Chimiofobia sau frica de chimicale - Doza de Sănătate
 

Chimiofobia sau frica de chimicale

Chimiofobia sau frica excesivă de substanțe chimice a devenit o problemă pentru mulți oameni. Există substanțe chimice în întreaga natură. Civilizația noastră actuală există datorită inovațiilor făcute în chimie.
Chimiofobia sau frica de chimicale

Ultima actualizare: 09 august, 2022

A început ca un zvon, care a devenit apoi un subiect la modă. Ulterior, a devenit o tendință. Mai târziu, a devenit o fobie. „Fără conservanți”, „fără substanțe chimice” și „fără coloranți artificiali” sunt câteva dintre anunțurile care pretind că produsele sunt pur naturale. Ele demonstrează în mod clar faptul că chimiofobia sau frica de chimicale afectează foarte mulți oameni.

Fără a ști exact cum sau de ce, dintr-o dată, cuvântul „chimic” a devenit opusul cuvântului „natural”. Este ca și cum chimia nu ar fi o parte esențială a naturii și, evident, a ființelor umane. Această greșeală a determinat mulți oameni să dezvolte o teamă intensă față de substanțele chimice.

În spatele fanilor „naturalului”, există o mulțime de informații false și o întreagă strategie de marketing. Această isterie în masă nu este sănătoasă. De fapt, provoacă multă frică și anxietate, pe lângă practicile care nu ajută pe nimeni.

Chimiofobia sau frica de chimicale

Chimiofobia, frica excesivă de substanțe chimice, a apărut în anii ’60. Cel mai cunoscut motiv al declanșării acestei frici iraționale a fost cartea numită Silent Spring, scrisă de Rachel Carson.

Cartea vorbește despre pesticidele care provoacă poluare. Aceasta este una dintre cele mai importante cărți de știință din toate timpurile. Totuși, aceasta i-a făcut pe oameni să înceapă să dezvolte o teamă irațională de tot felul de substanțe chimice (nu doar de cele dăunătoare).

Chimiofobia a dus la apariția multor obiceiuri nocive pentru oameni. De exemplu, în zilele noastre, mulți oameni nu mănâncă fructe de mare, deoarece presupun că toate sunt contaminate cu mercur. Adevărul este că, chiar dacă acestea conțin mercur, este vorba, de obicei, despre o cantitate inofensivă.

Pește care poate conține mercur

Mitul natural vs. chimic

Cu ceva timp în urmă, într-un oraș mic, a fost plasat un indicator lângă un râu. Pe acesta scria: „Atenție: apa conține cantități mari de hidrogen”. Oamenii care petreceau mult timp acolo au refuzat să mai viziteze locul.

Indicatorul spunea ceva adevărat: apa conține hidrogen și oxigen… De fapt, două părți hidrogen la o parte oxigen. Acestea sunt unele dintre numeroasele substanțe chimice naturale care alcătuiesc lumea înconjurătoare. Faptul că oamenii au încetat să se scalde în acel râu după ce au citit indicatorul este un exemplu perfect de teamă excesivă față de substanțele chimice.

Adevărul este că, aproape tot ce vedem, mâncăm și atingem conține o substanță chimică. Produsele chimice fac parte din natură și nu acționează împotriva acesteia.

O bună parte a substanțelor chimice se găsește în natură. Alte substanțe sunt sintetice, adică sunt produse prin prelucrare industrială. Cu toate acestea, atât substanțele chimice naturale, cât și cele sintetice pot dăuna ființelor umane. Totul depinde de modul în care ajung în corp și de cantitățile existente.

Substanțe dăunătoare

Un renumit om de știință a spus acum aproximativ cinci secole că „otrava stă în doză”. Acest om de știință a fost Paracelsus, iar afirmația sa este adevărată. Dacă o persoană bea apă fără oprire, ar putea muri din cauza acesteia. De asemenea, dacă cineva consumă multe pahare de vodcă, poate muri.

O cantitate minimă de substanțe nocive nu afectează organismul. În plus, în zilele noastre există mai multe reglementări decât au fost vreodată pentru substanțele chimice din medicamente, alimente, produse cosmetice și multe altele.

Dacă mâine am interzice toate substanțele chimice, societatea umană s-ar prăbuși. În teorie, ar fi imposibil să avem disponibilă hrană pentru toată lumea de pe planetă. Ar trebui să renunțăm la medicamente, plastic și tehnologie.

Fată ce exemplifică chimiofobia sau frica de chimicale

Chimiofobia sau frica de chimicale și marketingul

Multe produse care sunt promovate ca fiind „naturale” nu sunt deloc așa.

Sarea „fără sodiu” care se vinde în supermarketuri conține clorură de potasiu în loc de clorură de sodiu. Acest lucru ar putea fi și mai dăunător. Pâinea naturală pur și simplu nu există. (Crește în copaci?) De asemenea, nu există îndulcitori naturali sau produse cosmetice care să nu conțină substanțe chimice. Este imposibil să le prepari.

Este foarte important să cunoști efectele nocive ale anumitor substanțe, cum ar fi azbestul. Cu toate acestea, este foarte important să nu faci generalizări și să nu provoci alarme false. Nu promova chimiofobia sau frica excesivă de substanțe chimice… ca strategie de marketing.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salort, J. M. M. (2012). Historia contra la quimiofobia alimentaria. In Anales de la Real Sociedad Española de Química (No. 3, pp. 263-267). Real Sociedad Española de Química.
  • Lee, B. M., Kwon, S., Cho, Y. M., Kim, K. B., Seo, K., Min, C. S., & Kim, K. (2019, February 1). Perspectives on trace chemical safety and chemophobia: risk communication and risk management. Journal of Toxicology and Environmental Health – Part A: Current Issues. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/15287394.2019.1575625
  • Saleh, R., Bearth, A., & Siegrist, M. (2019). “Chemophobia” Today: Consumers’ Knowledge and Perceptions of Chemicals. Risk Analysis. https://doi.org/10.1111/risa.13375
  • Francl, M. (2013, June). How to counteract chemophobia. Nature Chemistry. https://doi.org/10.1038/nchem.1661
  • Gribble, G. W. (2013). Food chemistry and chemophobia. Food Security, 5(2), 177–187. https://doi.org/10.1007/s12571-013-0251-2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.