Logo image
Logo image

Cum să faci o grădină urbană într-un spațiu mic

4 minute
Este important să știi câteva lucruri despre grădinărit pentru a crea o grădină urbană. Apoi, poți profita la maxim de acoperișul sau terasa ta și te poți bucura de un spațiu verde chiar dacă nu ai la dispoziție o suprafață mare!
Cum să faci o grădină urbană într-un spațiu mic
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

În ciuda dezvoltării masive a orașelor și marilor progrese tehnologice, crearea unei grădini urbane devine mai populară ca niciodată. Cu toate acestea, este important să iei în considerare anumite aspecte atunci când nu ai la dispoziție o suprafață generoasă. Descoperă cum să faci o grădină urbană într-un spațiu redus!

În articolul de astăzi, îți vom prezenta o metodă ușoară de a crea o grădină urbană. De asemenea, îți vom oferi câteva sfaturi practice despre cum să începi să cultivi fructele, legumele și plantele aromatice preferate. În acest fel, te vei putea bucura de spațiu verde și chiar vei crește alimente sănătoase pentru tine și familia ta. În plus, te vei simți grozav, deoarece crearea unei grădini urbane este o activitate extrem de plină de satisfacții!

Cum să faci o grădină urbană într-un spațiu mic

Alege cu grijă locul potrivit

Some figure
Nu ai nevoie de o bucată mare de teren pentru o grădină urbană. De fapt, o terasă sau un acoperiș este suficient.

Acest nou proiect de grădină pe care urmează să îl derulezi poate părea complicat. Este important să selectezi cu atenție locul în care vei plasa grădina urbană. Pentru a face acest lucru, nu uita că supraviețuirea plantelor tale va depinde de lumina pe care acestea o primesc de la soare. De asemenea, locurile însorite accelerează dezvoltarea semințelor.

Va trebui să ai un sistem de drenare bun și, bineînțeles, o sursă de apă cât mai aproape de grădină pentru a o putea iriga. În acest fel, vei putea economisi timp, deoarece vei reuși să uzi mai repede grădina.

Nu uita că în grădina urbană vei lucra cu pământ și îngrășăminte naturale, așadar alege cu grijă locul în are o vei amplasa. De exemplu, ia în considerare modul în care vei păstra spațiul ordonat și curat, pentru a nu aduce noroi în casă de fiecare dată când vii din grădină.

Îți recomandăm:

Flori parfumate pentru grădinile mici

Ia lecții de grădinărit

Documentează-te puțin despre grădinărit înainte de a începe să cheltuiești bani pe semințe și unelte de bază, chiar dacă citești doar noțiuni teoretice. Îți vei reduce astfel timpul de muncă și de îngrijire a plantelor. Urmărește clipuri video online sau citește câteva cărți pe această temă.

De exemplu, înainte de a crea o grădină urbană, trebuie să stăpânești următoarele noțiuni de bază:

  • Cum să ai grijă de sol și cum să prepari și utilizezi diferite îngrășăminte naturale.
  • Ce luni sunt potrivite pentru semănat.
  • Cum să uzi și când să răsădești plantele (dacă este cazul).
  • Cele mai bune metode de a face față bolilor și dăunătorilor.

Optează pentru o grădină urbană verticală

Some figure
Poți agăța plantele în ghivece pe un perete pentru a utiliza mai eficient spațiul disponibil.

Principalul avantaj al grădinilor urbane verticale este faptul că poți optimiza la maxim spațiul disponibil. Grădinile verticale necesită mult mai puțin spațiu decât cele convenționale. De asemenea, vei economisi timp la întreținerea plantelor, deoarece aceste tipuri de grădini au rareori buruieni și nu trebuie să te apleci pentru a săpa.

Un alt mare avantaj al plantării pe verticală este faptul că poți maximiza accesul luminii și al aerului la plantele tale. De asemenea, vei avea mai puțini dăunători, iar plantele vor fi mai sănătoase. Cele mai indicate plante cu ciclu rapid de creștere pentru o grădină verticală sunt salata, mangoldul, spanacul, etc. Plantează-le între soiurile care cresc mai lent.

După cum vezi, balconul, terasa și acoperișul sunt locuri perfecte pentru o grădină urbană. Poți folosi ghivece, mese de cultivare sau chiar un sistem de cultivare hidroponică (plantele cresc în apă, deci nu necesită pământ).

Idei originale

În prezent, rețelele sociale ne permit să vedem tot felul de grădini urbane din toată lumea. Este minunat să profităm de imaginația altor persoane care folosesc la maxim spațiile mici.

Iată câteva idei foarte interesante pentru grădina ta urbană:

  • Profită de paleți, anvelope și tot felul de recipiente folosite pe mesele de cultivare ca ghivece.
  • Dacă ești nou în lumea grădinăritului, îți poți ușura munca. Lasă câteva semne care să te ajute să îți amintești numele și caracteristicile fiecărei plante din grădina ta urbană.
  • Plantează ierburi aromatice. Puține lucruri sunt la fel de plăcute precum ieșitul în grădină și culegerea unor ierburi proaspete pentru mâncărurile tale favorite.
  • Află unde poți găsi substratul cel mai potrivit pentru tipul de sol pe care îl vei folosi.
  • Dacă pleci de multe ori de acasă și nu ai un prieten care să te poată ajuta cu udatul plantelor, atunci trebuie să instalezi un sistem automat de irigare.
  • Transformă deșeurile produse de grădina ta în compost (frunze, fructe stricate, iarbă, etc.). Vei adăuga nutrienți valoroși în sol.

Citește mai mult:

Ingrediente naturale pentru fertilizarea plantelor

Concluzii

Acum ai aflat cum să faci o grădină urbană într-un spațiu mic. Încă mai stai pe gânduri? Nu numai că vei putea să crești hrană ecologică fără pesticide, dar vei avea, de asemenea, un hobby care să te ajute să scapi de stres! Poate că și alți membri ai familiei tale vor fi interesați de acest proiect ingenios!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
  • Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
  • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
  • Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.