Este asigurarea locuinței o investiție bună? Sfaturi utile
 

Este asigurarea locuinței o investiție bună? Sfaturi utile

Merită să investiți în asigurările de locuință? Este o plată lunară care, în cazul unei daune, poate salva casa și bunurile.
Este asigurarea locuinței o investiție bună? Sfaturi utile

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Proprietatea imobiliară este, fără îndoială, una dintre cele mai importante investiții. Într-un fel, indiferent de valoarea economică, este un simbol al efortului. Este asigurarea locuinței o investiție bună?

De multe ori, asociem asigurarea locuinței doar cu cazurile de furt. Cu toate acestea, politicile sunt mult mai extinse și acoperă și alte tipuri de daune, dezastre naturale sau accidente.

Este asigurarea locuinței o investiție bună? Beneficii și sfaturi utile

Este adevărat că putem lua măsuri de precauție pentru a face ca locuința să fie un spațiu sigur (de exemplu, instalarea de alarme de fum sau senzori). Cu toate acestea, alegerea asigurărilor acoperă diverse incidente, cum ar fi accidentele interne, defecțiunile și probleme de construcție.

Pe de altă parte, vom asigura nu numai valoarea locuinței în sine, ci și a tuturor bunurilor din interior. Aceasta este cunoscută sub numele de asigurare pentru conținut. Așadar, să analizăm câteva dintre beneficiile achiziționării unei asigurări pentru locuință.

1. Răspundere civilă

Acesta este unul dintre principalele beneficii pe care le avem dacă optăm pentru asigurarea locuinței. Aceasta înseamnă că, în calitate de proprietari, aveți protecție în caz de daune pe care locuința le poate provoca unor terți.

Să presupunem că aveți o scurgere de apă care a afectat vecinii. În acest caz, asiguratorul va fi însărcinat cu rezolvarea problemei și cu despăgubirea persoanei care a fost afectată de acest accident.

Perete cu igrasie
Dacă umiditatea noastră ar afecta un vecin, de exemplu, asigurarea ar putea acoperi daunele.

2. Daune materiale

Asigurarea locuinței include sticlă spartă, țevi deteriorate și electrocasnice distruse. Deși este foarte puțin probabil ca un copac să cadă în garaj, sunt incluse și aceste situații rare. Nu știm niciodată ce ghinion putem avea.

3. Furt

Furturile din casă sunt principalul motiv pentru care mulți oameni decid să încheie o asigurare de acest tip. Din păcate, un procent mare de polițe sunt achiziționate după ce familiile au suferit cel puțin un furt.

Infractorii nu trebuie să ia toate lucrurile pentru a apela la asigurare. Orice furt va fi acoperit de compania de asigurări.

4. Incendiu

Deși credem că nu sunt atât de frecvente, incendiile se produc cu o frecvență alarmantă. Potrivit UNESPA (Uniunea Spaniolă a Entităților de Asigurare și Reasigurare), companiile de asigurări plătesc 500 de milioane de euro pe an ca despăgubiri pentru daunele provocate de incendii.

78% din aceste cereri vin de la case private. Cele mai multe incendii sunt cauzate de defecțiuni electrice.

5. Accidente grave

În acest moment vorbim despre accidente grave în care locuința este distrusă. Există cauze meteorologice, precum furtuni puternice sau uragane. În acest caz, asigurarea acoperă reconstrucția locuinței, în totalitate sau parțial.

6. Daune provocate terților

Asigurarea locuinței include asistență și despăgubiri pentru persoanele care suferă accidente în casa sau apartamentul vostru. O cădere, o alunecare sau o lovitură este acoperită de poliță, iar asiguratorul se va ocupa de cheltuielile medicale.

7. Reparații minore

Această funcție este una dintre cele mai puțin cunoscute, dar una dintre cele mai utile. Multe companii de asigurări oferă un serviciu de întreținere care include schimbarea becurilor, reparația instalaților sanitare și chiar montarea rafturilor suspendate.

8. Venit asigurat

În cazul în care aveți chiriași, puteți opta pentru o acoperire polivalentă. Compania se va ocupa de cazurile de neplată.

9. Cazare temporară

Să presupunem că locuința trebuie să fie reconstruită sau reparată din cauza faptului că a suferit un anumit accident. În acest caz, asigurarea este responsabilă de oferirea de cazare temporară până când casa va fi din nou locuibilă.

Incediu care a cuprins o casă
Incendiile sunt frecvente, iar companiile de asigurări alocă o mare parte din buget acestui incident.

Limite și considerații

Până acum v-am prezentat 9 motive pentru care merită să investiți în asigurările de locuințe. Există totuși și restricții sau limite pe care asiguratorii le stabilesc.

De exemplu, plafonul pentru sumele asigurate și rambursările care vi se vor face în caz de daune sunt limitate la anumite sume. Este important ca ambele părți să stabilească sume rezonabile care să fie compatibile cu activele pe care doriți să le asigurați. De asemenea, pentru a obține o acoperire completă, unii furnizori cer să fiți clienții lor de o anumită perioadă de timp.

Există bunuri care necesită asigurări speciale, precum bijuteriile și operele de artă, a căror valoare depășește limitele stabilite de companie. În mod similar, unele catastrofe naturale nu sunt acoperite.

Asigurarea locuinței este mai mult decât o investiție

Nimic nu se întâmplă până când se întâmplă. Suntem norocoși că nu facem parte din cifrele statistice ale căror rezultate sunt negative. Cu toate acestea, nu este bine să abuzăm de noroc. Este recomandat să prevenim și să acționăm înainte ca situațiile neplăcute să apară.

Asigurarea locuinței este mai degrabă o necesitate decât un lux; este o investiție și nu o cheltuială. Este o modalitate de a avea liniște sufletească.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chávez, S., De las Salas, M., & Acosta, R. B. (2015). Competencias gerenciales y desempeño laboral en empresas aseguradoras. CICAG: Revista del Centro de Investigación de Ciencias Administrativas y Gerenciales12(2), 178-196.
  • Barros, R. H. (2015). Los riesgos de las entidades aseguradoras en el marco del Enterprise Risk Management (ERM) y el control interno. Innovar: Revista de ciencias administrativas y sociales, 61-70.
  • Bajo, A. G., Plazaola, I. I., & Esteban, J. I. D. L. P. (2012). Evolución del capital de solvencia requerido en las aseguradoras españolas hasta solvencia II. Anales del Instituto de Actuares Españoles, (18), 111-150.
  • Talayero Sebastián, F. (2009). La conducta en las situaciones de emergencia: el caso de los incendios domésticos.
  • Cárdenas, D. (2011). Modelado de Fuentes Generadoras de Incendios Eléctricos por Termoconducción.
  • Chávez, S., De las Salas, M., & Acosta, R. B. (2015). Competencias gerenciales y desempeño laboral en empresas aseguradoras. CICAG: Revista del Centro de Investigación de Ciencias Administrativas y Gerenciales12(2), 178-196.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.