Cum se pregătește fizic și psihic Carlos Alcaraz?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Carlos Alcaraz este al doilea jucător de tenis spaniol în clasamentul mondial. În acest moment, el participă la ATP Masters 1000 în Madrid. De când s-a remarcat pe scena sportivă, tânărul nu a încetat să culeagă succese profesionale și să câștige titluri grație transformării sale fizice.
La început, avea o siluetă zveltă, dar cu timpul și dăruirea pentru sport, a ajuns să aibă mușchi incredibili. Vă spunem în ce constă munca din spatele acestor rezultate, nu doar la nivel fizic, ci și mintal.
În ce constă pregătirea fizică a lui Carlos Alcaraz?
Carlos Alcaraz este originar din El Palmar, un district din regiunea Murcia, Spania. La doar 19 ani, s-a impus drept unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume și unul dintre cei mai râvniți bărbați, deși nu a fost întotdeauna așa.
Atingerea vârfului carierei l-a costat mult efort fizic și psihic.
A început să se antreneze la vârsta de 15 ani, alături de renumitul antrenor Juan Carlos Ferrero. An de an a devenit mai bun din toate punctele de vedere. Totuși, ceea ce a atras cel mai mult atenția este transformarea sa fizică.
Acest sportiv are o înălțime de 1,83 cm, conform site-ului oficial ATP.
Detaliile din spatele acestei transformări au ieșit la iveală în cadrul interviului pe care tânărul tenismen l-a acordat revistei Men’s Health, pe a cărei copertă a fost în 2022.
„Antrenează-te 100%”
Carlitos, așa cum preferă să fie numit, a declarat revistei că secretul din spatele succeselor sale este munca grea:
Singurul secret este să lucrezi și să ai grijă de fiecare detaliu în fiecare zi. Odihnește-te, mănâncă bine, antrenează-te 100%… Suma tuturor acestor elemente este cheia succesului și, sincer, în ultimii doi ani, am făcut totul mai bine ca oricând.
Antrenorul său a subliniat că fizicul jucătorului este rezultatul muncii asidue. Deși are o predispoziție genetică de a răspunde bine la antrenament, 80% este efort.
Practicarea unui sport complex precum tenisul, care necesită dezvoltarea unei tehnici sofisticate, are multiple beneficii pentru dezvoltarea musculară. Conform celor expuse în articolele științifice, tenismenii au o condiție fizică aerobă remarcabilă, cu un procent scăzut de țesut adipos.
Alături de o alimentație sănătoasă, acest lucru se traduce într-un corp zvelt. De asemenea, tenisul este asociat direct cu o structură osoasă mult mai densă.
Conform celor spuse de jucător, antrenamentul său include multe ore la sală. Pe scurt, îmbină aerobicul și forța.
Dietă sănătoasă
Un articol publicat în revista Clinical Nutrition and Hospital Dietetics explică faptul că performanța optimă a sportivilor depinde de o abordare nutrițională adecvată.
Un jucător de tenis are nevoie de carbohidrați, proteine, lipide (grăsimi) și apă. De multe ori, scăderea performanței este legată de epuizarea substraturilor energetice, deshidratare și oboseală.
Odihnă optimă
În formula câștigătoare a lui Carlos Alcaraz găsim o variabilă foarte importantă: odihna. Studiile au stabilit că sportivii au nevoie de mai mult somn decât restul populației. Acest lucru este legat de proprietățile reparatoare pe care le are somnul. Odihna înseamnă vindecare și sinteză de masă musculară.
Totuși, ținând cont de faptul că sportivii se deplasează adesea în alte țări pentru concursuri, aceștia au nevoie de strategii de promovare a odihnei. Tehnicile de igienă a somnului sunt foarte utile în această situație.
Citiți mai mult: Somnul odihnitor pentru sportivi: de ce este important?
Carlos Alcaraz, o minte exemplară
Carlitos este foarte tânăr și este deja în topul mondial, alături de mulți tenismeni mai experimentați, cum ar fi Rafael Nadal.
Alcaraz a mărturisit că încearcă să lucreze la controlul mintal, pentru că a ajuns să creadă că nu este suficient de bun pe teren. El subliniază că a rămâne concentrat pe tot parcursul jocului, evitând suișurile și coborâșurile, este crucial. Trebuie să continue să îmbunătățească acest aspect.
Nu degeaba există o ramură a psihologiei axată pe activitatea fizică. Există multe strategii care îi ajută pe sportivi să gestioneze anxietatea, stima de sine, încrederea și chiar motivația. Experții explică că unele dintre presiunile pe care sportivii le experimentează sunt următoarele:
- Presiune socială: publicul are cerințe mari
- Presiune din partea antrenorului
- Dorința de a obține rezultate bune
- Presiune din partea coechipierilor
Pregătirea mintală a spaniolului are scopul de a crea propria strategie câștigătoare.
Citiți mai mult: 3 probleme de sănătate mintală la sportivii de elită
Carlos Alcaraz este o mare speranță a tenisului
Deși este foarte tânăr, Carlos Alcaraz ne-a oferit o lecție de angajament și disciplină. Dincolo de condiția sa fizică excelentă și de munca pe care o desfășoară la nivel psihic, se remarcă performanța sa în fiecare competiție.
Ce îi rezervă viitorul? Daca va continua așa, există posibilitatea de a deveni o legendă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fernández Fernández, J., Sanz, D., Fernández García, B., Terrados, N., & Méndez-Villanueva, A. (2009). Beneficios de la práctica del tenis sobre la salud (I). Arch. med. deporte, 382-386. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ibc-96246
- Jiménez, A. S., & Ariza, H. H. L. (2012). Psicología de la actividad física y del deporte. Hallazgos. https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/hallazgos/article/view/727
- Mata-Ordoñez, F., Bastos, P. C., Domínguez, R., & Sánchez-Oliver, A. J. (2018). Importancia del sueño en el rendimiento y la salud del deportista. e-Motion: Revista de Educación, Motricidad e Investigación, (11), 70-82. http://uhu.es/publicaciones/ojs/index.php/e-moti-on/article/view/3437
- Tavío, P., & Domínguez, R. (2014). Necesidades dietético-nutricionales en la práctica profesional del tenis: una revisión. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 34(2), 18-28. https://medes.com/publication/93728
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.