7 sfaturi pentru un divorț sănătos pentru copii
 

7 sfaturi pentru un divorț sănătos pentru copii

La divorț, există o serie de sentimente și atitudini negative. Totuși, pentru ca acest lucru să nu dăuneze copiilor, este important să optăm pentru un divorț sănătos.
7 sfaturi pentru un divorț sănătos pentru copii
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Un divorț sănătos nu este o sarcină ușoară, dar este decisiv pentru copii. Este evident că există conflicte serioase. Chiar și așa, este foarte important ca ultimul pas să fie cât mai puțin traumatizant.

Dincolo de problemele care pot exista în cuplu, despărțirea părinților lasă o amprentă adâncă asupra copiilor. În ciuda acestui fapt, procesul este mult mai ușor de asimilat dacă există un divorț sănătos.

După o despărțire, există multe aspecte care trebuie negociate, precum custodia comună și repartizarea bunurilor. Copiii trebuie să se confrunte cu ideea că lumea lor s-a schimbat pentru totdeauna.

Efectele divorțului asupra copiilor

Un divorț reprezintă o mare schimbare și o mare pierdere pentru copii. Locuința este structura care le oferă siguranță și stabilitate. Când are loc o despărțire, copiii simt că lumea lor se destramă.

După divorț, ei trebuie să trăiască experiența de a fi departe de unul dintre părinți. De multe ori, copiii nu găsesc o modalitate de a-și exprima trăirile.

Vârsta este un factor determinant în aceste cazuri. Răspunsul la separare variază în funcție de aceasta:

  • De la 3 la 5 ani: predomină sentimentul de vinovăție și frica de a fi singur sau de a fi abandonat.
  • De la 6 la 12 ani: copiii recunosc prezența suferinței, dar nu știu cum să-i facă față. Ei se gândesc că separarea nu este definitivă.
  • Adolescenți: apare nesiguranța emoțională. Experimentează vinovăție, singurătate și depresie.
Divorț săbătos pentru copii
Problemele legate de custodia și distribuirea activelor necesită adesea negocieri îndelungate. Trebuie să fim pregătiți pentru acest proces.

Sfaturi pentru un divorț sănătos pentru copii

Este clar că a divorța sănătos este cea mai bună opțiune pentru toți membrii familiei. Este adevărat că poate exista durere, furie și dezamăgire. Însă, a ceda în fața acestor sentimente nu face decât să agraveze situația.

1. Nu scăpa situația de sub control

Pentru un divorț sănătos, trebuie să ai grijă de propria bunăstare. Este foarte important să împăcat cu tine cât mai mult posibil. Psihoterapia poate fi un sprijin neprețuit.

Este esențial ca părinții să țină sub control tot ce ține de divorț. Detaliile sunt tratate în privat și fără implicarea copiilor în probleme la care nu trebuie să participe, cum ar fi aranjamentul financiar.

2. Comunică veștile în mod corect

Nu există o modalitate ușoară de a comunica astfel de vești copiilor. Adoptă o atitudine inteligentă și iubitoare. Ambii părinți trebuie să discute cu copiii, lăsând deoparte certurile la momentul respectiv.

Este important ca cei mici să știe că ceea ce s-a întâmplat nu are nicio legătură cu ei. Trebuie insistat asupra acestui lucru. Cuplul trebuie să fie pregătit să răspundă la întrebări cu onestitate, ceea ce nu implică dezvăluirea conflictelor intime.

3. Abordează reacția inițială

Pot apărea multe reacții. Totul începe cu respingerea situației și durerea. Este esențial ca părinții să valideze aceste sentimente ale copiilor. Este normal ca ei să se simtă așa.

Spune-le că îi iubești foarte mult și că îți pare rău că provoci această suferință, dar că este cea mai bună opțiune pentru a evita dezamăgirile și problemele. Trebuie să lași copiii să se exprime.

4. Ajută copiii să-și gestioneze sentimentele

Copiii vor suferi schimbări. Pot deveni mai încăpățânați sau mai triști și mai îndepărtați. Arată-le că părinții sunt acolo pentru a vorbi despre subiect.

Unii copii se pot comporta ca și cum nimic nu s-ar întâmpla. Cu toate acestea, pot să aibă tulburări de somn, probleme de alimentație și performanțe școlare slabe.

5. Păstrează rutina

Unul dintre secretele unui divorț sănătos este să păstrezi rutina intactă. Nu crea situații excepționale, cum ar fi chiulitul de la școală sau o excursie organizată brusc. Rutina stabilă îi ajută pe copii să-și recapete liniștea sufletească.

Este important să acorzi atenție schimbărilor și să asculți. Cu toate acestea, regulile nu trebuie modificate. Disciplina trebuie să rămână la fel.

6. Evită certurile în fața copiilor

Acesta este un alt aspect fundamental pentru un divorț sănătos pentru copii. Dacă ostilitatea și resentimentele predomină, copiilor le este mai greu să asimileze situația. De asemenea, primesc un exemplu prost cu privire la modul de procesare a unui conflict.

7. Promovează o adaptare sănătoasă la noua situație

Principala schimbare pe care o experimentează copiii este lipsa unuia dintre părinți din viața de zi cu zi. Părintele prezent trebuie să reorganizeze rolurile, sarcinile și rutina casei, fără excese.

Părintele care pleacă trebuie și el să își organizeze viața, astfel încât să petreacă timp de calitate cu copiii săi. Va fi greu, dar în scurt timp vor apărea adaptările.

Când este nevoie de ajutor profesional?

Dacă un părinte simte că emoțiile sau situația în sine scapă de sub control, trebuie să solicite ajutor profesional. Psihoterapia nu face miracole, dar ajută la organizarea sentimentelor și ideilor.

Același lucru este valabil și atunci când comportamentul copiilor suferă o schimbare bruscă și incontrolabilă. Terapeutul poate ajuta la canalizarea situației într-un mod adecvat.

Despărțirea părinților va lăsa o amprentă profundă în viața copiilor. Dacă este făcută incorect, aceasta poate deveni o rană care nu se va vindeca niciodată. Vor înceta să mai sufere din cauza ei, dar vor avea multe dificultăți în a avea relații afective sănătoase.

Nu există nicio modalitate de a face din despărțire o experiență plăcută pentru copii. Cu toate acestea, un divorț sănătos ajută foarte mult pentru ca acest episod de durere să poată fi depășit fără a afecta dezvoltarea normală a copiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cárdenas, E. J. (1999). La mediación en conflictos familiares: Lo que hay que saber. Lumen/Humanitas.
  • Oliva Gómez, E. (2020). La aplicación del interés superior de niñas, niños y adolescentes en el caso del divorcio de sus progenitores.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.