Logo image
Logo image

Cum să tratezi anorgasmia feminină

4 minute
În majoritatea cazurilor, anorgasmia feminină poate fi soluționată, deoarece este legată de anumite probleme psihologice care pot fi tratate de specialiști. 
Cum să tratezi anorgasmia feminină
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Anorgasmia feminină este una dintre principalele disfuncții sexuale la femei, alături de lipsa apetitului sexual. Aceasta reprezintă incapacitatea de a atinge orgasmul, în ciuda stimulării, dorinței sau excitării din timpul actului sexual.

Principalele cauze ale anorgasmiei sunt de natură psihologică, deși, într-un procent redus din cazuri, poate fi vorba și despre anumite leziuni în zona genitală sau obiceiuri nesănătoase.

Deși unele persoane o consideră o boală, în realitate, anorgasmia feminină este o problemă funcțională care poate fi tratată cu ajutorul unui specialist. 

Din păcate, neputința de a ajunge la orgasm este încă un subiect tabu pentru mulți oameni. Drept urmare, diagnosticarea și tratamentul acestei probleme sunt îngreunate.

Pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm mai jos factorii care contribuie la dezvoltarea anorgasmiei, modalitățile de a o identifica și măsurile pe care le poți lua pentru a o trata.

Care sunt cauzele anorgasmiei feminine?

Some figure

În cazul femeilor, pot exista atât factori interni, cât și externi care le împiedică să simtă plăcere în timpul actului sexual. În mai bine de 90% dintre cazuri, anorgasmia feminină este pusă pe seama unor factori psihologici și emoționaliNumai în 5% dintre cazuri cauzele sunt de natură fizică.

Totodată, neputința de a atinge orgasmul poate ține de lipsa informării și a educației sexuale. Iată care sunt, mai exact, posibilele cauze ale anorgasmiei:

  • Traume sexuale
  • Stres, griji și sentimentul de vinovăție
  • Dezinteres sau probleme în relația cu partenerul
  • Teamă sau rușine vizavi de întreținerea raportului sexual
  • Utilizarea excesivă a medicamentelor împotriva hipertensiunii
  • Administrarea de antidepresive sau anticoncepționale
  • Confuzie în privința identității sexuale
  • Menopauză
  • Consum excesiv de droguri

Cum poate fi identificată anorgasmia feminină?

Anorgasmia poate fi de 5 feluri, în funcție de simptomele și situațiile care duc la dezvoltarea sa:

  • Primară: Când o femeie nu a avut niciodată orgasm, chiar dacă s-a masturbat sau a făcut sex.
  • Secundară: Când o femeie își pierde brusc abilitatea de a atinge orgasmul, chiar dacă până în acel moment nu a avut probleme de acest gen.
  • Absolută: Când nicio circumstanță și nicio metodă nu îi oferă plăcere.
  • Relativă: Când o femeie poate ajunge la orgasm numai printr-un anumit tip de stimulare, adică numai vaginală sau numai clitoridiană, de exemplu.
  • Situațională: Când orgasmul se produce numai în anumite situații.

Cum se poate trata anorgasmia feminină?

Chiar dacă este indicat să apelezi la un specialist pentru a afla cum să procedezi în această situație, câțiva pași simpli te pot ajuta să rezolvi problema. 

Explorează-ți propriul corp

Some figure

Este foarte important să te bucuri de câteva momente de intimitate în care să îți explorezi corpul fără teamă pentru a afla ce îți place și ce nu.

Privește-te goală în oglindă. Acceptă-te așa cum ești și stimulează acele părți ale corpului care crezi că ți-ar oferi plăcere. Acest obicei îți va întări încrederea în tine și stima de sine și te va ajuta să îți descoperi zonele erogene pentru ca actul sexual alături de partenerul tău să îți aducă satisfacția dorită.

Spune „da” preludiului

Sexul nu se limitează numai la penetrarea în sine. De multe ori, anorgasmia este cauzată de rutina în dormitor. 

Încearcă lucruri noi alături de partenerul tău. Bucură-te de mângâieri, jocuri și alte tipuri de preludiu care te excită.

Folosește un lubrifiant

Some figure

Chiar dacă lubrifiantele nu „vindecă” anorgasmia feminină, acestea pot contribui la intensificarea plăcerii din timpul actului sexual.

În ziua de azi, se găsesc numeroase produse special create pentru a contribui la atingerea orgasmului. Aceste instrumente relaxează mușchii vaginali și oferă diverse senzații care te ajută să ai orgasm.

Fă exerciții fizice în mod regulat

Exercițiile care întăresc pelvisul și organele sexuale sunt de mare ajutor atunci când vine vorba despre anorgasmie și alte disfuncții sexuale. Acestea îmbunătățesc performanțele sexuale și te ajută să te relaxezi în timp ce te apropii de orgasm.

În plus, exercițiile fizice contribuie la combaterea stresului și a anxietății, doi factori emoționali asociați anorgasmiei feminine.

Renunță la gândurile negative

Some figure

Dacă te lași pradă gândurilor negative sau frustrărilor, poți întâmpina obstacole în obținerea plăcerii sexuale. Chiar dacă nu este ușor să renunți la ele, este important să ai mintea limpede pentru a-ți atinge obiectivul.

Lasă deoparte teama, rușinea și convingerile false pentru a te bucura cu adevărat de momentele intime alături de partenerul tău și a atinge orgasmul.

Ești pregătită să tratezi anorgasmia feminină? Informează-te, ține cont de recomandările noastre și mergi la medicul ginecolog.  


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • West SL, Viniloor LC, Zolnoun D. A systematic review of the literature on female sexual dysfunction prevalence and predictors. Ann Rev Sex Res. 2004;15: 40-172.
  • Cabello-Santamaría F. Disfunciones sexuales femeninas. En Cabello F, Lucas M, editores. Manual Médico de Terapia Sexual. Madrid: Psimática; 2012.
  • Castañeda Sánchez O, Flores García E, López del Castillo Sánchez D, Cortés Gil H. Anorgasmy prevalence in women attended at Familiar Medicine Unit no. 1 in Obregon, Sonora, Mexico. Ginecol Obstet Mex.
    2005; 73: 525-30.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.