Logo image
Logo image

Cum să nu te îngrași în timpul carantinei COVID-19

4 minute
Postul intermitent este o tehnică foarte eficientă atunci când vine vorba de pierderea în greutate și menținere. Ce alte tehnici ne pot ajuta în timpul carantinei provocate de coronavirus?
Cum să nu te îngrași în timpul carantinei COVID-19
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Una dintre problemele care apar odată cu declararea carantinei din cauza pandemiei de coronavirus este modificarea compoziției corporale. În această perioadă, activitatea fizică scade dramatic, la fel și consumul de energie la nivel metabolic. Așadar, este esențial să ne adaptăm dieta la această situație de carantină, pentru a nu ne deteriora starea de sănătate prin creșterea în greutate. Află cum să nu te îngrași în timpul carantinei!

În acest articol, îți vom oferi câteva strategii pentru a evita creșterea în greutate, în ciuda faptului că ești izolat la domiciliu. Nu le rata!

Cum să nu te îngrași în timpul carantinei: postul intermitent

Tehnica postului intermitent este foarte eficientă atunci când vine vorba de îmbunătățirea compoziției organismului, după cum susține un studiu apărut în publicația Clinical Nutrition ESPEN.

Una dintre posibilități este să sari peste micul dejun, dar numai sub supravegherea unui specialist în nutriție. Micul dejun include, în general, alimente procesate, zaharoase și de calitate scăzută. Din acest motiv, săritul peste micul dejun va determina o reducere semnificativă a consumului săptămânal de calorii.

În plus, postul de la începutul zilei activează o serie de mecanisme de compensare hormonală care stimulează arderea grăsimilor. Din cauza lipsei de carbohidrați, organismul prioritizează acizii grași ca molecule pentru obținerea energiei primare. În primul rând, sunt folosiți cei care circulă în plasma sanguină; apoi, sunt folosiți cei din depozitele de grăsimi.

Citește mai mult:

Postul intermitent ajută la slăbit și la îmbunătățirea sănătății

Some figure

Cea mai bună modalitate de a începe postul intermitent este urmând un protocol 16/8. Însă acest aspect trebuie discutat cu medicul nutriționist; poți face acest lucru prin intermediul unei consultații online sau telefonice, de exemplu. Scopul este să eviți adoptarea de măsuri care îți pot pune în pericol sănătatea.

Evitarea achiziționării de alimente procesate

Starea de carantină limitează numărul de ocazii în care putem ieși din casă. Prin urmare, disponibilitatea alimentelor scade serios. O strategie utilă este să nu cumperi deloc produse procesate atunci când mergi la cumpărături.

Respectând acest sfat, vei evita să cazi în ispită și să incluzi calorii goale în dieta ta zilnică. În perioada de carantină provocată de coronavirus, este indicat să te concentrezi pe alimente proaspete, bogate în nutrienți și cu o densitate calorică scăzută. De asemenea, trebuie să reduci la minim aportul de produse prelucrate și zaharoase, care nu conțin deloc micronutrienți benefici.

Pentru a îmbunătăți controlul asupra apetitului și a mecanismului de sațietate, îți recomandăm să incluzi în dietă o cantitate mică de cereale integrale. Făina integrală de ovăz este un exemplu excelent. Există studii clinice care demonstrează efectul ovăzului asupra mecanismului de sațietate, ceea ce reduce nevoia de a servi gustări între mese.

Cum să nu te îngrași în timpul carantinei: limitarea consumului de carbohidrați

Rolul carbohidraților este de a produce energie. Deoarece nevoile calorice vor scădea în timpul carantinei provocate de coronavirus, o modalitate excelentă de a ajusta echilibrul energetic este restricționarea parțiala a aportului de carbohidrați.

Începutul unei diete keto poate fi mult prea dificil pentru anumite persoane. Dacă nu ești obișnuit, efectele secundare care apar în primele zile de dietă te pot determina rapid să renunți la idee.

Totuși, optimizarea aportului de carbohidrați poate fi suficientă pentru a limita caloriile consumate fără prea mult efort. Evită să consumi alimente care conțin acest macronutrient la toate mesele; consumul de carbohidrați o dată pe zi este suficient. Alege întotdeauna ca surse de carbohidrați cereale integrale și alimente cu indice glicemic scăzut.

În schimb, consumă proteine și grăsimi sănătoase. Consumul de fructe și legume este, de asemenea, esențial. Datorită conținutului lor de micronutrienți, acestea asigură funcționarea corectă a sistemului imunitar. Fructele mai puțin dulci sunt o alternativă excelentă pentru a evita creșterea în greutate în timpul carantinei provocate de coronavirus.

Citește mai mult:

Carantina provocată de Coronavirus: o necesitate?

Some figure

Considerații finale pentru a evita îngrășarea în timpul carantinei provocate de COVID-19

Este esențial să eviți modificările compoziției corporale în perioada de carantină impusă de pandemia de coronavirus. Creșterea în greutate dăunează grav sănătății, de aceea trebuie evitată cu orice preț. Prin urmare, este important să pui în practică o serie de strategii pentru a-ți optimiza meniurile și a evita adoptarea unei diete hipercalorice.

Postul intermitent poate fi o soluție eficientă pentru această problemă. Fii deosebit de atent la aportul de carbohidrați și prioritizează întotdeauna consumul de fructe și legume. Optimizarea aportului de antioxidanți și vitamine te ajută să rămâi sănătos și să-ți întărești sistemul imunitar.

De asemenea, încearcă să rămâi activ cât mai mult posibil. Rezervă-ți un spațiu din locuință pentru a practica zilnic exerciții fizice, chiar dacă nu ai la dispoziție niciun fel de echipament de gimnastică. Fă tot ce poți pentru a rămâne sănătos și în formă în timpul carantinei provocate de pandemia de coronavirus.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.