Cum să răspunzi la o criză epileptică?
Scris și verificat de asistenta Maria Marin Garcia
Crezi sau nu, 3% din populație va suferi cel puțin o criză epileptică de-a lungul vieții. Prin urmare, epilepsia este o afecțiune destul de frecventă. De fapt, este a doua cea mai frecventă problemă neurologică ce trimite oamenii direct la camera de primiri urgențe. În acest articol, vei afla cum să răspunzi la o criză epileptică.
Epilepsia este o boală cerebrală cronică și netransmisibilă care afectează oameni de toate vârstele. Mai mult, în întreaga lume, aproximativ 50 de milioane de oameni suferă de epilepsie și aproximativ 80% dintre pacienți trăiesc în țări cu venituri mici și medii.
În continuare, îți vom explica ce este o criză epileptică și cum poate fi menținut bolnavul în siguranță până la terminarea crizei.
Ce este o criză epileptică?
Prin definiție, o criză epileptică este un set de simptome diverse. Unele pot trece neobservate, iar altele iau forma unor convulsii: contracții corporale generalizate cu pierderea cunoștinței. În mod curios, aceste simptome apar ca urmare a faptului că un grup de neuroni din creier decide să se activeze în același timp și să-și desfășoare activitatea în mod excesiv și anormal.
În general, există două tipuri de crize epileptice:
- Convulsii acute simptomatice (ASS). O leziune în afara sau în interiorul creierului cauzează acest tip de convulsii. Un traumatism cerebral, bolile cerebrovasculare, infecțiile cerebrale, febra, intoxicațiile sau un dezechilibru al nivelului de sodiu și zahăr în sânge pot provoca aceste convulsii.
- Convulsii neprovocate, cunoscute sub denumirea de epilepsie. Șase din 10 persoane care au convulsii suferă de epilepsie fără o cauză identificabilă.
Potrivit ILAE (Liga Internațională împotriva Epilepsiei), epilepsia este o tulburare cerebrală caracterizată printr-o predispoziție la crize epileptice cu consecințe neurobiologice, cognitive, psihologice și sociale. Cu alte cuvinte, oricare dintre noi poate avea o criză epileptică, dar nu toți vom dezvolta epilepsie.
Citește mai mult:
Tipuri de crize epileptice: semne și simptome
În primul rând, este necesar să știm că există două tipuri principale de crize epileptice: convulsii generalizate și convulsii cu debut focal.
Convulsii generalizate
Din păcate, activitatea anormală are loc în tot creierul și duce adesea la pierderea cunoștinței. Există mai multe motive care produc aceste crize:
- Convulsii de tip absență. Acestea apar, de obicei, la copii și tineri. Individul își pierde cunoștința pentru câteva secunde, fără nicio altă manifestare clinică. În acest interval, el nu răspunde și este deconectat de la mediul înconjurător. Nu leșină și nu are contracții musculare. Pur și simplu se oprește din ceea ce face și privește în față.
- Convulsii mioclonice. Acest tip de criză generalizată nu provoacă pierderea cunoștinței. Provoacă sacadări musculare la nivelul extremităților, de obicei la ambele mâini.
- Convulsii tonice. Acestea provoacă o singură contracție tonică bruscă. Corpul devine rigid ca o scândură. De asemenea, convulsia tonică provoacă pierderea cunoștinței.
- Convulsii tonico-clonice. Acestea sunt ceea ce numim în mod normal „criză epileptică”. În primul rând, există o fază de contracție tonică, care este urmată de scuturări musculare clonice. Apare întotdeauna pierderea cunoștinței. Adesea, pacientul își mușcă partea laterală a limbii și există relaxare sfincteriană. De obicei, aceste crize durează între unu și două minute, fiind urmate de o perioadă de câteva minute de confuzie.
Convulsii cu debut focal
În acest caz, activitatea anormală apare doar într-un grup specific de neuroni. Provoacă mai multe simptome în funcție de regiunea afectată, cum ar fi halucinațiile vizuale și olfactive și sacadările la nivelul unei singure mâini.
Cum să răspunzi la o criză epileptică?
Dacă ești martor la o criză epileptică, ar trebui să faci următoarele:
- Așază cu atenție persoana în cauză pe sol sau într-o zonă în care nu există obiecte dure sau ascuțite în jur. Ar trebui să-i sprijini capul pe ceva neted și plat.
- Apoi, întoarce persoana într-o parte pentru a-i îmbunătăți respirația.
- Slăbește obiectele care ar putea fi în jurul gâtului (cum ar fi cravatele sau eșarfele), deoarece ar putea fi periculoase în timpul contracțiilor.
- Nu încerca să imobilizezi persoana sau să-i împiedici mișcarea. Asigură-te că nu există nimic în jurul său care ar putea să o rănească.
- Rămâi cu persoana în cauză până când criza se termină.
Majoritatea crizelor epileptice nu sunt o urgență și se opresc de la sine. De aceea, este important să te asiguri că persoana nu poate fi rănită de obiecte din jur în timpul crizei. Cu toate acestea, este recomandat ca pacientul să raporteze ulterior medicului curant criza suferită.
Îți recomandăm:
Cum să nu răspunzi la o criză epileptică?
Dincolo de ceea ce ar trebui să faci în acest moment, este important să știi ce măsuri de precauție trebuie să iei pentru a evita să faci greșeli care pot complica evoluția pacientului. În primul rând, nu ar trebui să încerci manevrele CPR.
De asemenea, nu trebuie să ții persoana în timpul crizei epileptice, să-i introduci obiecte în gură sau să încerci să-i apuci limba. Cel mai bine este ca criza să aibă loc cu persoana întoarsă pe lateral și limba în aceeași poziție.
În cele din urmă, nu ar trebui să-i oferi persoanei hrană sau lichide imediat după criză, cel puțin nu înainte de a te asigura că pericolul a trecut.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Centro para el control y la prevención de las enfermedades. Primeros auxilios para las convulsiones | Epilepsia | CDC [Internet]. 2019. [citado 4 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.cdc.gov/epilepsy/spanish/primeros-auxilios.html
- Megiddo I, Colson A, Chisholm D, Dua T, Nandi A, Laxminarayan R. Health and economic benefits of public financing of epilepsy treatment in India: An agent-based simulation model. Epilepsia. 1 de marzo de 2016;57(3):464-74.
- ILAE. Welcome to the International League Against Epilepsy [Internet]. [citado 4 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.ilae.org/
- Fauser S, Cloppenborg T, Polster T, Specht U, Woermann FG, Bien CG. Genetic generalized epilepsies with frontal lesions mimicking migratory disorders on the epilepsy monitoring unit. Epilepsia Open. 2020;
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.