Cum să redai sănătatea părului după vacanța de vară
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Sănătatea părului după vacanța de vară necesită concentrare și angajament. Părul prezintă slăbiciune și este uscat din cauza expunerii constante la soare, apă de mare și clor din piscină. Odată cu încheierea sezonului estival, poți aplica tratamente complementare pentru a reda frumusețea părului.
Cum poate afecta soarele sănătatea părului?
Părul este o fibră cu mai multe straturi delicate, cum ar fi cuticula, alcătuită la rândul său din cheratina. Din cauza expunerii la soare, transpirație, clor și sare, aceste straturi sunt adesea deteriorate.
Aceștia sunt factori care uzează părul și împiedică nutrienții să ajungă la rădăcini.
Healthy Skin Foundation susține că apa sărată afectează părul, făcându-l fragil și casant. Razele ultraviolete induc o decolorare ce duce la uscăciune și slăbiciune.
La părul vopsit sau decolorat, daunele sunt mai grave. Filmul hidrolipidic tinde să se rupă și vârfurile se despică.
Cum să redați sănătatea părului după vacanța de vară
Părul deteriorat de soare necesită vitamine și măști hidratante care îl întăresc și pătrund în scalp. Puteți merge oricând la salon pentru a vă salva părul după vacanța de vară, dar îl puteți îngriji și acasă, economisind mulți bani.
Tundeți vârfurile
Tundeți vârfurile despicate pentru a scăpa de segmentul deteriorat. Dacă deteriorarea este foarte gravă, este indicat să tăiați mai mult din lungime
Ascultați sfaturile expertului, deoarece este posibil să aveți nevoie de un tratament profesional.
Recomandăm: Șampoane și măști naturale pentru detoxifierea părului
Utilizați o perie cu peri naturali
Tehnica pieptănării are foarte mult de-a face cu tipul de perie. Părul deteriorat are nevoie de peri moi pentru a nu se rupe.
Căutați perii din fibre naturale, deoarece sunt flexibile și descurcă fără a smulge părul. Acest tip de „dinți” ajută la masarea scalpului și la întărirea părului.
Reduceți expunerea termică
Placa și uscătorul de păr dăunează fibrei capilare. Folosiți aceste dispozitive cât mai puțin posibil. Când o faceți, nu uitați să folosiți un protector termic pentru păr și să setați temperatura cât mai jos.
Selectați produse fără chimicale
Produsele chimice, fixativele sau gelurile nu își au locul în procesul de recuperare a părului, deoarece tind să usuce firele. Este esențial să selectați produsele potrivite pentru tipul de păr.
Șamponul trebuie să fie blând, fără alcool sau componente iritante; balsamul ar trebui să hidrateze profund. Cosmeticele cu componente naturale oferă rezultate foarte bune.
Hidratați părul
Apelați la tratamente intensive, precum botoxul pentru păr. Acasă, întăriți procedura prin aplicarea de măști naturale adaptate particularităților părului. Rețetele ideale conțin ingrediente hrănitoare si hidratante, precum:
- Mierea
- Oul
- Aloe vera
- Avocado
- Uleiul de măsline
- Uleiul de migdale
Folosiți nutricosmetice
Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie sugerează completarea protecției împotriva soarelui cu aportul de fotoprotectoare sau nutricosmetice solare. Deși nu este un înlocuitor pentru protecția solară, minimizează deteriorarea pielii și părului.
Folosiți suplimente cu beta-caroten și biotină sau alimente care conțin aceste elemente.
Aplicați un exfoliant
Scruburile de păr curăță temeinic scalpul. Funcția acestor substanțe este de a elimina clorul și sarea rămase de la vizitele la plajă și piscină, precum și resturile de produse cosmetice.
Masați produsul pe scalp și clătiți bine cu apă. După această curățare, părul absoarbe mai bine șamponul, balsamul și tratamentele. Faceți exfolierea o dată pe săptămână sau la fiecare 15 zile.
Dacă aveți un scalp sensibil, consultați medicul dermatolog pentru a alege exfoliatorul potrivit.
Alegeți vopseluri naturale
Folosiți doar pigmenți vegetali pentru a revigora nuanța părului, întrucât nu conțin amoniac sau toxine.
Recomandăm: 5 măști naturale pentru un păr strălucitor și mătăsos
Dieta pentru sănătatea părului după vacanța de vară
Observatorul Școlii Alimentare evidențiază faptul că dietele echilibrate pot promova sănătatea părului. Consumați aminoacizi sulfurați, vitamina B6, zinc și fier. Lipsa acestora în organism afectează funcția sau structura părului. Acești nutrienți sunt furnizați de alimente precum cele enumerate mai jos:
- Lactate
- Ouă
- Pește
- Leguminoase
- Nuci
- Fructe crude
- Carne slabă
- Cereale integrale
Beți multă apă. Dacă adăugați suplimente, alegeți coenzima Q10, betacaroten, vitamina E și seleniu.
Date suplimentare pentru sănătatea părului după vacanța de vară
Pentru a recupera sănătatea părului, atunci când aplicați diverse produse sau tratamente, masați ușor scalpul pentru a activa circulația sângelui. Nu folosiți niciodată unghiile pentru a întinde șamponul sau orice alt produs; lucrați mereu cu vârfurile degetelor, mișcându-le în cerc. În caz contrar, puteți irita pielea.
În ceea ce privește timpul de acțiune al substanțelor, lăsați-le să stea minim 3 minute pentru a pătrunde în scalp sau firul de păr. La final, clătiți-vă bine cu apă caldă pentru a deschide cuticulele și terminați cu apă rece pentru a le sigila.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aizpún Ponzán M. También el pelo sufre con el sol. Fundación Piel Sana. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2018. https://fundacionpielsana.es/pelo/tambien-el-pelo-sufre-con-el-sol
- Beltrán de Heredia C. Nutrición y cuidado de la piel y el cabello. Observatorio de la Escuela de Alimentación. España; 2017. https://observatorio.escueladealimentacion.es/entradas/alimentacion-y-salud/nutricion-y-cuidado-de-la-piel-y-el-cabello
- Ramírez de Arellano A. Proteger la piel frente al sol por vía oral. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2012. https://aedv.es/proteger-la-piel-frente-al-sol-por-via-oral/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.