Cum se elimină petele de rășină de pe haine fără a le deteriora?
Petele de rășină apar pe haine după o zi în aer liber, deoarece este o substanță care este eliberată de unele plante. Este un mecanism de apărare împotriva insectelor și microorganismelor. Deși la prima vedere pare imposibil ca țesătura să arate din nou bine, există câteva trucuri pe care le putem aplica pentru a elimina petele de rășină.
Rășina este o substanță foarte lipicioasă. Pentru a o elimina, este esențial să acționați imediat ce ajungeți acasă. Cu cât trece mai mult timp, cu atât rășina pătrunde mai mult în țesuturi. De asemenea, înarmați-vă cu răbdare, deoarece procesul nu este unul simplu.
Precauții înainte de a începe
Înainte de a explica în detaliu diferitele modalități care există pentru a îndepărta această pată, dorim să trecem în revistă câteva aspecte care vă vor ajuta să vă protejați hainele. Este inutil să îndepărtați pata dacă distrugeți țesătura.
Încercați să utilizați doar produse naturale. Substanțele chimice artificiale pot deteriora îmbrăcămintea în timpul procesului.
Identificați corect materialul: bumbac, mătase, lână sau fibre sintetice. Fiecare dintre aceste țesături necesită o abordare diferită și îngrijire specială. Cel mai bine este să citiți eticheta articolului.
Când detectați pata, nu încercați să o îndepărtați cu o cârpă umedă și săpun, deoarece rezultatul va fi mai rău. Pata va pătrunde în mai adânc în țesătură.
Începeți procesul de curățare imediat ce ajungeți acasă. Rășina se va solidifica și va arăta ca un lipici.
Nu uitați să lucrați cu mănuși pentru a vă proteja mâinile.
Cum se elimină petele de rășină de pe haine aplicând căldură?
Căldura este o modalitate de a îndepărta această pată și este eficientă dacă rășina este proaspătă. Aplicați căldură folosind un uscător de păr de la 20 cm distanță. Mișcați uscătorul circular, astfel încât să nu ardă haina sau să răspândească pata.
Când rășina se înmoaie, folosiți un burete sau o cârpă umedă pentru a o îndepărta fără frecare. Repetați acest proces până când rășina dispare și rămâne doar pata. Apoi, puneți articolul în mașina de spălat.
O alta metodă este folosirea apei calde. În acest caz, scufundați zona pătată în apă fierbinte timp de câteva minute, până când rășina devine moale. Înainte ca apa să se răcească, frecați zona cu o perie cu peri moi sau un burete.
Descoperiți: Petele de deodorant de pe haine – 6 trucuri ca să le elimini
Modalități de a îndepărta petele de rășină cu frig
Dacă rășina s-a uscat deja, puneți haina în congelator, astfel încât substanța să se solidifice. Apoi, îndepărtați-o cu o perie sau o spatulă. Dacă haina este delicată, nu recomandăm această metodă.
Puteți aplica un cub de gheață pe pată. Amintiți-vă că oricât de mult ați îndepărta rășina, pata va persista, așa că trebuie să spălați haina manual sau în mașina de spălat.
Alte modalități de a îndepărta petele de rășină de pe haine
În continuare, vom detalia și alte modalități de a elimina această pată cu produse naturale și chimice.
Albuș de ou
Albușul de ou este recomandat pentru a îndepărta petele de pe hainele delicate, precum mătasea sau lâna. Puneți albușul pe pată și lăsați-l să acționeze câteva minute. Apoi, spălați articolul ca de obicei.
Bicarbonat de sodiu
Dacă haina pătată este deschisă la culoare, această tehnică poate da rezultate bune. Amestecați un strop de apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu pentru a forma o pastă. Aplicați pe pată și lăsați bicarbonatul de sodiu să acționeze cel puțin o oră. Apoi, spălați haina ca de obicei.
Ulei de măsline
Dacă alegeți această metodă, aveți mare grijă când aplicați uleiul de măsline pe pată. Dacă ajunge pe părțile curate ale hainelor, va fi dificil de îndepărtat mai târziu.
Puneți o cantitate mică de ulei pe pată și așteptați să-și facă efectul. După câteva minute, îndepărtați rășina cu o spatulă și continuați cu spălarea obișnuită. Dacă doriți, puteți freca pata cu o cârpă cu apă și săpun.
Acetonă
Vorbim deja despre un produs chimic destul de agresiv, care poate deteriora îmbrăcămintea, mai ales dacă este intens colorată sau delicată. Puneți acetonă pe o dischetă de bumbac și aplicați-o cu presiune pe pata de rășină. Apoi, spălați haina ca de obicei.
Alcool
Ca și acetona, vorbim despre o substanță chimică agresivă, deși foarte eficientă. Aplicați alcoolul doar pe articole de îmbrăcăminte deschise la culoare, care nu se pot decolora. Umeziți un tampon de vată cu alcool și apăsați pe rășină până când aceasta dispare.
Descoperiți și: 8 trucuri pentru a elimina petele de cremă de pantofi de pe haine
Cu răbdare, puteți elimina petele de rășină de pe haine
Sperăm că veți aplica unele dintre aceste metode pentru a îndepărta petele de rășină de pe haine. Țineți întotdeauna cont de tipul de țesătură înainte de a alege soluția potrivită.
Blugii nu se curăță la fel ca o bluză de mătase sau un pulover din lână. Dacă aveți îndoieli, încercați metoda aleasă pe o parte ascunsă a articolului pentru a vedea cum reacționează materialul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- LAGO, J., FERNÁNDEZ, J., & DÍAZ, D. (2005). minimización de los residuos provenientes de la regeneración de las Resinas de las Plantas Desmineralizadoras del crp-amuay. Revista de la Facultad de Ingeniería Universidad Central de Venezuela, 20(4), 43-54.
- Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
- López-Rodríguez, M., & MARTÍN-MARTÍN, C. (1996). Historiografía de plantas con esencias y resinas de uso en veterinaria (s. XVI-XIX). Ars Pharmaceutica (Internet), 37(2), 261-292.
- Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.