Cum să folosești pansamentele și bandajele - Doza de Sănătate
 

Cum să folosești pansamentele și bandajele

Pansamentele și bandajele trebuie să imobilizeze și să protejeze zona bolnavă, dar nu trebuie să fie prea strânse.
Cum să folosești pansamentele și bandajele

Ultima actualizare: 25 august, 2020

Aplicarea pansamentelor și a bandajelor este o procedură ce constă în înfășurarea unei părți vătămate a corpului pentru a o imobiliza sau proteja. Există multe materiale folosite acest scop, cum ar fi tifonul, pânza, etc. Leziunea poate fi musculară, cum ar fi o contractură sau o plagă sângerândă. În acest articol, vei afla cum să folosești pansamentele și bandajele.

Oamenii folosesc bandaje de mii de ani. Unii oameni cred că Hipocrate, medic din Grecia antică și tatăl medicinei moderne, a fost prima persoană care a folosit un bandaj pentru tratamentul unui ulcer venos. Alții susțin că civilizațiile mai vechi, precum egiptenii, le foloseau deja pentru diverse tratamente medicinale. În prezent, majoritatea dintre noi le folosesc pentru a trata rănile și vânătăile.

În articolul de astăzi, îți vom spune tot ceea e trebuie să știi despre bandaje și pansamente.

Care este scopul utilizării pansamentelor și bandajelor?

Persoană care știe cum să folosești pansamentele și bandajele

După cum știi, există diferite tipuri de bandaje și pansamente și multiple utilizări ale acestora. Oamenii le folosesc adesea fie pentru a proteja rănile, fie pentru a preveni infecțiile, fie pentru a opri sângerările. Cu toate acestea, le putem folosi și pentru a limita mișcarea unui membru sau a unei articulații sau pentru tratarea unei entorse. În același mod, ele ajută la aplicarea atelelor și susțin o parte a corpului.

Bandajele pot fi utile pentru circulația venoasă. De fapt, acest lucru este deosebit de util la persoanele cu edeme la nivelul picioarelor. De asemenea, ajută la păstrarea pansamentelor și a medicamentelor la locul lor și pot opri hemoragiile.

Funcția bandajelor

În general, putem spune că bandajele au trei scopuri principale:

  1. Imobilizare: Acestea sunt utilizate în anumite tratamente care necesită menținerea unui pansament sau a medicamentelor într-un loc.
  2. Compresie: Acestea sunt utile pentru a strânge cu fermitate un membru (când scopul este de a opri sângerarea, de exemplu).
  3. Corectare: Acestea imobilizează un membru, astfel încât leziunea să se poată vindeca, cum este cazul unei luxații.

Cum să folosești pansamentele și bandajele și ce tipuri există

Medic care pansează un pacient

Bandajele au forme și dimensiuni diferite în funcție de scopul lor:

  • Bandajele circulare sunt utilizate pentru a ține un pansament fix pe braț sau pe picior. Pentru a face acest lucru, medicul îl înfășoară în jurul unui membru.
  • Apoi, există bandajul spirală. Acesta ajută la menținerea atelelor pe loc pentru a imobiliza palma, brațul sau piciorul. În acest caz, specialiștii în domeniu folosesc bandaje elastice plasate în spirală.
  • Bandajul spic este foarte asemănător cu bandajul spirală. Medicii aplică benzi succesive de material pe corp și prima parte a membrului, sau pe braț și un deget. Astfel, acestea se suprapun ușor.
  • De asemenea, există un tip de bandaj în forma cifrei 8. De obicei, medicii îl așază pe articulații. Pentru a face acest lucru, ei aplică bandaje alternative pe două părți, de obicei la două segmente ale membrului deasupra și dedesubtul articulației. Astfel, rândurile de benzi formează cifra 8. Acesta este un bandaj specific utilizat pentru tratamentul fracturilor claviculei. Există o formă specială de bandaj folosită în tratamentul fracturilor de claviculă. Cifra opt se formează pe spatele pacientului și menține spatele drept, trăgând umerii înapoi.
  • În cele din urmă, există și un tip de bandaj recurent. Acesta ajută la bandajarea capului sau a membrului amputat. Pentru a face acest lucru, medicul acoperă o zonă întreagă cu bandaj. Apoi, se plimbă în cercuri pentru a-l aplica pe orizontală.

Pansamentele și bandajele prezintă vreun risc pentru sănătate?

Ca orice alt tratament sau tehnică, bandajele pot duce, de asemenea, la complicații. Acest lucru este valabil mai ales atunci când oamenii le folosesc fără să știe ce fac și nu respectă procedurile și indicațiile oferite de medic sau producători.

De exemplu, sindromul de compartiment poate apărea dacă strângi excesiv un bandaj. Acest lucru se produce atunci când sângele oxigenat nu poate ajunge în toate zonele din cauza compresiei. Astfel, părțile care rămân izolate devin reci și albăstrui. De asemenea, pot exista arsuri sau ulcerații din cauza folosirii unor bandaje prea rigide. În mod similar, pielea se poate irita grav atunci când bandajul acoperă o zonă umedă.

Concluzii

Bandajele sunt o tehnică foarte utilă pentru tratarea multor tipuri de leziuni, de la răni simple la fracturi osoase. Cu toate acestea, medicii le recomandă numai atunci când sunt aplicate de un profesionist care cunoaște procedura și poate urmări în mod corespunzător instrucțiunile de utilizare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.