Logo image
Logo image

Cum se îngrijește buricul bebelușului

4 minute
Cel mai bun mod de a avea grijă de buricul unui nou-născut este să nu intervii în acest proces natural. Pur și simplu trebuie să urmezi câteva măsuri de igienă de bază și să păstrezi zona uscată.
Cum se îngrijește buricul bebelușului
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Modul de îngrijire a buricului unui nou-născut este un motiv frecvent de îngrijorare, în special în rândul părinților care se află la primul copil. Cu toate acestea, nu este nevoie să-ți faci griji. Tot ce trebuie să faci este să aplici anumite îngrijiri de bază, astfel încât restul de cordon ombilical să se detașeze și să se vindece fără probleme. Așadar, cum se îngrijește buricul bebelușului?

Atunci când un bebeluș este în interiorul uterului, acesta primește toată nutriția de care are nevoie prin cordonul ombilical. Odată ce s-a născut, medicul taie cordonul ombilical, deoarece acesta nu mai are niciun rost. Un ciot mic de cordon ombilical rămâne atașat de corpul bebelușului. Acesta se usucă încet până cade, lăsând în urmă cicatricea pe care o cunoaștem sub denumirea de buric.

Îngrijirea buricului unui nou-născut implică prevenirea oricărui tip de infecție. Tot ce trebuie să faci este să practici o igienă adecvată și să iei măsuri preventive simple pentru a evita infectarea. În doar două sau trei săptămâni, restul de ordon ombilical se va desprinde în mod natural.

Buricul unui bebeluș nou-născut

În momentul nașterii unui bebeluș, un medic sau o asistentă va tăia cordonul ombilical la aproximativ 4 centimetri de abdomenul copilului. Specialistul va folosi cleme homeostatice, a căror funcție este de a controla sângerarea. Restul cordonului ombilical va fi fixat cu cleme speciale din plastic.

Din acest moment, buricul nou-născutului începe un proces de autodistrugere. Pe măsură ce zilele trec, buricul se va usca, se va răsuci, va căpăta o culoare maronie și va cădea singur. Toate acestea au loc în termen de 8 – 10 zile. La bebelușii născuți prin cezariană, acest proces poate dura ceva mai mult.

Odată ce restul de cordon ombilical cade, lasă în urmă o rană care are nevoie de 3 – 5 zile pentru a se vindeca. În acest interval de timp, părinții trebuie să aplice îngrijiri speciale pentru a continua prevenirea infecțiilor sau a altor complicații. Odată ce rana se vindecă, nu mai este nevoie să-ți faci griji.

Citește și:

Gastroenterita la bebeluși: prevenire și tratament

Cum se îngrijește buricul bebelușului

Îngrijirea buricului unui nou-născut culminează atunci când zona este vindecată corect. Există multe mituri, credințe și jumătăți de adevăruri atunci când vine vorba de acest proces. În trecut, experții recomandau curățarea zonei cu 70% alcool, fie pe cont propriu, fie împreună cu un anumit antiseptic, cum ar fi clorhexidina.

Însă, diferite studii au demonstrat că acest lucru poate întârzia detașarea restului de cordon ombilical. Prin urmare, acest lucru este necesar numai atunci când bebelușii trăiesc în zone cu igienă redusă. În caz contrar, singura regulă de aur este ca părinții să păstreze buricul curat și uscat. Aceasta implică mai multe acțiuni de bază, cum ar fi următoarele:

  • Părinții și îngrijitorii ar trebui să se spele pe mâini înainte de a face baie nou-născutului sau de a-i schimba scutecul.
  • Nu scoate și nu trage de restul de cordon ombilical. Va cădea de la sine, atunci când va veni timpul.
  • Îți poți scălda bebelușul fără să-ți faci griji. Cu toate acestea, trebuie să usuci zona ușor și bine după baie.
  • Dacă zona buricului se murdărește cu urină sau fecale, spal-o cu un prosop și apă călduță.
  • Zona buricului unui nou-născut ar trebui să rămână neacoperită. Aceasta înseamnă că scutecul nu trebuie să calce peste restul de cordon ombilical.

Cum să cureți buricul unui nou-născut

Experții recomandă părinților să curețe buricul nou-născutului până când acesta se vindecă complet. Această procedură este simplă și ar trebui să aibă loc după baia bebelușului.

Urmează pașii de mai jos:

  1. După baia copilului, usucă-i ușor întregul corp.
  2. Spălă-ți bine mâinile cu apă și săpun.
  3. Udă un tifon steril cu un amestec de apă caldă și săpun neutru sau alcool dacă mediul nu este igienic.
  4. Curăță întreaga suprafață a buricului și a zonei înconjurătoare.
  5. Folosește un tifon curat nou pentru a usca bine zona.
  6. Nu utiliza produse din bumbac, mercurocrom sau iod.

Citește mai mult:

Dermatita atopică la bebeluși – îngrijire de bază

Some figure
Medicul sau asistenta va tăia cordonul ombilical după nașterea bebelușului, aplicând măsuri antiseptice.

Cum se îngrijește buricul bebelușului: la ce ar trebui să fii atent/ă?

Dacă după 20 de zile, rana nu s-a vindecat, poate exista o infecție numită omfalită. În acest caz, zona devine roșie și dură la atingere. În același timp, va exista o secreție simplă sau cu sânge și urât mirositoare.

Când restul de cordon ombilical cade, este normal să existe sângerări ușoare. Cu toate acestea, dacă sângerarea este puternică sau nu se oprește, atunci trebuie să aplici presiune asupra zonei cu tifon steril și să consulți rapid un medic.

Uneori, în cicatricea buricului, poate apărea o pată roșie cunoscută sub numele de granulom ombilical. Nu este nimic grav, dar merită o consultație la medicul pediatru.

Alteori, poate apărea o umflătură în buric, care este simptomul unei hernii. Acest lucru nu este grav și tinde să dispară în jurul vârstei de 2 sau 3 ani. De asemenea, poate rămâne o mică protuberanță în forma unei trompe de elefant, cunoscută sub numele de omuleț.

Indiferent de situație, medicul pediatru îți va spune ce măsuri trebuie să adopți pentru a te asigura că bebelușul este sănătos și fericit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gutiérrez, D., & ª José, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.