Logo image
Logo image

Cum să îngrijești begoniile? Sfaturi și trucuri pentru înflorire

6 minute
Begoniile trebuie plasate într-un mediu luminos, dar nu trebuie să primească lumina directă a soarelui. Îți prezentăm cele mai eficiente sfaturi pentru ca acestea să înflorească pe tot parcursul anului!
Cum să îngrijești begoniile? Sfaturi și trucuri pentru înflorire
Ultima actualizare: 18 aprilie, 2024

Begonia este un gen care include aproximativ 1.500 de specii, dintre care 150 sunt folosite în grădinărit. Este o plantă cu flori foarte colorate, fiind ideală la decorarea interioarelor, teraselor și balcoanelor. Cum trebuie să îngrijești begoniile? 

Deoarece provine din climatele tropicale, begonia are nevoie de condiții specifice de umiditate și temperatură.

Cum să îngrijești begoniile? Sfaturi și trucuri pentru înflorire

1. Locație

Primul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare atunci când aduceți o begonie acasă este locul unde o veți așeza. Rețineți că begoniile sunt plante tropicale și subtropicale, ceea ce înseamnă că în sălbăticie cresc în zone cu climă caldă și până la 60% umiditate.

Aceasta înseamnă că rezistă foarte bine la temperaturi ridicate, dar nu la temperaturi scăzute. Nu lăsați planta afară iarna sau în zilele foarte răcoroase. De asemenea, nu ar trebui să primească soare direct sau florile lor s-ar putea ofili.

2. Îngrășământ

Some figure
Îngrășămintele cu conținut ridicat de fosfor contribuie la dezvoltarea și înflorirea begoniilor.

Begoniile necesită îngrășământ constant, astfel încât să primească potasiul și fosforul de care are nevoie înflorirea lor. Recomandarea este ca, la fiecare 15 zile, să se facă o aprovizionare, fie organic, fie chimic.

În timpul iernii, puteți opri fertilizarea, deoarece planta va fi în proces de odihnă. De asemenea, este important să evitați supraalimentarea, deoarece ar putea duce la creșterea în exces a frunzelor în loc de flori.

3. Irigare

Cât de des ar trebui să udați begoniile? Adevărul este că sunt plante destul de solicitante. Deși le place umiditatea, nu le place excesul de apă. In timpul sezonului de iarna se recomanda udarea lor o data pe saptamana. Primăvara și vara, frecvența ar trebui dublată: la fiecare trei sau patru zile.

Aveți grijă la îmbinarea cu apă pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

Dacă observați că solul este deja foarte umed, nu mai adăugați apă. Se poate obtine un substrat bogat in humus, cu scopul ca begoniile sa se intinda pe orizontala, pentru a permite un bun drenaj.

Pe lângă frecvența de irigare, este, de asemenea, important să știi cum să o faci. În acest caz, dușurile nu sunt cea mai bună alternativă. Cea mai bună metodă de udare pentru begonii este să puneți apa în partea de jos a plantei, astfel încât să se hidrateze. Astfel vei evita umezirea florilor si frunzelor.

4. Lumina și temperatura ambiantă

Aceste plante necesită condiții climatice foarte specifice. În primul rând, urăsc frigul: au nevoie de temperaturi peste 15 grade. Dar nici lor nu le place căldura extremă: cel mai bine este dacă nu este mai mare de 22 de grade.

5. Ventilatie

Begoniile pot fi considerate plante de interior, atâta timp cât au aer proaspăt care să le mențină sănătoase. Această ventilație este cheia pentru evitarea mucegaiului și a altor boli fungice, care pot prospera în medii cu circulație redusă. Cu toate acestea, este, de asemenea, important să le țineți departe de orice curent de aer foarte puternic.

Cum să preveniți bolile și să gestionați dăunătorii begoniilor

Begoniile sunt sensibile la boli și dăunători care le afectează sănătatea și, în consecință, aspectul lor. Acest lucru se poate datora mai multor factori. Mai jos, le amintim pe cele mai frecvente:

  • Puțină ventilație
  • Substrat inadecvat
  • Lipsa îngrijirii generale
  • Mediu cu prea multă umiditate

Bacteriile Xanthomonas begoniae, de exemplu, cauzează putrezirea butașilor de tulpini și frunze. La rândul ei, ciuperca Pythium poate putrezi și tulpina. Pe de altă parte, dăunătorii plantelor, cum ar fi tripsul, afidele sau acarienii ar putea provoca daune semnificative. Pentru a opri progresul acestor probleme, puteți urma următoarele sfaturi:

  • Îndepărtați frunzele și florile uscate : este necesar să faceți o tăiere manuală în mod regulat, mai ales când observăm flori și frunze ofilite, deoarece acestea sunt un loc favorabil pentru creșterea bacteriilor și ciupercilor.
  • Utilizați fungicide : acestea vor ajuta la prevenirea pătrunderii ciupercilor în begoniile dumneavoastră. Dacă nu doriți să apelați la un produs chimic, vă puteți crea propriul fungicid organic de casă. Trebuie doar să presari puțină scorțișoară pe frunze sau să o aplici pe substrat.
  • Inspectați plantele : pentru a detecta semnele bolilor, nimic nu este mai bun decât o inspecție vizuală. Căutați plante, flori și chiar rădăcini pentru a găsi ouă de dăunători depuse.
  • Păstrați un mediu sănătos : În sfârșit, nu uitați să urmați sfaturile pe care vi le-am dat. Amintiți-vă că un mediu cu umiditate adecvată, udarea periodică fără îmbolnăvire și lumină bună fără lumina directă a soarelui sunt aspecte centrale pentru a preveni îmbolnăvirea plantei.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de begonie?

Speciile de begonia pot fi foarte diferite unele de altele, atât ca formă, cât și ca mărime și culoare. Potrivit Societății Americane de Begonia, acest gen este împărțit în trei tipuri:

  • Fibroși : le lipsesc rizomi și tuberculi.
  • Tuberoase : sunt cele care conțin un tubercul.
  • Rizomatoase : au o tulpină subterană îngroșată (rizom).

Acum, vă vom arăta caracteristicile celor mai populare specii de begonie pentru a decora casele.

Descoperă: Aloe sălbatic: caracteristici și îngrijire

Begonia rex

Some figure
Begonia rex este originară din zonele tropicale și subtropicale din America, Africa și Asia.

Begonia rex, cunoscută și sub denumirea de „begonia cu frunze pictate”, este una dintre cele mai cunoscute din acest gen și una dintre cele mai rezistente dintre toate. Se caracterizează prin tulpini roșiatice și gălbui cu peri și frunze roșiatice sau violete.

Begonia semperflorens

Some figure
Begonia semperflorens este una dintre plantele ornamentale populare.

În latină, semperflorens înseamnă „înflorire tot timpul anului”. Într-adevăr, florile mici ale acestei specii sunt foarte spectaculoase pe parcursul celor patru anotimpuri și pot căpăta tonuri de alb, roz sau roșu. În plus, sunt mici: nu depășesc 35 de centimetri înălțime.

Begonia elatior

Some figure
Begonia elatior nu tolereaza frigul, asa ca este necesar sa o pastrati in medii cu peste 12 grade Celsius.

Una dintre cele mai frumoase opțiuni este Begonia elatior, originară din Brazilia, care are frunze rotunde, cărnoase. Florile sale pot dobândi o culoare roșie, galbenă, albă, portocalie sau roz.

Begonia valentino

Some figure
Begonia valentino are o culoare roz sau roșie.

Similar cu Begonia elatior, deși cu frunze mai mari, valentino este perfect pentru decorarea sufrageriei casei tale. Necesită aceeași îngrijire ca și celelalte specii ale genului: semiumbră și umiditate reglată.

Descoperă: Cum să schimbi culoarea florilor?

Begonia maculata

Some figure
Begonia maculata este populară datorită frunzelor sale.

Cea mai caracteristică parte a Begonia maculata sunt micile sale pete albe de pe frunze, care o vor face unul dintre protagoniștii balconului sau sufrageriei tale. Spatele frunzelor este roșu.

Un fapt curios: se spune că Christian Louboutin s-a inspirat din această plantă pentru a crea tălpile roșii ale pantofilor săi.

Dacă știi să îngrijești begoniile, vor înflori tot anul!

Begoniile sunt plante de mare valoare ornamentala. Texturile și culorile sale atrag deopotrivă pasionații de grădinărit și începătorii. Desigur, pentru a vă bucura de florile sale strălucitoare, este necesar să le oferiți o îngrijire adecvată. Cu puțină atenție și dragoste, begoniile tale vor înflori tot anul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.