Copiii curcubeu: bebelușii care sosesc după pierderea unui copil
 

Copiii curcubeu: bebelușii care sosesc după pierderea unui copil

După furtună, vine și liniștea. Uneori, după o pierdere perinatală, vine un copil curcubeu. Vă spunem ce îi face pe acești copii atât de speciali!
Copiii curcubeu: bebelușii care sosesc după pierderea unui copil
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 mai, 2023

Pierderea unui copil este una dintre cele mai dureroase experiențe din viață. Când ne referim la această pierdere, includem și experiența unui avort. Pentru părinți, iluziile se prăbușesc și durerea intră inevitabil în viața lor. Vor trebui să facă față doliului și să asimileze această experiență grea în cel mai bun mod posibil. Totuși, după furtună, răsare soarele. Uneori, după o pierdere perinatală, sosesc copiii curcubeu.

Deși acest termen nu este recunoscut de nicio disciplină științifică, este folosit pentru a desemna acei bebeluși născuți după un avort sau deces neonatal. Ei aduc speranță părinților. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceștia, vă invităm să citiți mai departe.

Ce sunt copiii curcubeu?

Copiii curcubeu aduc speranță
Deși termenul „copii curcubeu” nu este oficial, este folosit pe scară largă.

După cum am menționat mai sus, copiii curcubeu sunt cei care se nasc sănătoși după ce familia a pierdut un copil înainte. Termenul este un simbol al speranței și al bucuriei după furtună. Asta este exact ceea ce înseamnă ei pentru părinții lor.

Potrivit unor curente spirituale, acești copii au câteva caracteristici specifice:

  • Sunt iubitori, amabili și plini de compasiune. Sunt sensibili și le pasă de oamenii din jurul lor.
  • Au o mare capacitate de a-și gestiona emoțiile. Sunt capabili să ierte foarte ușor și rareori rămân blocați în furie.
  • Sunt creativi și hotărați. Ei învață ușor și pot excela cu ușurință în acele domenii care îi interesează.
  • Sunt plini de energie, sunt activi și curajoși.
  • Se nasc în familii armonioase și funcționale.

Fiecare copil este minunat și special în felul său, iar calitățile de mai sus pot fi tipice unei copilării sănătoase. Luarea în considerare a acestora poate ajuta adulții să aprecieze, să ia în considerare și să sporească aceste caracteristici ale copiilor lor, care sunt uneori trecute cu vederea.

Copiii curcubeu nu sunt înlocuitori

Copiii curcubeu sunt speciali
Copiii curcubeu sunt speciali, dar nu sunt un înlocuitor pentru fratele lor dispărut.

Având în vedere particularitatea acestor copii (aceștia sunt născuți după pierderea unui copil anterior), este important de subliniat faptul că aceștia nu sunt meniți să fie înlocuitori sau să umple golurile. Sunt ființe umane independente, cu dreptul deplin de a-și dezvolta individualitatea și de a fi văzuți și iubiți pentru ceea ce sunt.

Din acest motiv, este foarte important ca părinții să jelească înainte de a încerca să obțină o nouă sarcină . Cei din jur încurajează cuplul să aibă un alt copil cât mai curând posibil, dar acest lucru nu este benefic.

Făcând asta, ne refuzăm dreptul de a simți durere, ne obligăm să ștergem din istoria noastră acel copil care, deși nu s-a născut sau nu a trăit niciodată, a fost dorit, așteptat și iubit. În același timp, condamnăm viitorul bebeluș să umple niște goluri care nu îi corespund.

Timpul de care are nevoie fiecare femeie și fiecare cuplu pentru a procesa durerea este diferit. Este important să respectăm această etapă, să-i dăm copilului un nume și să-l includem simbolic în arborele genealogic. Dându-i locul lui, recunoscându-l și plângându-l, fără teamă de judecată și fără grabă, creăm propriul spațiu pentru următorul copil.

Conform specialiștilor, în lipsa acestui proces, atunci când apare o nouă sarcină, mama se poate simți vinovată pentru că a mers înainte și a născut un nou copil. În plus, este posibil ca aceste sentimente să păteze creșterea acestui copil, limitându-l sub supraprotecție.

Calmul de după furtună

Deși este o realitate tăcută, moartea perinatală este mult mai prezentă decât credem. Se estimează că, în Spania, aproximativ 2000 de bebeluși mor după 24 de săptămâni de sarcină și în prima lună de viață; la aceste cifre trebuie adăugate și avorturile involuntare care, în cea mai mare parte, au loc în primul trimestru.

În multe dintre aceste cazuri, va sosi o nouă sarcină și aceasta va genera emoții confuze. Părinții se tem de o nouă pierdere, dar în același timp sunt entuziasmați și plini de speranță în legătură cu această nouă viată.

Din fericire, în majoritatea cazurilor, sarcinile și nașterile copiilor curcubeu sunt extrem de  vindecătoare .

Durerea este teribil de greu de depășit. Cu toate acestea, copiii curcubeu umplu casele cu bucurie, dragoste și armonie. Dacă aveți norocul să aveți unul dintre acești micuți speciali, vorbiți-le despre frățiorul care nu mai este aici. Nu-l lăsați să rămână în umbra durerii nevindecate.

Copiii curcubeu devin adesea profesori de iubire, bunătate și bucurie. Apreciați puritatea pe care o aduc și fiți alături de ei în fiecare moment al vieții lor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Inatal. (2022). El duelo perinatal: cifras, causas y la importancia de sentirse acompañado. inatal – El embarazo semana a semana. https://inatal.org/noticias/reportajes/577-el-duelo-perinatal-cifras-causas-y-la-importancia-de-sentirse-acompanado.html
  • da Silva, M. C., & Tachibana, M. (2022). Somewhere over the rainbow: narrativas de mães de crianças arco-íris. Revista da SPAGESP23(1), 44-58.
  • Martos-López, I. M., del Mar Sánchez-Guisado, M., & Guedes-Arbelo, C. (2016). Duelo por muerte perinatal, un duelo desautorizado= Bereavement for perinatal death, unauthorized bereavement. Revista Española de comunicación en salud, 300-309.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.