Baby blues: ce este și ce simptome are?
 

Baby blues: ce este și ce simptome are?

Maternity blues sau baby blues este un fenomen necunoscut multor mămici. Uneori, este confundat cu depresia postpartum.
Baby blues: ce este și ce simptome are?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 06 mai, 2023

Baby blues este un fenomen care apare la proaspetele mămici și se manifestă cu numeroase simptome. Este un episod psihologic de tristețe și un sentiment de epuizare. Este de scurtă durată, dar poate duce la depresie postpartum.

A avea un copil este o experiență care necesită un mare efort de adaptare. Există schimbări în toate aspectele vieții, începând cu aspectul fizic.

Se estimează că până la 80% dintre mame se confruntă cu baby blues. De obicei, episodul începe între a treia și a cincea zi după naștere. Durează de la câteva ore, până la câteva săptămâni.

Ce înseamnă baby blues?

Baby blues este o stare emoțională care apare după naștere din cauza modificărilor hormonale și psihologice. Se numește și disforie postpartum sau maternity blues.

Femeile îl descriu drept „un roller coaster de emoții”. Deși există fericirea de a ține în brațe bebelușul, tristețea și epuizarea sunt copleșitoare.

Din punct de vedere clinic, baby blues este o afecțiune care nu necesită tratament. Aceasta este o reacție normală la provocările nașterii unui copil. Cu toate acestea, nu trebuie să se transforme în depresie postpartum.

Principala diferență dintre baby blues și depresia postpartum este faptul că prima situație este temporară și nu este atât de gravă. În depresie, simptomele sunt intense și tind să se agraveze, așa că este nevoie de ajutor profesional.

Baby blues are simptome neplăcute
Sentimentul de a fi copleșită de responsabilitățile maternității este frecvent.

Ce simptome generează baby blues?

Baby blues începe cu un sentiment de melancolie și tristețe, care duce adesea la episoade de plâns. De asemenea, există iritabilitate și schimbări de dispoziție fără un motiv care să le justifice.

Este posibil ca mama să simtă că nu este capabilă să-și îngrijească copilul în mod adecvat sau că nu va avea puterea să facă față lucrurilor care urmează. Aceste sentimente sunt însoțite de simptome precum următoarele:

  • Frică
  • Dorința de a fugi
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Epuizare
  • Angoasă și anxietate
  • Insomnie
  • Nemulțumire față de sine și nesiguranță

Se estimează că 10-15% dintre mamele care se confruntă cu baby blues vor dezvolta depresie postpartum. Acest lucru apare atunci când simptomele sunt foarte severe sau persistă peste trei săptămâni după naștere.

Cauze

Știința nu cunoaște cauzele exacte ale acestui fenomen, dar este clar că hormonii joacă un rol foarte important.

După naștere, are loc o scădere bruscă a nivelului de estrogen și progesteron. Există, de asemenea, modificări ale prolactinei și serotoninei. Se crede că acest lucru generează fenomenul, dar nu există suficiente dovezi în acest sens.

După naștere, există mari schimbări în viața individuală, de cuplu și socială. Toate sunt copleșitoare, mai ales pentru persoanele mai puțin flexibile.

În plus, poate exista un contrast semnificativ între așteptări și realitate. Există multe mituri roz în jurul maternității, care sunt dărâmate brusc atunci când copilul vine pe lume.

Cum se tratează baby blues?

Cel mai bun mod de a face față problemei este să aveți așteptări realiste după naștere. Da, este minunat să creați o nouă viață, dar și foarte solicitant. Este nevoie de timp pentru a vă conecta cu bebelușul și a vă adapta la noua situație.

Mama are dreptul să experimenteze o oarecare ostilitate în fața acestei experiențe. Este important să vă acordați permisiunea de a simți ceva care poate părea nepotrivit altora.

Nu este o etapă ușoară și nu trebuie să vă prefaceți că este.

Sprijinul și înțelegerea sunt esențiale în cuplu. De asemenea, luați în considerare următoarele sfaturi:

  • Înțelegeți că este un fenomen temporar. Sentimentele negative se vor risipi.
  • Odihniți-vă cât mai mult. Odihna bună vă ajută să faceți față acestor episoade.
  • Construiți rutine. Rutinele ajută la normalizarea nivelurilor hormonale.
  • Cereți ajutor. Prietenii vă pot ajuta foarte mult, la fel ca și familia și partenerul.
  • Împărtășiți experiența cu alte mame. Este o modalitate excelentă de a demistifica multe aspecte legate de maternitate.
  • Nu cereți prea mult. Nu este momentul pentru perfecționism. Este mai bine să vă relaxați și să dați dovadă de flexibilitate.
  • Răsfățați-vă cu mici capricii. Micile plăceri, cum ar fi o masă delicioasă, vizionarea unui film sau o plimbare, sunt o modalitate excelentă de a ocoli emoțiile negative.
Femeie care consumă ciocolată
Răsfățarea poate fi o modalitate de a elibera presiunea generată de noile obligații ale maternității.

Atenție la principalele simptome generate de baby blues!

Din păcate, baby blues trece neobservat de cei din jur. Aceste episoade sunt adesea trăite în tăcere, mamele primind chiar și critici.

Este foarte important ca mamele să cunoască simptomele acestui fenomen și să învețe să identifice semnele apariției depresiei postpartum. Ajutorul psihologic este întotdeauna cea mai bună opțiune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Iturrospe, C. V. A. G. (1997). Disforia posparto: analisis de los factores psicosociales de riesgo (Doctoral dissertation, Universitat de València).
  • Rodríguez, S. (2010). Anatomía de… tener un hijo. Fotogramas & DVD: La primera revista de cine, (2006), 38-39.
  • Faisal-Cury, A., Menezes, P. R., Tedesco, J. J. A., Kahalle, S., & Zugaib, M. (2008). Maternity “blues”: prevalence and risk factors. The Spanish journal of psychology, 11(2), 593-599.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.