Cum să încurajezi stima de sine la copii
Încrederea în sine este o piesă fundamentală a puzzle-ului uman. Este genul de sprijin care ne menține în mișcare și care reprezintă fundamentul capacității de a funcționa în această lume. Este important să promovăm stima și respectul de sine la copii, deoarece acest lucru îi va ajuta să se transforme în adulți sănătoși și responsabili.
Din păcate pentru oameni, stima de sine nu este întotdeauna ușor de obținut. Părinții nu știu în mod înnăscut cum să crească și să educe copii. Din fericire, există modalități de a te educa, de a învăța ceva nou și de a folosi câteva tehnici pentru a promova stima de sine la copii.
Continuă să citești pentru a afla secretele încurajării stimei de sine la copii!
Stima de sine la copii: importanța acesteia
În mod clar, nimeni nu se naște știind ceea ce este necesar pentru a crește copii adaptați, care vor putea să-și atingă toate obiectivele atunci când vor deveni adulți. Nu este întotdeauna ușor. Adesea, micuții au o personalitate puternică, dificil de gestionat, ceea ce îngreunează îndrumarea lor. Cu toate acestea, capacitatea ta de a promova stima de sine la copii este esențială pentru dezvoltarea lor adecvată.
Este o modalitate prin care aceștia pot fi mai autonomi, mai puternici și mai responsabili. De fapt, trebuie să știe cum să se protejeze și să se prețuiască. Părinții nu își pot urmări copiii în orice moment. Astfel, aceștia devin adesea victime ale agresiunii.
Bullying-ul este o realitate tristă pe care o putem elimina oferindu-le copiilor strategii pentru a ieși din aceste situații. În plus, ajutându-i să-și dezvolte o stimă de sine sănătoasă la o vârstă fragedă, vor fi capabili să formeze relații sănătoase. În acest fel, nimeni nu îi va putea controla și nu va putea profita de ei.
Merită încercat, nu?
Citește mai mult:
Cum să încurajezi stima de sine la copii
1. Promovează responsabilitatea și stima de sine la copii.
Știi deja faptul că educația unui copil începe în momentul în care se naște. Din acest motiv, trebuie să stabilești orare pentru tot ceea ce fac (să mănânce, să doarmă, să se odihnească sau să facă baie) și să le menții pe măsură ce aceștia cresc. De asemenea, începe să le atribui sarcini precum ridicarea jucăriilor, aranjarea patului și strângerea vaselor de pe masă. A fi responsabil pentru anumite treburi le va oferi o anumită ordine în viață și îi va face să se simtă valoroși datorită contribuțiilor lor.
A avea responsabilități îi va ajuta să înțeleagă că au îndatoriri de îndeplinit. Astfel, vor fi mândri de ei înșiși când se vor conforma și vor face o treabă bună. Se vor percepe pe ei înșiși ca fiind capabili și utili. Sentimentul lor de valoare se va consolida de fiecare dată când își curăță camera, atunci când își pliază hainele și chiar și atunci când au grijă de animalul de companie al familiei.
2. Laudă-i atunci când fac ceva bine și oferă-le sprijin atunci când greșesc.
Unii părinți nu sunt răbdători și nu sunt suficient de pricepuți pentru a recunoaște ceea ce fac copiii lor bine. Aceștia cred că este treaba lor să evidențieze doar greșelile și eșecurile. Această practică este teribilă atunci când vine vorba de promovarea stimei de sine a copiilor. Mai devreme sau mai târziu, vor începe să-și ignore atribuțiile și nu le va păsa să se străduiască să facă ceva mai bine. Mai rău, criticile tale vor avea un impact negativ asupra percepției de sine.
În schimb, trebuie să încurajezi copiii de fiecare dată când încearcă ceva. Nu este bine să-i certăm când fac ceva „greșit”. Stai departe de expresii precum „niciodată nu faci nimic bine”.
De asemenea, este o mare greșeală să îi comparăm cu alți copii. Ar trebui să îi încurajezi să încerce din nou după orice încercare eșuată și să le arăți modalități de a reuși. Insuflă-le încredere în sine. Spune-le lucruri precum: „Știu că aceste subiecte sunt grele, dar sunt sigur/ă că în cele din urmă le vei rezolva dacă vei continua să încerci. Nu îți face griji.”
Universitatea din Indiana a făcut un studiu asupra impactului comparațiilor la copii. Rezultatele au confirmat faptul că expunerea îndelungată la televizor scade stima de sine a unui copil, întrucât acesta ajunge să se compare cu personajele fictive.
3. Arată-le că ai încredere în ei și că îi iubești.
Iubirea și încrederea sunt indispensabile pentru creșterea copiilor adaptați. După cum spune psihologul Ana Torre:
„Dacă îi prețuiești pe copii, și ei se vor prețui pe ei înșiși, pentru că suntem ca o oglindă pentru ei. Imaginea pe care o proiectăm despre ei va fi exact ceea ce percep aceștia.”
Copiii trebuie să se simtă iubiți, apreciați, integrați și recunoscuți. Din acest motiv, trebuie să știe că ești acolo pentru ei. Spune-le cât de speciali sunt pentru tine. Arată-le că ai încredere în ei și că dragostea ta pentru ei este necondiționată. Acest lucru este esențial pentru bunăstarea lor emoțională și le va spori stima de sine.
Descoperă și:
4. Oferă-le oportunități de a-și exercita asertivitatea.
Asertivitatea este despre autoapărare. Copiii trebuie să învețe să vorbească și să spună „nu” cu voce tare dacă trebuie. Trebuie să facă acest lucru imediat și să declare ce vor și nu vor, să evite să fie manipulați. A spune „nu” este esențial atunci când cineva încearcă să-i supună sau să-i domine.
Oferă-le copiilor o educație democratică care are reguli clare, dar asigură-te că aceștia le înțeleg. Nu fi autoritar/ă. În schimb, încearcă să argumentezi orice decizie și să stabilești o comunicare deschisă. Copiii vor minți și te vor evita dacă îi vei pedepsi pentru că au spus adevărul. Ascultă-i cu atenție și încearcă să discuți cu ei, astfel încât aceștia să vină întotdeauna la tine atunci când au o problemă.
Fiind asertivi și știind să-și apere drepturile și vocea, își vor spori stima de sine și vor fi puternici și capabili de-a lungul vieții.
În cele din urmă, nu uita faptul că educația adevărată începe acasă și că trebuie să fii un exemplu ca părinte, educator, profesor sau adult care interacționează cu copiii. Creșterea copiilor nu este ușoară. Dacă le insufli încredere, respect, iubire și stabilești limite clare, atunci copiii vor deveni adulți responsabili și echilibrați.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- García, A. R. (2013). El Educación Emocional, El Autoconcepto, La Autoestima Y Su Importancia En La Infancia. Edetania. Estudios y propuestas socioeducativas, (44), 241-257. https://revistas.ucv.es/index.php/Edetania/article/view/210/178
- Martins, N., & Harrison, K. (2012). Racial and gender differences in the relationship between children’s television use and self-esteem: A longitudinal panel study. Communication Research, 39(3), 338-357. https://www.researchgate.net/publication/254084555_Racial_and_Gender_Differences_in_the_Relationship_Between_Children%27s_Television_Use_and_Self-Esteem_A_Longitudinal_Panel_Study
- de Mangione, E. C. D. D., & de Anglat, H. D. (2002). Asertividad, su relación con los estilos educativos familiares. Interdisciplinaria, 19(2), 119-140. https://www.redalyc.org/pdf/180/18019201.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.