Cum să faci compostul organic bokashi
Suntem familiarizați cu diferite tipuri de îngrășăminte care îmbogățesc solul. Îngrășământul natural și compostul organic sunt două alternative care îndeplinesc o dublă funcție: reciclează deșeurile organice și adaugă substanțe nutritive în sol fără utilizarea aditivilor chimici. Ați auzit de compostul organic bokashi?
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură afirmă că acest tip de compost este realizat „prin fermentarea unor materiale uscate amestecate corespunzător”. Se remarcă prin aportul important de nutrienți pentru culturi. În continuare, vă vom spune ce conține și care sunt beneficiile sale!
Ce este compostul organic bokashi?
Termenul „bokashi” este de origine japoneză și se traduce prin „materie organică fermentată”. Când vorbim despre un îngrășământ organic care trece printr-un proces de fermentație, ne referim la o metodă de descompunere semiaerobă (care necesită oxigen) a deșeurilor organice în condiții controlate ce favorizează acest proces.
În acest caz particular, compostul este înăbușit pentru a profita de căldura pe care o produce fermentația aerobă menționată. Dacă umiditatea și temperatura sunt adecvate, aceste microorganisme descompun cele mai simple componente ale materialului organic: zaharuri, amidonuri și proteine care vor aduce beneficii solului.
Cei trei M necesari în grădinărit sunt:
- Microorganisme
- Minerale
- Material organic
Recomandăm: Ce ar trebui să știți pentru cultivarea orhideelor acasă
Care sunt beneficiile oferite de compostul organic bokashi?
Există multe avantaje ale aplicării acestui tip de compost organic. În continuare, le trecem în revistă pe cele mai relevante:
- Este nevoie de doar două săptămâni pentru preparare, în timp ce compostul tradițional are nevoie de 90 de zile.
- Oferă o cantitate mare de materie organismelor care se află în sol. Deși pare inert, pământul este plin de viață minusculă.
- Este mai ieftin decât îngrășămintele sintetice și mai prietenos cu mediul, deoarece nu există riscul de a contamina solul sau apa.
- Nu produce gaze toxice sau miros neplăcut.
- Favorizează reglarea agenților poluanți din sol, precum bacteriile, ciupercile, etc.
Cum să facem compost organic bokashi?
Acum că știm ce este și care sunt beneficiile sale, ne vom apuca de treabă!
Pământ cernut
Pământul trebuie cernut în prealabil pentru a elimina pietrele, lemnul și alte materiale. Acesta va fi locul unde va avea loc toată activitatea microbiană. Pământul trebuie să fie bogat în minerale, argile și microorganisme.
Solul are funcția de a asigura uniformitate texturii îngrășământului și de a ajuta la distribuirea umidității. Absoarbe și reține nutrienții care vor merge apoi către plante.
Tărâțe de orez
Acestea oferă siliciu, care ajută la controlul umidității. În plus, întărește plantele și le pregătește pentru a face față dăunătorilor.
Tărâțele de orez cresc activitatea microbiologică a solului și sunt o sursă principală de humus. De asemenea, furnizează fosfor, potasiu și alte minerale (într-o măsură mai mică). Sunt un excelent reglator al acidității solului.
Gunoi de la păsări
Deși poate fi înlocuit cu gunoi de la iepuri, vaci, cai, etc., trebuie să vă asigurați că animalele nu au consumat antibiotice. În caz contrar, nu va exista viață microbiană în pământ.
Gunoiul de la păsări va furniza azot, care este esențial pentru îngrășămintele organice ce trec prin procesul de fermentație. De asemenea, îmbunătățește solul prin aportul de calciu, magneziu, fier, zinc, cupru și alți nutrienți esențiali.
Cărbune
Această componentă facilitează o distribuție corectă a rădăcinilor, a aerului, a umidității și a căldurii. Fiind un material poros, reține, filtrează și eliberează nutrienții de care au nevoie plantele.
Cărbunele reglează temperatura plantelor, făcându-le mai puternice în cazul temperaturilor scăzute. Când cărbunele se descompune, se formează prețiosul humus. Alegeți un cărbune mic, de cel mult un centimetru.
Făină de rocă sau cenușă
Oferă minerale. Se găsește în marmură sau în cariere și, de obicei, nu costă nimic. Dacă este posibil, încercați să obțineți cenușă din diferite tipuri de pietre și marmură.
Melasă
Melasa poate fi din trestie sau sfeclă și funcția sa este energetică. Va ajuta la reproducerea microbiologică și va oferi potasiu, fosfor, calciu și bor, printre altele. Pentru a o adăuga în preparat, o puteți dilua cu apă pentru a fi mai ușor de amestecat.
Drojdie
Constituie baza microbiologică de la care va începe reproducerea organismelor. Puteți folosi drojdie de bere sau drojdie pudră.
Apă
Apa pe care urmează să o utilizați nu ar trebui să conțină clor pentru a nu distruge organismele microbiotice. O puteți obține din izvoare sau puteți colecta apa de ploaie. Lăsați-o să stea aproximativ trei zile înainte de a o folosi.
Citiți și: 3 greșeli obișnuite atunci când faci compost de casă
Materiale necesare
- 1 găleată de 10 litri sau similară
- 8 litri de apă
- 12 kilograme de gunoi de grajd sau de pasări
- 12 kilograme de teci de orez sau paie
- 2 kilograme de cărbune
- 12 kilograme de sol comun
- 1,2 kilograme de cenuşă sau făină de rocă
- 1,2 kilograme de grame de tărâțe de orez
- 200 grame de melasă
- Puțină drojdie
Instrucțiuni
- În primul rând, trebuie să turnați în găleată apa, drojdia și melasa. Trebuie să amestecați, să acoperiți și să lăsați totul să stea timp de aproximativ 24 de ore.
- Apoi, trebuie ales locul. Puneți pământul amestecat cu cărbune la bază.
- Adăugați un strat de gunoi de grajd, tecile de orez, tărâțele și cenușa de piatră.
- În continuare, adăugați amestecul care a fost lăsat să se odihnească. Distribuiți-l uniform. Așteptați încă o zi.
- Timp de două săptămâni, este necesar să amestecați bokashi-ul dimineața și seara.
Ceva important de reținut este faptul că amestecul nu ar trebui să aibă un miros rânced.
Îngrășământul organic bokashi: ce să rețineți?
Bokashi se remarcă printre îngrășămintele organice datorită proprietăților sale importante. Pentru a-l folosi, pur și simplu amestecați-l cu solul sau substratul care urmează să fie folosit pentru plantare, fie în grădină, fie în ghivece. Este potrivit pentru fertilizarea grădinilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ramos Agüero, D., & Terry Alfonso, E. (2014). Generalidades de los abonos orgánicos: Importancia del Bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Cultivos tropicales, 35(4), 52-59.
- Ramos Agüero, D., Terry Alfonso, E., Soto Carreño, F., & Cabrera Rodríguez, J. A. (2014). Bocashi: abono orgánico elaborado a partir de residuos de la producción de plátanos en Bocas del Toro, Panamá. Cultivos Tropicales, 35(2), 90-97.
- Agüero, D. R. (2014). Revisión bibliográfica. Generalidades de los abonos orgánicos: importancia del bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Cultivos Tropicales, 35(4), 52-59.
- Bautista-Cruz, A., Cruz Domínguez, G., & Rodríguez-Mendoza, M. D. L. N. (2015). Efecto de bocashi y fertilizantes de liberación lenta en algunas propiedades de suelos con maíz. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 6(1), 217-222.
- Gómez, D., & Vásquez, M. (2011). Abonos orgánicos. PYMERURAL Y PRONAGRO.
- Sepúlveda, S. (2021). Consejo al agricultor: Ventajas del bocashi. Cápsula Radial INIA La Platina.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.