Rafael Nadal nu va juca la ATP Masters 1000: accidentarea la psoasul iliac
Anunțul lui Rafael Nadal despre absența sa de la următorul ATP Masters 1000 de la Madrid naște îngrijorare. Sportivul s-a accidentat la psoasul iliac. Va ajunge la Roland Garros? Va putea să-și revină la timp sau acesta este sfârșitul carierei sale?
În runda a doua la Australian Open 2023, o problemă la șold l-a eliminat din turneu. Diagnosticul a fost o întindere de gradul II a mușchiului psoas iliac stâng.
Mai jos, analizăm accidentarea și ce îl așteaptă pe Nadal în săptămânile următoare. Cât de gravă este starea sa?
Ce este psoasul iliac și unde este?
Deși este un mușchi pe care sportivii îl cunosc foarte bine, nu toți oamenii știu unde se află și ce funcție anatomică îndeplinește. În termeni concreți, psoasul iliac este combinația a doi mușchi care lucrează împreună: psoasul și iliacul.
Sunt situați în partea profundă a abdomenului, aproape de spate, dar trec printre organele abdominale. Se nasc în coloana vertebrală, traversează pelvisul și se inserează în femur, așa cum ne arată Congresul European de Radiologie.
Funcția lor principală este de a face legătura între trunchi și membrele inferioare. Cu autorul lor, flexăm coapsele, întoarcem spatele, menținem poziția verticală și rotim șoldurile, conform informațiilor oferite de Statpearls. Fără această structură, nu am putea urca scările. În repaus, acești mușchi măsoară mai puțin în lungime. În mișcare, se întind.
Rafael Nadal și accidentarea la psoasul iliac
Dacă psoasul iliac este întins excesiv, este expus riscului de întindere sau ruptură. Întinderile sunt clasificate în trei grade de severitate:
- Gradul I: sunt afectate doar câteva fibre. De obicei, este o întindere minoră care provoacă disconfort, dar care se vindecă doar cu odihnă.
- Gradul II: este accidentarea confirmată a lui Rafael Nadal. Un număr de fibre au fost rupte și altele au fost întinse. Nu există o ruptură completă, dar leziunea limitează activitatea mușchiului și provoacă durere.
- Gradul III: aceasta este o ruptură completă. Se poate forma un hematom în mijloc, adică o colecție de sânge. Funcționalitatea este limitată la maxim și mersul pe jos este dificil.
Care sunt simptomele?
Rafael Nadal nu va juca la ATP Masters1000 din Madrid din cauza accidentării. Întinderea de gradul II îl împiedică să aibă performanțe optime. De asemenea, pentru a ajunge la Roland Garros, are nevoie de ședințe de recuperare.
Cele mai frecvente simptome ale unei leziuni la acest mușchi sunt următoarele:
- Pubalgie
- Senzație de ușurare în poziția fetală
- Durere la ridicarea piciorului pe partea afectată
- Sensibilitate la nivelul coapsei sau al spatelui, cu durere la palparea zonei
De ce apar leziuni la psoasul iliac?
În cazul lui Rafael Nadal, leziunea pare să aibă o explicație logică: a existat o suprasolicitare care a dus la întinderea excesivă a mușchiului. Este o cauză comună, conform studiilor științifice.
După cum știm din experiență și din ceea ce descriu publicațiile de medicină sportivă, acest tablou clinic este comun la sportivii care trebuie să efectueze mișcări de sprint sau care trebuie să ridice picioarele deasupra șoldului:
- Jucători de tenis
- bicicliștii
- Karatiști
- Fotbaliști
- Alpiniști
- Săritori peste obstacole
Și persoanele sedentare pot suferi de această problemă. Statul în șezut mult timp slăbește mușchiul, iar în cazul unui anumit efort, fibrele nu răspund.
Obezitatea este un factor de risc. Bineînțeles că nu este cazul lui Rafael Nadal, dar este adevărat că supraponderalitatea crește presiunea asupra psoasului iliac.
Care este tratamentul pentru accidentarea lui Rafael Nadal?
Abordarea întinderii de gradul II la nivelul psoasului iliac se bazează pe fizioterapie. Exercițiile supravegheate de profesioniști în kinetoterapie vor accelera recuperarea.
În teorie, fără tratament, leziunea se ameliorează singură în 40 de zile. În acest context, este greu de știut dacă Nadal va ajunge la Roland Garros.
Pe lângă exercițiile de reabilitare, o alternativă este utilizarea unui aparat de sprijin. Acest dispozitiv urmărește stabilizarea mușchiului pentru a-i reduce mișcarea.
Injectarea cu plasmă bogată în trombocite este o altă opțiune terapeutică. Această plasmă ar putea stimula vindecarea țesutului deteriorat, accelerând vindecarea.
Citiți și: Accidentul și retragerea lui Roger Federer
Cu toții vrem să-l vedem pe Rafael Nadal la ATP Masters și Roland Garros
Rafael Nadal are o istorie lungă de accidentări, dar a fost mereu campion. Acesta suferă de sindromul Müller-Weiss din 2005, a avut dureri la încheieturile ambelor mâini, a stat pe bancă timp 7 luni din cauza unei rupturi de tendon la unul dintre genunchi și a suferit fracturi de stres.
Presupunem că și acum se va recupera așa cum a făcut înainte. Cu toții vrem să vedem magia lui Nadal în turneul său preferat în fiecare an!
Imaginea principală este oferită de EFE.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bordoni, B., & Varacallo, M. (2022). Anatomy, bony pelvis and lower limb, Iliopsoas Muscle. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531508/
- Bouvard, M., Roger, B., Laffond, J., Lippa, A., & Tassery, F. (2017). Iliopsoas muscles injuries. Muscle Injuries in Sport Athletes: Clinical Essentials and Imaging Findings, 245-259. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-43344-8_15
- Lifshitz, L., Sela, S. B., Gal, N., Martin, R., & Klar, M. F. (2020). Iliopsoas the hidden muscle: anatomy, diagnosis, and treatment. Current Sports Medicine Reports, 19(6), 235-243. https://journals.lww.com/acsm-csmr/Fulltext/2020/06000/Iliopsoas_the_Hidden_Muscle__Anatomy,_Diagnosis,.11.aspx?context=LatestArticles
- Magaña-Reyes, J., Domínguez-Gasca, L. G., García-Luna, A., & Domínguez-Carrillo, L. G. (2016). Lesión del músculo ilíaco por ejercicio inadecuado. Acta ortopédica mexicana, 30(3), 154-157. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-41022016000300154
- Mandalaywala, N., Chien, G. C. C., Galang, E., Amorapanth, P. X., & Candido, K. D. (2015). Regenerative medicine injection techniques for the hip pathology. Techniques in Regional Anesthesia and Pain Management, 19(1-2), 60-66. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1084208X16300118
- Muñoz, M. S., Perona, V. R., Hernández, M. G., Chinchilla, A. S., & Benítez, A. M. (2014, May). Compartimento iliopsoas: anatomía y patología frecuente e infrecuente. European Congress of Radiology-SERAM 2014. https://epos.myesr.org/esr/viewing/index.php?module=viewing_poster&pi=124214