wolkoff P, Schneider T, Kildesø J, Degerth R, Jaroszewski M, Schunk H. Risk in cleaning: chemical and physical exposure. Sci Total Environ. 1998 Apr 23;215(1-2):135-56. doi: 10.1016/s0048-9697(98)00110-7. PMID: 9599458.
  • Gerster FM, Vernez D, Wild PP, Hopf NB. Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. Int J Occup Environ Health. 2014;20(1):46-60. doi:10.1179/2049396713Y.0000000052

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.