Cum scăpăm de mirosul de pipi de la pisici
Felinele sunt animale care se remarcă prin independență și igienă. Cu toate acestea, există diferite motive pentru care pot urina în afara litierei. Atât în aceste cazuri, cât și pentru a menține așternutul curat, este important să eliminați rapid mirosul de pipi de la pisici.
Nu este doar o chestiune de estetică sau de igienă. Dacă pisicile urinează în spații nepotrivite care nu sunt curățate, este foarte probabil ca acestea sa repete acțiunea. Problemele de anxietate, stresul sau afecțiunile tractului urinar sunt cauza acestui comportament.
Diferite sectoare ale locuinței, precum covoarele, mobilierul și chiar patul, pot fi afectate. Eliminarea mirosului de pipi de la pisici este posibilă cu produse comerciale și, de asemenea, cu soluții naturale.
Motive pentru care pisica urinează în afara litierei
Credem adesea că pisicile efectuează această acțiune ca răzbunare asupra stăpânilor lor pentru o situație care nu le-a plăcut. Cu toate acestea, există și alte motive care pot fi mult mai grave, precum problemele de sănătate. Dacă comportamentul se repetă, trebuie excluse boli legate de tractul urinar.
De exemplu, pisicile pot avea diabet, hipertiroidism sau probleme cu rinichii. Când animalul are dureri, este posibil să le asocieze cu litiera, așa că încearcă să nu se mai întoarcă la ea. În acest caz, trebuie să mergeți la veterinar.
Vârstă și locație
Vârsta este o altă cauză. Dacă pisicile sunt foarte mici, motivul poate fi lipsa de experiență, lucru care se corectează cu timpul. Pe de altă parte, la vârsta adultă, pot apărea probleme legate de artrită, situație care îngreunează accesul la litieră.
În general, litiera nu trebuie amplasată într-un spațiu greu accesibil. Nu trebuie să stea prea departe de activitatea socială sau prea aproape de aparate zgomotoase, cum ar fi mașini de spălat rufe sau mașini de spălat vase.
Alte motive pentru mirosul de pipi de la pisici
Masculii urinează adesea pentru a-și marca teritoriul. Pe de altă parte, femelele o fac cu scopul de a se arăta disponibile pentru împerechere. Castrați masculii și sterilizați femelele după vârsta de 6 luni.
Alte motive, precum disputele teritoriale cu alte pisici sau situațiile de nemulțumire față de schimbările alimentare, pot duce la probleme de anxietate. Trebuie să identificați aceste cauze și, dacă este necesar, să consultați un specialist. Dacă există mai multe pisici în casă, fiecare are nevoie de propria litieră.
Citiți și: Copiii și pierderea animalului de companie
Ce cauzează mirosul puternic de pipi la pisici?
Urina oricărui animal are mirosuri puternice. Cu toate acestea, la feline putem distinge un anumit miros care afectează rapid igiena gospodăriei. Acest lucru apare din cauza mai multor factori:
- Timp: Este posibil ca pata de urină să treacă o vreme neobservată. Apare mirosul tipic cauzat de amoniac.
- Descompunere: Atunci când procesul de descompunere continuă, mirosul de pipi devine mai intens din cauza eliberării unui compus organic numit metil mercaptan sau metantiol.
- Vârstă: Este un factor agravant pentru miros. Cu cât animalul este mai în vârstă, cu atât rinichii lui funcționează mai puțin eficient.
- Hormoni: Masculii necastrați urinează cu mai mult testosteron. Acest detaliu înrăutățește mirosul.
- Materiale: În funcție de suprafața pe care urinează, mirosul poate fi mai slab sau mai puternic.
Cum scăpăm de mirosul de pipi de la pisici
Eliminarea mirosului puternic de urină de la animalul de companie este posibilă cu diferite produse, atât comerciale, cât naturale. În general, sunt soluții lichide diluate în apă, așadar este indicat să folosiți mănuși de latex pentru aplicarea acestora.
Lămâie și bicarbonat de sodiu
Este o soluție de casă. Se diluează 2 linguri de bicarbonat de sodiu în apă și lămâie și se aplică pe pată cu o cârpă. Puterea abrazivă a produsului acționează asupra bacteriilor care provoacă mirosul urât.
Peroxid de hidrogen, bicarbonat de sodiu și săpun
O alta soluție eficientă este combinarea acestor 3 ingrediente într-un recipient. Cantitatea de bicarbonat și peroxid de hidrogen trebuie să fie similară.
Detergent pe bază de enzime
Pentru suprafețele din țesătură sau piele naturală, cum ar fi covoarele, saltelele și chiar canapeaua, un element util este detergentul pe bază de enzime. Deși este un produs comercial, este ușor de găsit în orice magazin de curățenie. Proprietățile sale descompun și evaporă acidul uric care generează mirosul de pipi de pisică.
Detergent
O altă soluție pentru a scăpa de mirosul de pipi de la pisici este detergentul activ. Amestecarea cu apă și aplicarea pe pata de urină cu un burete este procedura recomandată. Frecați cu mișcări circulare.
Oțet alb
Acest produs diluat în apă, este recomandat pentru urina de pe anumite suprafețe. De exemplu, este util pentru pereți și podelele, deoarece neutralizează mirosul. Deși parfumul oțetului este puternic, în timp dispare.
Evitați amoniacul
Este important să evitați agenții de curățare cu amoniac dacă scopul este să eliminați mirosul de pipi de pisică. Urina conține și ea amoniac, așa că pot apărea efecte suplimentare. În plus, animalul poate fi atras de parfum și se poate întoarce pentru a-și face din nou nevoile.
Tehnici de eliminare a mirosului de pipi de la pisici
Dacă pisica a urinat pe covor, îndepărtați cât mai mult lichid cu hârtie absorbantă. Apoi, clătiți zona cu apă curată, uscați-o și aplicați soluția pe bază de enzime. Lăsați-o să acționeze 15 minute și uscați locul. Acoperiți zona un timp pentru a preveni întoarcerea animalului.
Dacă lichidul sau mirosul a intrat în pardoseală, îndepărtați acea parte a covorului. Pentru pernele de pe canapea, pernele clasice și saltele, procesul este similar. În acest din urmă caz, pentru uscare trebuie folosite mai multe prosoape. Întrucât este spațiul în care dormim, este esențial ca igienizarea să fie completă și eficientă.
Pentru haine și cearșafuri, aplicați tehnici cu bicarbonat de sodiu sau oțet alb. În principiu, clătiți cu apă rece, atât manual, cât și în mașina de spălat. Cu cât urina este îndepărtată mai repede, cu atât mai bine.
Citiți și: Frica de animale la copii: ce este de făcut?
Litiera
Chiar dacă animalul urinează în spațiul indicat, este important să mențineți curățenia generală a așternutului. În acest fel, se evită acumularea de bacterii și se reduce la minim mirosul de pipi de pisică.
Dacă este necesar, efectuați schimbări zilnice de nisip și curățări profunde săptămânale. După spălare cu apă și săpun, lăsați litiera să se usuce și așezați un strat de rumeguș de pin care să acționeze ca absorbant. La final, completați cu nisip sau sepiolit nou.
Aspecte de evitat atunci când curățați mirosul de pipi de la pisici
Este obișnuit să facem greșeala de a certa animalele de companie atunci când au într-un comportament nedorit. Această atitudine nu este recomandată pentru problema urinei la pisici; poate chiar să înrăutățească situația. Este mai bine să îi oferiți spațiul adecvat și o cutie curată pentru a-și face nevoile.
Animalul trebuie condus înapoi la așternut. Este de preferat să se evite utilizarea aburului sau a căldurii în zonele afectate de urină, deoarece acestea pot fixa pata.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mangas J, Ferrari HR. Relación humano-gato doméstico en el hogar y su impacto en el bienestar animal . RevPsi [Internet]. 27 de septiembre de 2021 [citado 23 de noviembre de 2021];:132. Disponible en: https://doi.org/10.24215/2422572xe132
- Calle Saldarriaga, Juliana, Manejo comportamental de un felino con eliminación inadecuada/ Reporte de caso. Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia [Internet]. 2007;2(1):35-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=321428097004
- Brousset Hernández-Jáuregui, Dulce Ma., Galindo Maldonado, Francisco, Valdez Pérez, Ricardo A., Romano Pardo, Marta, Schuneman de Aluja, Aline, Cortisol en saliva, orina y heces: evaluación no invasivaen mamíferos silvestres. Veterinaria México [Internet]. 2005;36(3):325-337. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42336308
- Del-Ángel-Caraza, Javier, Pérez-García, Carlos César, Quijano-Hernández, Israel Alejandro, Mendoza-López, Claudia Iveth, Diez-Prieto, Inmaculada, Martínez-Castañeda, José Simón, Xantinuria: una causa rara de urolitiasis en el gato. Veterinaria México [Internet]. 2012;43(4):317-325. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42325501005
- Meléndez Samó, Liza M., EL VÍNCULO HUMANO-ANIMAL Y SUS IMPLICACIONES PARA LA PSICOLOGÍA EN PUERTO RICO. Revista Puertorriqueña de Psicología [Internet]. 2014;25(2):160-182. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=233245622002