Cum se îngrijesc bijuteriile din aur
Multe dintre bijuterii sunt din aur și trebuie să știi să ai grijă de aceste obiecte. Este un material cu un aspect frumos și rezistență excelentă în timp. Descoperă cum se îngrijesc bijuteriile din aur!
Se obișnuiește ca aurul să fie folosit în verighete, cercei, brățări, coliere și altele. Deși se uzează greu, este necesar să ai anumite obiceiuri pentru a-l conserva bine. În acest articol, îți spunem cum se îngrijesc bijuteriile și accesoriile din aur.
O publicație intitulată Aur: tot ce trebuie să știi în 100 de întrebări indică faptul că cele mai vizibile caracteristici sunt strălucirea, maleabilitatea și ductilitatea. De asemenea, subliniază că aurul nu oxidează, nu se descompune și nu suferă de coroziune. Din acest motiv, este atât de dorit în diferite industrii.
Cum se îngrijesc bijuteriile din aur
Deși aurul este un metal foarte rezistent, nu înseamnă că nu necesită o anumită îngrijire pentru a-l face să arate mai bine în timp. De fapt, dacă este îngrijit corespunzător, își poate păstra proprietățile mult timp.
Nu-l purta la piscină și la duș
Clorul este unul dintre cei mai mari dușmani ai aurului, deoarece îl face tern. Din acest motiv, ori de câte ori intri într-o piscină sau o cadă cu hidromasaj, este indicat să-ți scoți bijuteriile.
La fel, este indicat ca atunci când intri la duș să eviți să porți bijuteriile din acest material. Săpunurile și alte substanțe chimice pot crea, de asemenea, un aspect mat.
Ține-l separat
Aurul este un metal moale, adică poate suferi lovituri, zgârieturi și deteriorarea texturii. Din acest motiv, este esențial să îți depozitezi bijuteriile în așa fel încât să nu intre in contact cu alte metale sau obiecte care pot cauza acest tip de daune.
Fă-l să strălucească
În funcție de tipul de bijuterie și de utilizare, poți stabili rutine periodice pentru lustruire și îngrijire. De exemplu, o dată pe semestru. Poți folosi o cârpă din piele de capră pentru a freca foarte bine bijuteria din aur. Este esențial să nu utilizezi alt tip de țesătură, mai ales dacă are o textură aspră.
Există și cârpe speciale pentru lustruirea bijuteriilor. În cazul în care este un accesoriu scump sau foarte fin, mergi la un bijutier specializat pentru a face întreținerea piesei.
Evită să utilizezi pastă de dinți sau bicarbonat de sodiu
Aceste două substanțe sunt menționate în multe articole pentru a face aurul să strălucească. Cu toate acestea, nu sunt cele mai bune opțiuni.
Într-adevăr, funcționează bine pentru a lustrui sau a repara rapid o piesă care este uzată sau neglijată, dar nu este recomandat să facă parte din rutina de îngrijire a aurului. Ambele substanțe pot atenua strălucirea bijuteriei. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate zgâria.
Încearcă și: 7 soluții pentru curățarea obiectelor din argint
Sfaturi pentru curățarea aurului
În cazul aurului, curățarea este simplă și trebuie făcută cu regularitate. Cel mai bine este să folosești apă călduță, o periuță de dinți cu peri moi și săpun neutru.
Este important să eviți excesul de săpun sau să aplici alte tipuri de substanțe care sunt corozive. Poți lăsa bijuteriile la înmuiat timp de jumătate de oră. În continuare, trebuie să freci foarte ușor cu periuța de dinți.
Este important să clătești bine. În cele din urmă, uscarea trebuie făcută cu o cârpă din microfibră sau piele de capră. Aceste materiale previn zgârieturile, ceea ce s-ar putea întâmpla cu un prosop tradițional sau cu hârtie.
Bijuteriile trebuie să fie ultimul lucru adăugat
Loțiunile, parfumurile, machiajul, fixativul, cremele și alte produse cosmetice pot murdări bijuteriile. Prin urmare, cel mai bine este ca bijuteriile să fie ultimul lucru pe care ți-l pui când pleci de acasă.
Dacă ții cont de acest sfat, alături de recomandările de îngrijire și curățare pe care ți le-am prezentat mai sus, îngrijirea aurului va fi o sarcină simplă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- El oro: todo lo que debe saber en 100 preguntas. (2014). Anglogold Ashanti. https://acmineria.com.co/acm/wp-content/uploads/2018/10/el_oro_pdf_final_baja_0.pdf
- Fernández, A. L. (s/f). METALES PRECIOSOS: EL ORO. https://helvia.uco.es/bitstream/handle/10396/6296/braco152_2007_11.pdf?sequence=1