Logo image
Logo image

Cum să termini o prietenie toxică

4 minute
Când prieteniile nu sunt echilibrate și nu există reciprocitate între părțile implicate, este mai bine să le punem capăt. În acest articol, îți vom spune cum să închei o prietenie toxică.
Cum să termini o prietenie toxică
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

La un moment dat în viață, este posibil să fim nevoiți să punem capăt unei prietenii toxice, ceea ce nu este întotdeauna ușor. Dar când ne dăm seama că unele relații devin negative pentru propria noastră bunăstare, cel mai bun lucru de făcut este să acceptăm situația și să luăm atitudine. Așadar, cum poți să termini o prietenie toxică?

De multe ori, se întâmplă ca noi înșine să rezistăm și să evităm să încheiem prietenii negative. Uneori, în mod inconștient, rămânem aproape de persoanele greșite. În acest articol, vom vedea cum ar trebui să procedăm pentru a ne îndepărta de cei care nu ne oferă o prietenie adecvată.

Vezi și:

Prietenii toxici: cum să îi identifici

Caracteristicile unei prietenii toxice

Mai jos, vom examina o listă cu unele dintre principalele caracteristici ale unei prietenii toxice. Ideea este ca tu să poți recunoaște aceste comportamente în viața de zi cu zi. În acest fel, vei putea face diferența între prieteniile care merită păstrate și cele care nu. Să vedem despre ce este vorba!

1. Chiar dacă sunt cu tine, nu sunt cu tine

Prezența unei persoane nu implică neapărat companie. Uneori, atunci când facem planuri cu un grup de prieteni, ne simțim singuri. Prietenilor toxici nu le pasă de părerile sau preocupările tale; vor doar ca tu să fii cu ei și să accepți totul fără nicio întrebare.

2. Se concentrează asupra defectelor tale într-un mod disprețuitor

Prietenii ne ajută să realizăm ce aspecte trebuie să îmbunătățim, dar prietenii negativi se vor concentra asupra defectelor noastre într-un mod deloc constructiv. În acest fel, ne vor face să ne simțim rău și nu ne vor oferi nicio soluție.

3. Te vor face să te simți interogat

Unii oameni au tendința de a pune la îndoială comportamentul altora pe baza criteriilor personale, ceea ce nu este deloc empatic. Un prieten adevărat nu îți va judeca deciziile, dar le va înțelege și va avea o părere.

4. Te împiedică să fii în centrul atenției

Există prieteni care cer atenție constantă și, atunci când dintr-un anumit motiv atenția este îndreptată către tine, ei nu pot tolera acest lucru. Oamenii care nu le permit altora să afle în prim plan nu pot fi prieteni buni; cel puțin nu în modul corect.

5. Există o lipsă de coerență

Prietenii toxici nu sunt în concordanță cu discursul lor, iar acțiunile îi contrazic: de exemplu, acei oameni care spun că ne susțin în planurile noastre, dar, în același timp, evită să se implice în ele.

Acest lucru nu înseamnă că toți prietenii trebuie să facă parte din proiectele noastre personale, dar atunci când nu există coerență între vorbe și acțiuni, situația este confuză. În mod ideal, prietenii ar trebui să poată fi sinceri și să se exprime clar atunci când nu vor să facă parte dintr-un plan.

Cum să termini o prietenie toxică

Some figure

După ce am analizat cei mai comuni indicatori ai prieteniilor care nu aduc nimic pozitiv, este timpul să examinăm câteva modalități eficiente de a le lăsa deoparte, fără ca acest lucru să ne coste prea mult.

1. Învață să stabilești limite într-o prietenie toxică

Pentru a renunța la o prietenie care nu merită, este important să cunoaștem lucrurile pe care nu suntem dispuși să le negociem. În acest sens, atunci când vom avea o poziție fermă în ceea ce privește idealurile și principiile noastre, vom ști că este mai bine să ne îndepărtăm de cei care nu acționează după aceleași criterii.

2. Exprimă-te asertiv

Comunicarea asertivă este o resursă importantă pentru a scăpa de prieteniile toxice. Atunci când ne putem exprima deciziile în mod clar, ne simțim mai bine. Este vorba de a nu reprima nevoia de a te depărta.

Să te exprimi asertiv înseamnă, de asemenea, să te pui în locul celuilalt și să înțelegi că este posibil ca acesta să nu fie de acord cu decizia ta de a te distanța. Cu toate acestea, trebuie să fii ferm și să-ți respecți ideea. Va trebui să fii scurt, concis și respectuos atunci când îți explici motivele.

3. Descarcă-te înainte de a te distanța de prietenia toxică

Înainte de a vorbi cu prietenul de care vrei să scapi, este o idee bună să te descarci în fața altei persoane. Scopul este de a împiedica emoțiile să devină incontrolabile în timpul conversației și de a nu genera un conflict.

Some figure

4. Vizualizează momentul conversației

Vizualizarea presupune crearea de scenarii probabile în minte, similare cu cele care ar putea apărea în timpul conversației. În acest fel, vom fi mai puțin expuși la situații surpriză. Dacă menținem controlul în situații tensionate, putem rezolva lucrurile mai ușor.

5. Respectă opiniile celeilalte persoane

După cum am menționat, este probabil ca celeilalte persoane să nu-i placă decizia pe care am luat-o. Cu toate acestea, trebuie să fim fermi în abordare. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să-i forțăm pe alții să gândească așa cum o facem noi. Este important să accepți punctul de vedere al celuilalt.

Vezi și:

Toxicitatea emoțională: 7 semne

O prietenie toxică se poate schimba pentru a nu fi nevoit să o termini?

Nu întotdeauna este necesar să ne distanțăm de oameni; uneori relațiile pot fi îmbunătățite. O prietenie toxică poate înceta să mai fie toxică atât timp cât părțile implicate se pot respecta reciproc.

Nu trebuie să fii de acord tot timpul cu prietenii tăi, ci trebuie să accepți diferențele dintre voi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García Villar, C. “Las Amistades Peligrosas.” Radiologia 1 July 2016: 243–244. Radiologia. Web.
  • Franco, Jean, and Ariadna Molinari Tato. “Amistades Peligrosas.” Debate Feminista 44 (2011): n. pag. Debate Feminista. Web.
  • Brotfeld, Cristian, and Christian Berger. “El Rol de La Empatía y Apertura En La Intimidad de Las Amistades Adolescentes.” Revista de Psicología 29.2 (2020): n. pag. Revista de Psicología. Web.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.