Cum să nu te mai gândești la fostul - Doza de Sănătate
 

Cum să nu te mai gândești la fostul

Obsesia față de fostul iubit sau soț nu numai că provoacă suferințe mari, dar te ține pe loc și te împiedică să mergi înainte. Află ce poți face ca să nu te mai gândești la fostul!
Cum să nu te mai gândești la fostul
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Majoritatea oamenilor s-au confruntat la un moment dat cu o despărțire. Când se întâmplă acest lucru, simțim că ne pică cerul în cap. Impactul emoțional al încheierii unei relații este incontestabil și inevitabil. Cu toate acestea, unii oameni nu abordează în mod adecvat procesul și acest lucru poate duce la comportamente dăunătoare, cum ar fi obsesia. Ce poți face ca să nu te mai gândești la fostul?

Incapacitatea de a nu te mai gândi la fostul tău partener acum că nu mai face parte din viața ta este relativ comună. Mulți oameni rămân blocați în amintiri, verificând în permanență profilurile de pe rețelele de socializare ale fostului partener sau căutându-l în speranța de a relua relația.

Toate situațiile de mai sus sunt dăunătoare pentru stima de sine și te împiedică să mergi mai departe. Uneori, dorința pare de neoprit. Înțelegerea situației și aplicarea unor sfaturi eficiente te vor ajuta să ieși din acest cerc vicios.

De ce este atât de comun să te gândești la fostul partener?

Obsesia față de fostul partener este ceva care apare adesea atunci când o relație s-a încheiat recent. Nu este vorba de slăbiciune sau lipsă de voință. De fapt, există cauze fizice și psihologice puternice care duc la apariția obsesiei față de fostul.

Când suntem îndrăgostiți, creierul eliberează substanțe precum dopamina, serotonina și oxitocina. Acestea activează circuitul de recompensare neuronală și produc sentimente plăcute de euforie și împlinire.

Când legătura este ruptă, acest flux de hormoni încetează, generând un fel de sindrom de sevraj. De asemenea, cortizolul (hormonul stresului) începe să curgă prin corp, provocând disconfort subiectiv și chiar probleme de sănătate. Este ușor de înțeles faptul că organismul caută nivelurile anterioare de neurotransmițători, determinându-te să-l contactezi pe fostul.

Sfârșitul relației implică, de asemenea, distrugerea iluziilor comune, a așteptărilor și a planurilor de viitor. Dacă identitatea noastră a fost strâns legată de rolul de partener al cuiva, despărțirea aduce cu sine nevoia de a reconfigura cine suntem. Toate acestea pot fi înfricoșătoare și copleșitoare, așa că răspundem încercând să ne recâștigăm securitatea emoțională.

Tânără care nu știe cum să nu te gândești la fostul partener
Este de așteptat, într-o oarecare măsură, să te gândești la fostul partener. Dar, atunci când obsesia depășește anumite limite, devine contraproductivă.

Cum să nu te mai gândești la fostul

Atunci când se întâmplă cele de mai sus, nu ești liber să experimentezi emoțiile negative și neplăcute care însoțesc durerea. Cu toate acestea, poți face multe lucruri. Încetarea obsesiei față de fostul tău este parțial o chestiune de decizie și disciplină. Următoarele sfaturi pot fi foarte utile.

Acceptă realitatea

Prima etapă a durerii este negarea. Este important să nu ai această stare prea mult timp și să accepți că relația s-a încheiat. Continuând să crezi că a fost doar o ceartă, că există o soluție sau că cealaltă persoană se va întoarce la tine, nu vei reuși să treci peste despărțire.

Evită complet contactul

Dacă despărțirea este recentă, este normal să vrei să rămâi în legătură cu fostul partener, pentru a afla cum se descurcă. Cu toate acestea, lipsa contactului, cel puțin în primele luni, este esențială.

Evită să te întâlnești cu partenerul, să discuți cu el și să ai orice fel de contact. De asemenea, nu trebuie să te uiți la fotografii sau conversații vechi sau să verifici activitatea online a acestuia.

Trebuie să-ți obișnuiești creierul cu absența partenerului. Dacă vei continua să-i cauți prezența fizică sau simbolică, vei continua să hrănești și să întărești vechile conexiuni neuronale. Părăsește curentul hormonal pe care l-a produs relația.

Dă un nou sens celor întâmplate

De multe ori, devenim obsedați de fostul partener, deoarece considerăm copleșitor să acceptăm faptul că tot timpul, energia și iluziile investite au fost în zadar. Nimănui nu-i place să simtă că a eșuat.

De aceea, este important să schimbăm modul în care percepem ceea ce s-a întâmplat și să ne amintim că fiecare experiență pe care o avem ne îmbogățește. Prin urmare, totul are o semnificație, chiar dacă relația s-a încheiat.

Femeie care nu știe că nu este bine să te gândești la fostul
Verificarea în permanență a profilului fostului pe rețelele de socializare este unul dintre semnele ce arată că obsesia față de fostul este reală.

Concentrează-te asupra ta

În cele din urmă, concentrează-te asupra ta. Cel mai sănătos lucru este să ai grijă de propria persoană și de celelalte domenii ale vieții. Acest lucru este adevărat chiar și atunci când ești într-o relație. Totuși, nu se întâmplă adesea și avem tendința de a ne concentra prea mult unul asupra celuilalt.

Când ne pierdem concentrarea asupra noastră, simțim un gol pe care nu știm cum să-l umplem. Cea mai bună alternativă constă în a ne dedica tot timpul și atenția nouă înșine. Reconectează-te cu tine și ai grijă de tine și de obiectivele tale.

Merită să nu te mai gândești la fostul

Prevenirea obsesiei față de fostul partener nu este ușoară, mai ales atunci când suferim de o stimă de sine scăzută sau am avut o relație dependentă emoțional. Cu toate acestea, este o decizie pe care trebuie să o luăm și să o menținem pentru sănătatea noastră mintală și emoțională.

Singura persoană care va rămâne cu tine pentru totdeauna este, fără îndoială, tu. Așadar, acordă prioritate bunăstării proprii și concentrează-ți energia și resursele pe lucrul asupra propriei persoane. Fii recunoscătoare pentru timpul petrecut cu cealaltă persoană, iartă și acceptă noile experiențe și oportunități care vor veni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anguita Corbo, A. (2017). Propuesta de intervención para la dependencia emocional: superación de la dependencia tras la ruptura de la pareja (Master’s thesis).
  • Rangel, H. LA QUÍMICA DEL AMOR. Memorias Arbitradas de las IV Jornadas Científicas del Departamento de Ciencias Naturales, 15.
  • Burunat, E. (2016). AMOR: inicio y fin en el cerebro. RIDPSICLO1(1), 40.
  • Sandoval Rodríguez, A. L. La pérdida experimentada tras la finalización de una relación de pareja en el marco del enfoque sistémico.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.