Cauze, și tratament pentru pubalgia sportivului - Doza de Sănătate
 

Cauze, și tratament pentru pubalgia sportivului

Pubalgia atletică se caracterizează prin dureri severe în zona inghinală și afectează, de obicei, sportivii. În acest articol, vei descoperi cum să abordezi această problemă.
Cauze, și tratament pentru pubalgia sportivului
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pubalgia sportivului este o problemă care afectează regiunea inghinală și este cunoscută sub diferite denumiri, cum ar fi „leziunea inghinală”, „hernia de hochei”, „durerea inghinală de hochei”, „durerea inghinală a lui Gilmore”, „tulburarea inghinală” sau „hernia sportivă”. În acest articol, vom discuta despre cauze, simptome și tratament pentru pubalgia sportivului.

Denumirea de „hernie sportivă” se datorează faptului că majoritatea sportivilor suferă de această afecțiune din cauza suprasolicitării. Pubalgia este deosebit de frecventă la sportivii care efectuează exerciții fizice ce necesită mai multe repetări sau schimbări de direcție sau ritm.

Cauzele pubalgiei sportivului

Pubalgia sportivă apare din cauza suprasolicitării musculare în urma mișcărilor repetitive și continue. Din acest motiv, afecțiunea apare, de obicei, la persoanele care fac sport.

Există anumiți factori de risc pe care trebuie să-i iei în calcul pentru a încerca să previi apariția acestei afecțiuni. Iată câțiva dintre ei:

  • Pregătirea fizică slabă. Dacă nu ești într-o formă fizică excelentă din cauza stilului de viață sedentar, este posibil să dezvolți pubalgie sportivă atunci când decizi să începi să practici un sport sau să faci exerciții fizice.
  • Acordarea unui timp insuficient pentru încălzire. O modalitate eficientă de a reduce riscul apariției acestei afecțiuni este încălzirea corectă a mușchilor înainte de antrenament sau practicarea unui sport. Încălzirea în grabă sau prin mișcări greșite poate duce la apariția pubalgiei sportive. Prin urmare, fă-ți timp pentru o încălzire corectă a mușchilor.
  • Caracteristicile anatomice. Traumele din zona pubiană sau defectele congenitale pot crește riscul de a suferi de această afecțiune.

Când vine vorba de alegerea unui sport, este important să verifici aceste aspecte (în special caracteristicile anatomice), astfel încât să nu alegi o disciplină care să te facă să experimentezi multe dintre simptomele „herniei sportive”.

Simptomele pubalgiei sportivului

Femeie care necesită tratament pentru pubalgia sportivului

Pubalgia sportivă se caracterizează printr-o durere intensă în zona șoldului, care poate provoca dificultăți de mișcare.

Simptomele acestei afecțiuni sunt foarte neplăcute. Cel mai des întâlnit simptom al pubalgiei sportive este durerea în zona inghinală și pubiană, care poate radia în adductori și în regiunea abdominală inferioară.

Iată cum tind să se dezvolte simptomele pubalgiei atletice:

  • Durere înainte sau după antrenamentul fizic. Acesta este primul semn de avertizare care nu trebuie confundat cu durerea musculară cu debut întârziat sau cu o postură greșită. Durerea poate fi ușoară și, de obicei, dispare de la sine.
  • Disconfort intens în timpul activității fizice. După prima etapă, durerea se manifestă în timpul antrenamentului. Durerea poate fi atât de intensă, încât ești nevoit să-ți întrerupi activitatea.
  • Limitarea capacității de mișcare. În această etapă, vei simți durere chiar și atunci când nu faci sport. Vei observa că mișcările tale sunt într-o anumită măsură restricționate.

Așa cum poți observa, durerea progresează, avertizându-te că există o slăbiciune musculară. În acest moment, ai nevoie de un tratament corespunzător.

Tratament pentru pubalgia sportivului

Există diferite opțiuni de tratament pentru pubalgia sportivului, în funcție de stadiul bolii. Iată câteva dintre acestea:

  • Exerciții de întărire și întindere. Acestea ajută la întărirea mușchilor implicați în pubalgia sportivă. Aceste exerciții reprezintă o parte a programului de recuperare, care va include terapie fizică, osteopatie și electrostimulare.
  • Antiinflamatoare. Dacă durerea este severă și provoacă întreruperi în practica sportivă, aceste medicamente pot fi folosite pentru a calma durerea.
  • Exerciții specifice de încălzire. Persoanele care suferă de pubalgie sportivă trebuie să facă exerciții specifice de încălzire pentru a preveni transformarea acestei probleme într-o afecțiune cronică.
  • Intervenție chirurgicală. Dacă afecțiunea ta este severă, medicul specialist îți poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a reduce presiunea în zona afectată și pentru a calma durerea.

Așa cum am menționat mai sus, pubalgia este o problemă comună în rândul sportivilor. Prin urmare, dacă faci sport, îți recomandăm să mergi la medic atunci când simți durere în zona inghinală. Diagnosticul precoce îți va permite să tratezi cu succes această afecțiune, ceea ce va preveni apariția durerii severe și debilitante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahumada, L. A., Ashruf, S., Espinosa-de-los-Monteros, A., Long, J. N., Jorge, I., Garth, W. P., & Vasconez, L. O. (2005). Athletic pubalgia: definition and surgical treatment. Annals of plastic surgery55(4), 393-396.
  • Taylor, D. C., Meyers, W. C., Moylan, J. A., Lohnes, J., Bassett, F. H., & Garrett JR, W. E. (1991). Abdominal musculature abnormalities as a cause of groin pain in athletes: inguinal hernias and pubalgia. The American journal of sports medicine19(3), 239-242.
  • Zoga, A. C., Kavanagh, E. C., Omar, I. M., Morrison, W. B., Koulouris, G., Lopez, H., … & Meyers, W. C. (2008). Athletic pubalgia and the “sports hernia”: MR imaging findings. Radiology247(3), 797-807.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.