Cum scoateți ceara de pe haine, podele și mobilier?
 

Cum scoateți ceara de pe haine, podele și mobilier?

Aveți pete de ceară de lumânare pe haine sau pe mobilă? Vă spunem cum să le scoateți!
Cum scoateți ceara de pe haine, podele și mobilier?

Ultima actualizare: 21 ianuarie, 2023

Îndepărtarea cerii de lumânare este esențială pentru a preveni petele. Deși ceara pare să se impregneze în materiale, există câteva trucuri simple pentru a o elimina. Descoperiți cum să scoateți ceara de pe haine, podele și mobilier!

De ce ceara topită este o problemă? În general, oamenii sunt deranjați de aspectul inestetic al unui obiect impregnat cu ceară și nu sunt conștienți de reacțiile pe care contactul cu acest element le poate provoca.

Lumânările arată frumos, sunt decorative și miros delicios. Cu toate acestea, trebuie să fim precauți, chiar și după utilizare. Este important să învățăm cum să curățăm urmele de ceară.

Ce este ceara de lumânare?

Ceara este o substanță solidă care se topește ușor, de origine vegetală, animală sau minerală. Ceara este maleabilă și nu este solubilă în apă. Are multiple utilizări; una dintre cele mai comune este fabricarea lumânărilor.

Dincolo de forme, culori și mirosuri, lumânările au un fitil și un combustibil, care în acest caz este ceara (poate fi și grăsime sau parafină). Parafina este cea mai utilizată ceară datorită asemănării sale cu secreția albinelor.

Potrivit Asociației Naționale pentru Lumânări, ceara de calitate are o ardere curată și sigură datorită amestecurilor folosite de producători. Totuși, una dintre consecințele arderii unei lumânări este scurgerea cerii.

De ce este important să scoateți ceara de pe haine, podele și mobilier?

În afară de aspectul inestetic al textilelor, al pardoselilor sau al mobilierului pătat cu ceară, trebuie să eliminați acest material pentru a evita problemele de sănătate. Ceara topită și lipită pe suprafețe poate fi atinsă ușor. Dacă cineva este alergic la ceară, poate avea o reacție neplăcută la atingerea materialului, așa cum a raportat Medline Plus.

Efectele includ următoarele:

Dacă suferiți de alergii, este necesar să îndepărtați ceara cu mănuși.

Alergie la ceară
Dacă aveți antecedente de alergii cutanate, aveți grijă când manipulați ceara.

Cum scoateți ceara de pe haine, podele și mobilier?

În perioada Crăciunului, lumânările tind să fie folosite ca parte a decorațiunilor. Sunt așezate lângă mobilier, pe rafturi sau în locuri în care completează decorațiunile. Măsurile de siguranță recomandate de Asociația Latino-Americană a Producătorilor de Lumânări sunt esențiale.

Este aproape inevitabil ca ceara să nu păteze obiectul pe care ați așezat-o. În plus, atunci când o mișcați, o picătură poate cădea pe haine, pe covor sau pe mobilier.

Verificați instrucțiunile producătorului înainte de a încerca orice metodă de curățare. Este posibil să existe sfaturi specifice. Dacă nu există, folosiți următoarele trucuri.

Nu atingeți niciodată ceara dacă este fierbinte! Sfatul de bază pentru îndepărtare este să așteptați până se răcește.

Răzuirea uscată

Răzuirea cu marginea unui card de plastic sau a unui cuțit este eficientă atunci când ceara se află pe îmbrăcăminte sau pe mobilier. Nu frecați fibrele, deoarece va deveni mult mai greu de scos.

Terebentina

Spiritul alb sau terebentina este un produs format din solvenți, folosit adesea în industria curățării chimice, așa cum afirmă Administrația Națională a Combustibililor, a Alcoolului și a Cimenturilor. Acesta se folosește pentru curățarea cerii de lumânare de pe podele de vinil, ștergând cu o cârpă ușor înmuiată.

Deoarece aceasta este o substanță chimică puternică, nu uitați să vă protejați mâinile și să purtați o mască. Arhivele Argentiniene de Dermatologie subliniază faptul că dermatita cauzată de ceară este rară, dar posibilă.

Căldura

Căldura este resursa potrivită pentru a îndepărta ceara topită de pe podea. Una dintre modalități este să umeziți zona cu puțină apă fierbinte pentru a dizolva ceara. Apoi, curățați-o cu apă și săpun.

Un alt sfat este folosirea uscătorului de păr. Setați nivelul maxim de căldură și puneți jetul de aer direct pe zona pătată, până când ceara devine lichidă. Pe măsură ce se transformă, ștergeți-o cu o cârpă.

Fierul de călcat ajută la îndepărtarea cerii de pe îmbrăcăminte, fețe de masă și alte produse textile. Procedura consta în acoperirea cerii cu prosoape de hârtie absorbante și călcarea la nivel de temperatură mediu, schimbând hârtia pe măsură ce se îmbibă.

Nu folosiți hârtie colorată, deoarece temperaturile ridicate vor face ca vopseaua să se transfere pe țesătură.

Temperatura scăzută

Ceara de lumânare înghețată poate fi îndepărtată ușor, deoarece temperatura scăzută o întărește și simplifică eliminarea. Dacă ceara a pătat o bucată mică de material textil sau un obiect de dimensiuni reduse, îl puteți introduce în congelator. Apoi, răzuiți ceara.

Dacă aveți o piesă de mobilier pătată cu ceară, aplicați cuburi de gheață învelite într-o cârpă. După o oră, ceara se va curăța fără probleme. Dacă rămân bucăți, apelați la răzuire.

Gheața pusă în pungi de plastic și frecată pe ceara de pe covoare este un pas premergător spălării. Puneți covorul să se usuce la soare și aspirați-l pentru a-l curăța complet.

Detergenții speciali

Detergenții ajută la îndepărtarea cerii de pe podelele din ceramică, ciment și gresie. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să o răzuiți. Apoi, spălați cu un amestec de apă și detergent.

Spălatul rufelor pătate cu ceară în mașina de spălat este un truc util pentru îndepărtarea reziduurilor, după răzuire sau congelare.

Lumânări topite cu ceara cursă pe masă
Se întâmplă adesea ca ceara să ajungă pe mobilier sau pe fața de masă.

Agenții de curățare

Spray-urile de curățare multifuncționale sau lichidele de curățare a tapițeriei sunt ideale în acest scop. Pulverizați detergentul pe ceară și ștergeți cu un burete sau o cârpă din microfibră umezită cu apă.

Oțetul sau alcoolul

Ambele lichide sunt eficiente atunci când ceara care trebuie îndepărtată este destul de veche. Oțetul alb și apa, în părți egale, funcționează pe podelele din vinil și lemn. Ștergeți cu o cârpă.

Alcoolul îndepărtează ceara încăpățânată de pe țesături. Rețeta include două părți de alcool izopropilic la două părți apă. Frecați cu un prosop și clătiți cu apă rece. Procedura se repetă până la curățarea completă.

Sfat bonus: reciclați ceara de lumânare pe care reușiți să o îndepărtați

Ceara de lumânare care rezultă din răzuire este utilă în bricolaj. Colectați produsul într-un borcan de sticlă și folosiți-l la nevoie. Puteți recicla ceara prin topirea ei și adăugarea unui fitil pentru a crea o altă lumânare. De asemenea, puteți folosi ceara reciclată pentru a unge balamalele ușilor sau ca ștampilă vintage pentru scrisori.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.