Cum se interpretează rezultatul unei spermograme
Rezultatul unei spermograme este interpretat de medicul care a solicitat pacientului acest test de analiză. Totuși, unii oameni ar dori să poată interpreta aceste informații în termeni generali.
Analiza materialului seminal, denumită și spermogramă, este o procedură prin care un tehnician de laborator obține o probă de material seminal pentru a analiza calitatea spermei pacientului și compoziția lichidului său seminal.
Rezultatele acestui test relevă multe lucruri despre fertilitatea masculină. Medicii solicită acest tip de analiză în urma unor consultații soldate cu suspiciunea de infertilitate masculină pe fondul lipsei de concretizare a unei sarcini. Aceștia analizează factorii feminini pe de o parte și factorii masculini pe de altă parte.
Este greu să interpretezi rezultatele unei spermograme izolate fără o pregătire adecvată. Testul de analiză este încadrat într-un context mai amplu care implică hormoni și genetică, pentru care există metode complementare specifice.
Macroscopia în rezultatul unei spermograme
Rezultatele macroscopice ale unei spermograme sunt determinate de aspectul vizual al materialului seminal. Acestea presupun cantitatea totală de material ejaculat, culoarea și vâscozitatea acestuia.
În medie, o ejaculare trebuie să depășească 1 1/2 mililitri în scopul fertilizării. Proba trebuie să se lichefieze natural după 20 de minute, fără intervenția biochimistului.
În ceea ce privește culoarea, transparența nu este un semn bun deoarece ar putea dezvălui prezența celulelor albe din sânge – o colorare normală variază de la gri la galben.
Vâscozitatea este un alt parametru care apare în rezultatul unei spermograme. Oamenii de știință o măsoară ca rezistență a firelor de material seminal care se formează artificial în eșantion. O situație problematică are la baza problemele prostatei, atunci când există o mare aderență.
Citește mai mult:
Microscopia spermogramei
Așa cum există factori macroscopici în ceea ce privește o spermogramă, există și factori microscopici. Interpretarea este mai complicată în cazul celei din urmă, deoarece oamenii de știință trebuie să măsoare parametrii biochimici, inclusiv:
- Mobilitatea. Biochimiștii trebuie să analizeze câți spermatozoizi se mișcă în total și dacă aceștia sunt suficient de rapizi pentru a ajunge în zona de fertilizare. Cel puțin 40% din eșantion ar trebui să se poată deplasa pentru a exista șansa de apariție a unei sarcini.
- Concentraţia. Aceasta este cantitatea de spermă din material seminal. Multe laboratoare o raportează ca număr de celule pe mililitru de material seminal. O valoare normală înseamnă minim 15 milioane.
- Forma. Sperma trebuie să aibă o morfologie normală pentru a fi considerată viabilă. Acest lucru se aplică oricărei celule din corp, iar sperma nu face excepție. Rezultatele unei spermograme stabilesc ce procent din eșantionul total corespunde celulelor care au o formă normală.
- Vitalitatea. Măsurarea acestui parametru variază în funcție de laboratoarele care efectuează testul.
Microscopia stabilește și câți spermatozoizi sunt în viață și câți morți. Mai mult de jumătate din eșantion trebuie să fie viu pentru a se putea obține o sarcină.
Rezultatul anormal al spermogramei
La sfârșitul rezultatului unei spermograme, găsim concluzia laboratorului în ceea ce privește proba. Oamenii de știință folosesc cuvinte tehnice specifice pentru a descrie starea materialului seminal pe care l-au primit și analizat.
Nu putem spune că aceasta este cea mai importantă parte a spermogramei, dar reprezintă informații importante pentru ca medicul să ia o decizie. Concluzia biochimistului ghidează diagnosticul medicului.
Dacă o spermogramă raportează azoospermie, nu a existat spermă în eșantion. În acest caz, situația este gravă și arată faptul că bărbatul nu produce aceste celule, ceea ce face ca fertilizarea să fie imposibilă.
În mod similar, raportul poate vorbi despre oligospermie. Acest lucru se întâmplă atunci când există un număr mai mic de spermatozoizi decât este necesar pentru fertilizare. În plus, chiar dacă există un număr adecvat, aceste celule ar putea fi imobile, ceea ce duce la astenozoospermie.
Necrospermia este o altă situație gravă care necesită investigații suplimentare. Aceasta este situația în care biochimistul găsește mai mulți spermatozoizi morți. Desigur, aceștia nu au vitalitate sau mobilitate.
Descoperă mai mult:
Acest test nu este concludent pe cont propriu
Interpretarea rezultatelor unei spermograme ar trebui să fie realizată de un profesionist, deoarece sunt necesare și alte metode complementare pentru a ajunge la un diagnostic. Este un subiect foarte delicat, iar o manipulare adecvată este esențială pentru a evita confuziile.
După obținerea rezultatului spermogramei, specialiștii trebuie să interpreteze datele în baza parametrilor considerați normali. Așadar, trebuie să-i permiți medicului să interpreteze rezultatul. Acesta va ști cum să acționeze în consecință, în funcție de contextul fiecărui caz individual.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tamayo Hussein, Sergio, and Walter Cardona Maya. “Evaluación del factor masculino mediante espermograma más práctico y económico.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 45.1 (2019): 164-168.
- Yanet, Jordan Pita, et al. “Relacion entre factores de riesgo y alteraciones en el espermograma de pacientes infertiles.” Cuba Salud 2018. 2018.
- Schempf, John, J. Bruce Redmon, and Joshua Bodie. “CLINICAL CHARACTERISTICS OF MEN WITH AZOOSPERMIA.” Endocrine Practice 25 (2019): 265-266.
- Dumont, A., et al. “Necrozoospermia: From etiologic diagnosis to therapeutic management.” Gynecologie, obstetrique, fertilite & senologie 45.4 (2017): 238-248.
- Montoya, Ana Isabel Toro. “Espermograma.” Medicina & laboratorio 15.03-04 (2009): 145-169.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.