Cum să plantezi ardei acasă cu succes
Plantarea ardeilor acasă este un mod de a fi în armonie cu natura, așa că vei alege să nu folosești substanțe chimice la cultivare. Vei obține rezultate bune, atât timp cât respecți câteva principii de bază. Așadar, cum poți să plantezi ardei acasă?
Primul lucru de care trebuie să ții cont este că cel mai important aspect pentru această plantă este reducerea riscului de dăunători. Nu uita că ardeiul are nevoie de cantități semnificative de nutrienți și căldură.
Cum să plantezi ardei acasă: materiale necesare
Deoarece există o mare varietate de semințe de ardei care diferă în ceea ce privește dimensiunea, culoarea și aroma, poți cumpăra tipul care îți place cel mai mult pentru a condimenta și a acompania mâncărurile. Iată de ce ai nevoie pentru a crește ardei acasă:
- Semințe de ardei la alegere
- Substrat pentru răsaduri
- Răsaduri
- Germinator electric (opțional)
- Sapă
- Stropitoare (opțional) cu o capacitate de aproximativ 15 litri și o circumferință de aproximativ 60 de centimetri
Instrucțiuni pas cu pas ca să plantezi ardei acasă
Ardeiul este o plantă sensibilă la frig, care ar trebui să fie semănată în aer liber târziu în primăvară. Astfel, vei reduce riscul ca vânturile reci să ajungă să-ți distrugă recolta.
1. Folosește un pat de semințe încălzit
În locurile în care temperatura este sub 26 grade Celsius, se recomandă utilizarea unui germinator încălzit. Trebuie așezat în interiorul casei, lângă o fereastră care primește soare. Astfel, vei proteja semințele de ardei de frig. Dacă locuiești într-o zonă caldă, utilizează un pat de semințe convențional.
2. Începe să semeni
Aranjează substratul sau solul fertilizat în patul de semințe și treci la introducerea a 3 sau 4 semințe per diviziune la o adâncime de 2-3 milimetri. Udă solul cu apă curată până când planta germinează, apoi alege răsadurile cele mai sănătoase. Evită să pui semințele prea apropiate. În caz contrar, vei încuraja dezvoltarea plantelor slabe care nu vor prospera.
Vezi și:
3. Soarele este cel mai bun aliat
După 8 până la 20 de zile după însămânțare, vei vedea că răsadurile de ardei încep să germineze. În acest moment, razele soarelui și ventilația sunt esențiale pentru a obține răsaduri de bună calitate. Planta de ardei are nevoie de iluminat zilnic.
4. Transplantare
Când apar primele două frunze și tulpina începe să devină mai puternică, este timpul să iei în considerare transplantarea într-un vas de dimensiuni mari sau în parcela din grădină, dacă ai una. Înainte de acest pas, trebuie să te asiguri că îmbogățești solul cu compost. În cazul în care ai o grădină nouă, asigură-te că noul sol are o temperatură de 18 grade Celsius. Dacă nu, răsadul de ardei poate muri.
5. Lasă spațiu între răsaduri
Odată ce plantele de ardei au atins înălțimea de 15 centimetri sau mai mult, cu 5 sau 6 frunze pe tulpină, ele trebuie să aibă o separare de 40 până la 50 de centimetri între ele. În acest fel, vor avea suficient spațiu pentru a se dezvolta. În cazul în care sunt crescute în ghivece, se recomandă câte unul pentru fiecare plantă.
6. Apă cu măsură
Excesul de apă dăunează multor plante, iar ardeiul nu face excepție. Excesul de apă afectează rădăcina, provocând sufocare în zonele compactate. Deci, deși este adevărat că trebuie uzi des ardeii, este esențial să ai un drenaj bun pentru a evita bălțile.
7. Așteaptă și apoi recoltează ardeii
După ce ai urmat acești pași, tot ce trebuie să faci este să aștepți ca ardeii să crească și să ajungă la dimensiunea și maturitatea potrivită pentru colectare manual.
Condiții fizico-chimice și sfaturi pentru plantarea ardeilor acasă
Dacă vrei să plantezi ardei, reține faptul că această plantă necesită substanțe nutritive, soare și apă. Citește mai departe pentru a afla mai multe detalii despre cultivarea ardeilor acasă!
Au nevoie de un loc care primește multă lumină solară
Cel puțin 6 ore pe zi de lumină solară. Temperatura adecvată pentru o bună germinare, înflorire și cultivare ulterioară variază între 20 și 26 de grade Celsius.
În cazul în care temperatura variază semnificativ noaptea, ar trebui să utilizezi o pătură termică care te va ajuta să păstrezi căldura în timpul perioadelor reci, precum și să protejezi plantele de ploaie și de posibilii prădători. Când vine vara, poți scoate răsadurile, fie în ghivece, fie în grădină.
Trebuie să acoperi cererea de nutrienți
Solanaceele sunt plante care necesită nutrienți pentru a da roade bune. Potasiul este un element care nu poate lipsi din îngrășământ, așa că încorporarea frunzelor de camfor îi poate crește nivelul în sol.
În plus, trebuie să reții că absorbția acestui mineral va fi esențială pentru a determina pigmentarea și calitatea ardeilor. Cererea de potasiu va crește treptat până la înflorire.
În același mod, azotul este o componentă foarte relevantă în primele etape ale culturii. Dar, spre deosebire de potasiu, cererea acestuia scade după recoltarea primelor legume. Plantarea pe un teren unde a crescut sezonul trecut mazăre este o idee bună pentru a acoperi nevoia de azot.
Fosforul, sulful și magneziul trebuie să facă parte din îngrășăminte, de aceea se recomandă opțiuni solide solubile și lichide.
Vezi și:
Ține cont de pH-ul solului
În ciuda faptului că această cultură rezistă la condiții de aciditate de până la 5,5 și în soluri nisipoase cu un pH apropiat de 8, este recomandat să măsori pH-ul solului, ținând cont că valorile optime ar trebui să fie cuprinse între 6, 5 și 7.
Apa carbogazoasă este o opțiune bună
Asigură-te că substratul este bine drenat, aerisit și pufos. Solul ar trebui să fie umed la atingere.
Un alt mod de a ști dacă planta necesită apă este să te uiți la frunze; dacă acestea sunt terne și pământul este, de asemenea, uscat, probabil că este nevoie de apă.
Apa carbogazoasă servește la înlocuirea acidului azotic. În plus, oferă solului acidificarea necesară și facilitează solubilitatea și absorbția corectă a nutrienților.
Într-o vară cu soare intens se recomandă udarea generoasă a plantei zilnic. Dacă nu este atât de cald, vei uda planta la fiecare 2 sau 3 zile. Apa carbogazoasă poate fi, de asemenea, intercalată cu apă naturală.
Poți să plantezi ardei acasă fără substanțe chimice
Plantând ardei, poți obține legume fără substanțe chimice. Deci, dacă alegi să folosești ghivece, pune pietre la bază și controlează umiditatea. În același mod, înainte de transplantare sau de mutarea ghiveciului în grădină, se recomandă aclimatizarea acestuia, expunându-l treptat la climatul extern.
Utilizarea aracilor sau a stâlpilor din lemn este o idee bună pentru a menține planta în poziție verticală. Acest lucru favorizează ventilarea și iluminarea. O altă practică ce te poate ajuta planta este copilirea, care crește grosimea tulpinii, optimizează circulația aerului și îmbunătățește calitatea ardeilor. Există multe modalități de tăiere care pot fi aplicate, dar este suficient să îndepărtezi părțile plantei care nu sunt vitale.
Ardeiul poate fi vecin cu usturoiul și varza, deoarece se înțeleg foarte bine. Cu toate acestea, nu poate fi asociat cu castraveți și nu poate împărți același spațiu cu feniculul și gulia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Monge-Pérez, José Eladio. “Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad del pimiento cuadrado (Capsicum annuum L.) cultivado bajo invernadero en Costa Rica.”
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.