Cum să-i spui copilului că fratele lui a murit
 

Cum să-i spui copilului că fratele lui a murit

A trebui să-i spui unui copil că fratele lui a murit este o sarcină foarte grea. Dar, ca adulți, este important să gestionăm această tragedie corect.
Cum să-i spui copilului că fratele lui a murit
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 19 iunie, 2023

În multe societăți și culturi, moartea este văzută ca un tabu. Totuși, adevărul este că toți vom trece prin această experiență, atât personal, cât și indirect prin moartea celor dragi. Moartea provoacă angoasă, dar este și mai chinuitor să nu știi exact ce se întâmplă. Cum poți să-i spui copilului că fratele lui a murit?

Incertitudinea poate crea frică și întrebări. Este chiar atât de rău și de aceea nimeni nu vrea să vorbească despre asta? Toți oamenii suferă când mor? Este important să nu subestimezi modul în care se simt copiii atunci când se confruntă cu moartea și să le oferi informații adecvate vârstei și înțelegerii lor. Nu trebuie să ignori sau să eviți subiectul.

Cum înțeleg copiii moartea în funcție de vârstă?

Viziunea copiilor despre moarte devine mai complexă pe măsură ce cresc, după cum spun experții. Deși este influențată de experiențele personale, societate și cultură, a ști ceea ce este potrivit la fiecare vârstă poate servi ca instrument pentru a aborda problema:

  • De la 0 la 2 ani: nu există conceptul de moarte, dar copiii sunt capabili să perceapă absența la 6 – 8 luni. În jurul vârstei de 2 ani, odată cu progresele în ceea ce privește socializarea, limbajul și autonomia, încep să înțeleagă că „cineva important” nu mai este sau nu mai vine. Ideea de pierdere devine mai puternică.
  • De la 3 la 6 ani: moartea este temporară și reversibilă. Copiii cred că cei dragi nu vor muri. De exemplu, uneori se întreabă dacă cel dispărut „îi aude”.
  • De la 6 la 10 ani: se pot gândi la moarte în termeni biologici. De exemplu, știu că nu mai respirăm. Înțeleg caracterul universal și ireversibil al morții. Copiii manifestă deja interes pentru ritualurile asociate cu moartea.

Cum să-i spui copilului că fratele lui a murit

Moartea este o tragedie, iar credințele care apar în jurul ei pot fi la fel de tulburătoare. Prin urmare, este mai bine să fii sincer să fii alături de copil în acest moment.

Oferă-i spațiu pentru a vorbi despre subiect

Oferă-i copilului informații adevărate și de încredere și fii ghidul lui în tot acest proces. Dacă este vorba de moartea unui frate, ascunderea evenimentului nu este o opțiune. Nu ignora subiectul și acordă-i atenția cuvenită. A vorbi despre asta și a fi în doliu face parte din gestionarea emoțiilor la copii.

De exemplu, dacă micuțul întreabă de ce frățiorul lui este în spital și nu se întoarce, oferă-i informații adevărate, potrivite vârstei și înțelegerii lui. Trebuie să eviți să spui „joacă-te acolo, nu-ți face griji pentru asta” sau să te prefaci că nu se întâmplă nimic.

Răspunde la întrebări

Când vorbești cu un copil despre moartea fratelui său, trebuie să asculți cu atenție. De exemplu, copilul va dori să știe dacă fratele lui a suferit și dacă moartea doare sau dacă fratele lui a plecat pentru totdeauna pentru că s-au certat din cauza jucăriilor. Cu alte cuvinte, în funcție de vârstă, întrebările și nelămuririle copiilor diferă.

Rolul tău este de a menține o atmosferă calmă și de a înlătura orice posibil sentiment de vinovăție.

Explică-i ce este moartea folosind exemple concrete

În funcție de vârstă, o modalitate de a-i spune unui copil că fratele său a murit este asocierea cu experiențele anterioare. Poți folosi următorul exemplu: „Îți amintești momentul în care animalul tău a murit? Cum te-ai simțit? A fost urât și ai fost trist, dar sunt zile în care îți amintești cum te-ai jucat cu el și asta te face fericit. Uneori te simți rău, dar îl ai în suflet și îl simți foarte aproape de tine”.

În acest fel, nu vorbești doar despre absența pe care o presupune moartea, ci demonstrezi că emoțiile se pot schimba. În același timp, îi oferi copilului puțină liniște sufletească, spunându-i că persoana dispărută va fi mereu în amintirile voastre.

Alte sfaturi pentru a le vorbi copiilor despre moarte

Pe lângă faptul că trebuie să-i spui copilului că fratele lui a murit, câteva recomandări suplimentare sunt următoarele:

  • Analizează-ți propriile idei și sentimente față de moarte.
  • Începe prin a întreba ce cred și ce știu copiii despre moarte. Credințele lor servesc drept poartă de acces pentru a vorbi despre subiect și a oferi informații corecte.
  • Sub nicio formă nu trebuie să minți. Evită ideile de genul „a plecat într-o călătorie, este în viața de apoi”. Acest lucru ar putea duce la un sentiment negativ despre călătorii. La anumite vârste, copiii interpretează informațiile la propriu.
  • Evită extremele. Există informați care, deși adevărate, sunt greu de asimilat din cauza vârstei. Oferă-i copilului liniște. De exemplu, spune-i: „Este adevărat că la un moment dat cu toții vom muri, dar până atunci vei avea mereu pe cineva care să aibă grijă de tine și să te iubească”.
  • Este important să precizezi că decesul nu este reversibil sau temporar. În caz contrar, copilul poate crede că, dacă începe să se comporte mai bine, fratele lui va dori să vină acasă. Sau că poate fratele lui se va întoarce la următoarea sa zi de naștere.

Copiii au propria lor teorie despre moarte

Poate că nu ai vorbit niciodată despre acest subiect cu cei mici, dar moartea există în universul copiilor. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să te îngrozească ideea că cei mici întreabă sau vorbesc despre moarte, deoarece este un fapt natural și universal. Apropierea și compania sunt esențiale în timpul doliului, atât la nivel familial, cât și la nivelul instituțiilor de învățământ, după cum subliniază mai mulți experți.

Copiii trebuie să înțeleagă realitatea și acest lucru presupune și gestionarea emoțiilor în mod adecvat. Procesul de doliu este diferit la fiecare copil în parte.

De asemenea, este necesar să accepți că cei mici pot face pași înapoi în ceea ce privește dezvoltarea. Pot cere să doarmă cu lumina aprinsă sau cu părinții. Fii alături de ei în acest proces dificil!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.