Logo image
Logo image

Cum să nu te îngrași în timpul carantinei

4 minute
Postul intermitent este o tehnică foarte eficientă atunci când vine vorba de pierderea în greutate și menținere. Ce alte tehnici ne pot ajuta în timpul carantinei provocate de coronavirus?
Cum să nu te îngrași în timpul carantinei
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Una dintre problemele care apar în timpul carantinei impuse de răspândirea coronavirusului este modificarea compoziției corporale. În această perioadă, activitatea fizică scade. La fel se întâmplă și cu arderea caloriilor. Așadar, este esențial să ne adaptăm dieta la această nouă situație de carantină, pentru a nu ne deteriora sănătatea prin creșterea în greutate. Descoperă cum să nu te îngrași în timpul carantinei provocate de coronavirus!

În acest articol, îți vom oferi câteva strategii pentru a evita creșterea în greutate, în ciuda faptului că ești consemnat la domiciliu. Nu rata aceste sfaturi utile!

Cum să nu te îngrași în timpul carantinei provocate de coronavirus

Postul intermitent

Această strategie este foarte eficientă atunci când vine vorba de îmbunătățirea compoziției organismului, după cum concluzionează un studiu publicat în jurnalul Clinical Nutrition ESPEN.

O posibilitate este să sari peste micul dejun, întotdeauna sub supravegherea unui medic nutriționist. Micul dejun poate include alimente procesate, zaharoase și de calitate scăzută. Din acest motiv, săritul peste micul dejun va provoca o scădere semnificativă a consumului săptămânal de calorii.

În plus, postul de la începutul zilei activează o serie de mecanisme de compensare hormonală care stimulează arderea grăsimilor. Din cauza lipsei de carbohidrați, organismul prioritizează acizii grași ca sursă de energie primară. În primul rând, organismul îi va folosi pe cei care circulă în plasma sanguină; apoi, îi va folosi pe cei depozitați în stratul de grăsime.

Citește mai mult:

Ibuprofen și coronavirus: o combinație periculoasă?

Some figure

Cea mai bună modalitate de a începe postul intermitent este prin adoptarea unui protocol 16/8. Însă acest lucru ar trebui să fie discutat cu un nutriționist; poți face asta printr-o consultație virtuală, de exemplu. Scopul este să eviți luarea de măsuri care să îți pună în pericol sănătatea.

Evitarea cumpărării de alimente procesate

Carantina limitează numărul de ieșiri din casă. Prin urmare, disponibilitatea alimentelor scade dramatic. O strategie excelentă ca să nu îngrași în timpul carantinei este să nu cumperi produse procesate.

Respectând acest sfat, vei evita căderea în ispită și includerea caloriilor goale în dieta ta zilnică. În timpul carantinei cauzate de coronavirus, cel mai bine este să te concentrezi pe alimente proaspete, bogate în nutrienți și cu o densitate calorică scăzută. Trebuie să eviți aportul de produse procesate și zaharoase, care tind, de asemenea, să nu conțină micronutrienți benefici.

Pentru a îmbunătăți controlul asupra apetitului și mecanismului sațietății, este bine să incluzi în dietă cereale integrale în cantități mici. Faina de ovăz este un exemplu excelent. Există studii clinice care demonstrează efectul ovăzului asupra mecanismului de sațietate, ceea ce reduce nevoia de a servi gustări între mese.

Cum să nu te îngrași în timpul carantinei provocate de COVID-19 renunțând la carbohidrați

Rolul carbohidraților este de a furniza energie. Deoarece nevoile calorice vor scădea în timpul carantinei provocate de coronavirus, o modalitate de a ajusta echilibrul energetic este de a renunța parțial la carbohidrați.

Începutul unei diete ketogenice poate fi foarte dificil pentru anumite persoane. Dacă nu ești obișnuit cu acest tip de plan alimentar, efectele secundare ce apar în primele zile te pot face să renunți la idee.

Totuși, optimizarea aportului de carbohidrați poate fi suficientă pentru a limita consumul de calorii fără prea mult efort. Evită alimentele care conțin acest macronutrient; consumul de carbohidrați o singură dată pe zi, separat de sursele de grăsime, este suficient. Alege întotdeauna legume sau fructe cu indice glicemic scăzut.

În schimb, mărește aportul de proteine și grăsimi sănătoase. Datorită aportului de micronutrienți, grăsimile sănătoase asigură funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Citește mai mult:

SUA testează un vaccin contra coronavirusului

Some figure

Concluzii

Este esențial să eviți modificarea compoziției corpului în perioada de carantină cauzată de coronavirus. Creșterea în greutate poate dăuna sănătății, de aceea este o consecință pe care trebuie cu toții să o evităm, chiar dacă suntem obligați să stăm închiși în casă. Prin urmare, este important să punem în aplicare o serie de strategii pentru a ne optimiza nutriția și a evita adoptarea unei diete hipercalorice.

Postul poate fi o soluție eficientă ca să nu te îngrași în timpul carantinei. Fii foarte atent la aportul de carbohidrați și prioritizează întotdeauna consumul de fructe și legume. Optimizarea aportului de antioxidanți și vitamine te ajută să fii sănătos și să-ți întărești sistemul imunitar.

De asemenea, încearcă să rămâi activ cât mai mult posibil. Alege un spațiu din casă și practică zilnic exerciții fizice, chiar și fără echipament special de gimnastică sau fitness. Fă tot ce poți pentru a rămâne sănătos în timpul carantinei impuse de răspândirea infecției cu coronavirus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.