Logo image
Logo image

Cum să evităm risipa de energie electrică

4 minute
După ce vei parcurge următoarea listă de modalități prin care se risipește energia electrică, poate te vei întâlni cu unele aspecte familiare. De aceea, este important să fim informați pentru a face schimbări în modul de utilizare a energiei.
Cum să evităm risipa de energie electrică
Ultima actualizare: 23 martie, 2019

Într-o lume în care resursele devin din ce în ce mai limitate, iar poluarea este în continuă creștere, până și cele mai mici detalii sunt semnificative. În acest sens, reducerea consumului de energie și utilizarea rațională a acesteia este obligația fiecăruia dintre noi. Un prim pas spre aceste lucruri este să știm cum să evităm risipa de energie electrică prin cunoașterea modalităților și folosirea dispozitivelor economice.

Economisirea energiei nu este doar o chestiune care ține de protecția mediului. În acest caz, vorbim și de factori economici, care sunt importanți pentru mulți oameni. Din aceste motive, este bine să conștientizăm importanța utilizării raționale.

Poate că mulți dintre noi am început deja să depunem eforturi pentru a evita risipa de energie electrică. Însă cert este că de multe ori nu suntem suficient de informați și comitem greșeli care pot fi evitate.

Risipa de energie electrică: care sunt dispozitivele responsabile?

Lista următoare conține modalitățile prin care se risipește energie electrică. Asigură-te că le eviți în casa ta. Încă este timp să faci schimbări!

1. Dispozitivele conectate la priză 24/7

În întreaga casă există aparate care sunt întotdeauna conectate la priză, în ciuda faptului că nu le folosim zilnic: consola de jocuri, cuptorul cu microunde, mașina de spălat și aparatul de aer condiționat pe durata iernii.

Știai că acestea consumă energie chiar dacă nu sunt utilizate? Scoaterea acestora din priză reprezintă una dintre principalele modalități prin care risipa de energie electrică poate fi evitată.

2. Aerul condiționat și încălzirea

Cu toate că sunt absolut necesare, aceste aparate consumă multă energie. Acest consum ridicat este cauzat de ineficiența cu care le utilizăm.

Ca să optimizezi utilizarea aerului condiționat pe perioada verii și încălzirea pe perioada iernii, închide ferestrele atunci când le pornești. De asemenea, setează o temperatură moderată și închide ușile camerelor pentru a păstra temperatura.

Te-ar putea interesa și:

6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății

3. Apa caldă la spălare poate duce la risipa de energie electrică

Some figure

Mulți dintre noi obișnuim să setăm un ciclu de spălare cu apă caldă. Acest lucru constituie 90% din energia necesară procesului de spălare și este util doar pentru anumite tipuri de haine. Este mai bine să setezi o spălare cu apă rece și să folosești apa caldă doar în situațiile cu adevărat necesare.

4. Cuptorul electric

Atunci când este pus în funcțiune, cuptorul electric consumă multă energie. Din acest motiv, nu îți recomandăm să îl folosești de fiecare dată când gătești, mai ales dacă ai și alte variante.

Dacă vrei să încălzești o bucată de carne sau să prepari o pizza, poți să folosești cuptorul cu gaz. Acesta este mult mai economic.

5. Frigiderele ineficiente

Some figure

Frigiderele vechi consumă mai multă energie decât cele noi. Cu toate că achiziția unui frigider nou costă mai mult, poți să-ți recuperezi costurile în puțin timp, deoarece vei economisi la facturile de energie.

Fă-ți calcule și evaluează avantajele cumpărării unui frigider mai eficient pentru a evita risipa de energie electrică.

6. Încărcarea incompletă a mașinii de spălat vase

Nu încape îndoială că vorbim despre una dintre cele mai apreciate electrocasnice. Însă mașina de spălat vase consumă multă energie dacă nu o utilizezi cum trebuie.

În primul rând, încearcă să o încarci complet înainte de a o porni, chiar și atunci când alegi funcția de încărcare parțială. Dacă farfuriile nu sunt foarte murdare, poți obține o curățare impecabilă chiar dacă aparatul este plin.

Dezactivează programul de uscare dacă nu este cu adevărat necesar. Funcția de uscare reprezintă o mare parte din consumul de energie al acestei mașini.

De asemenea, ia în considerare și dimensiunea acestor trei aparate (mașină de spălat, mașină de spălat vase, frigider). Nu ai neapărat nevoie de un aparat de dimensiuni mari.

7. Sursele de iluminat cu un consum ridicat

Multe persoane au înlocuit deja lămpile tradiționale cu cele tip led. Dacă mai ai becuri vechi precum luminile de Crăciun sau alte lumini decorative, gândește-te să cumperi becuri care să fie mai economice.

8. Calculatorul

Dacă nu mai utilizezi laptopul sau calculatorul, stinge-l. Dacă, de exemplu, vrei să îl utilizezi în curând, închide laptopul, stinge monitorul sau pune calculatorul în stare de repaus („Sleep”).

Acordă câteva minute pentru a seta configurația consumului de energie al acestor dispozitive. Pe termen lung, acest lucru va face diferența.

9. Modul standby

Some figure

Televizorul, cuptorul cu microunde, conexiunea la internet, printre altele, au funcția de standby. Cu toate că această funcție este utilă din când în când, consumă 5% din energia pe care ar utiliza-o atunci când aparatul este pus în funcțiune.

Citește și:

Cuptorul cu microunde – pericole reale și fictive

10. Încărcătorul de telefon provoacă risipa de energie electrică

Există două metode prin care încărcătorul constituie o risipă de energie. Prima metodă este menținerea acestuia în priză fără a fi conectat la telefon. În acest mod, consumă aproximativ 0,25 wați pe oră.

De asemenea, dacă lăsăm telefonul conectat atunci când deja s-a încărcat, se consumă 2,24 wați pe oră. Deși pare un număr mic, pe termen lung se poate observa o creștere a costurilor. De asemenea, în timpul încărcării, telefonul consumă 3,68 de wați pe oră.

Așa cum ai putut vedea, noi înșine suntem responsabili de a evita risipa de energie electrică din propria casă. Pornind de la cunoașterea modalităților în care se risipește energia, putem reduce consumul în mod semnificativ.

Începe să economisești energie electrică chiar azi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • How to Save Electricity at Home. (05/10/2017). Good Energy.available in https://www.goodenergy.co.uk/blog/2017/10/05/how-to-save-electricity-at-home/
  • Orland, B., Ram, N., Lang, D., Houser, K., Kling, N., & Coccia, M. (2014). Saving energy in an office environment: A serious game intervention. Energy and Buildings74, 43–52. https://doi.org/10.1016/j.enbuild.2014.01.036
  • Luewarasirikul, N. (2015). A Study of Electrical Energy Saving in Office. Procedia – Social and Behavioral Sciences197, 1203–1208. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.07.37
  • Deesing Jonathan. (05/26/16). The 10 Biggest Energy Wasting Habits At Home. Alliance to Save Energy. Available in https://www.ase.org/blog/10-biggest-energy-wasting-habits-home

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.